Valamiért fut, nem valami elől

2017. április 21.
Snow Andrea jótékonysági futásaival azokat támogatja, akiknek másoknál kevesebb jutott. Andreát az teszi igazán boldoggá, ha adhat - hosszú és nehéz úton jutott el odáig, hogy valamiért, valakikért fusson, és ne valami elől.

Andrea Fejér megyében, Móron született, óvodás korában családja Bodajkra költözött. Nehéz körülmények között nőtt fel. A gyermekkorát meghatározó szeretethiányt sporttal próbálta kompenzálni, mert amikor futott, boldog volt, és azt érezte, hogy képes lesz saját erejéből változtatni az életén. Atletizálni kezdett, versenyekre járt. De 12 évesen, egy országos versenyen elesett, és abbahagyta a sportolást. Tanulmányai után ingatlanfejlesztőként dolgozott, több mint tíz éven keresztül munkájának szentelte életét, komoly sikereket ért el.

2009-ben egy újabb sorsfordító pillanat teljesen felforgatta addigi életét. Épp a Széchenyi-hegyen futott, a XII. kerületi Gyermekotthon épülete előtt, amikor hatalmasat esett, pont ugyanúgy, mint gyerekkorában. De ezúttal azzal a hirtelen elhatározással állt talpra, hogy megvalósítja legnagyobb álmát és minden erejével a rászoruló gyermekeknek fog segíteni.Eldöntötte, hogy lefutja a New York City maratont, hogy a gyerekeket, egy nemes ügyet támogasson: „Amikor 2009-ben elestem, pontosan tudtam, hogy ki vagyok, és hova tartok – meséli Andrea. – Hittem magamban, és tudtam, hogy nincs lehetetlen, csak tenni kell a dolgom. Áprilistól novemberig tartott a felkészülés az első maratonomra, áldozatokkal teli időszak volt, a férjem és gyermekem azonban rengeteget segítettek, és támogattak mindenben.”

Így lett Snow Andrea, okleveles ingatlanszakértőből jótékony futónagykövet, aki az azóta eltelt 8 év alatt több mint 60 millió forintot gyűjtött össze a szociális gondozásban élő gyerekeknek.

2009-ben többedmagával megalapította a Csemete Alapítványt, hogy segíteni tudjon a rászoruló gyermekeken, és Magyarországon elsőként széles körben bemutatta a jótékony futást mint adománygyűjtő modellt. Hazánkban az akkor még kevésbé ismert módszer hatalmas, még ki nem aknázott forrást jelentett, ami külföldön már évek óta nagyon népszerű volt. A jótékonysági futás lényege, hogy a megtett kilométerekkel arányosan növekszik a támogatás összege, amelyet valamilyen jótékony célra fordítanak. A sportoló kiválaszt egy nemes célt, egy szervezetet, amelyet támogatni szeretne, majd adományszerző körútra indul ismerősei, barátai és a szociálisan érzékeny cégek körében. Teljesíti a kijelölt távot, és az összegyűlt összeggel támogatja a kiválasztott szervezetet. Snow Andrea ily módon segíti az éhező, a beteg és a halmozottan sérült gyerekeket, támogatja a rákkutatást, harcol a kiskorúak elleni erőszak ellen, de szívén viseli az utcára tett állatok sorsát is. Jó célért fut – ez már önmagában hatalmas energiákat szabadít fel benne, és erre buzdít másokat is.

Nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy felhívja a figyelmet az intézetekben lakók életére és másokat is ösztönözzön a segítségnyújtásra. Ezért Snow Andrea elindította a Team Heart mozgalmat, egy csapatot, amelynek tagjai itthon és külföldön jótékonysági futásokon, triatlon versenyeken vesznek részt. Minden sporttevékenységgel, minden megtett kilométerrel a Csemete Alapítvány számára gyűjtenek adományokat. A mozgalomhoz bárki csatlakozhat, aki regisztrál az interneten. A mozgalom célja, hogy a széles közönség számára útmutatást nyújtson a jótékony futásról, és a jótékony maratoni futást elterjedt adománygyűjtő módszerré tegye, hogy a magyar emberek is tudjanak róla, hogy karitatívan is lehet sportolni. A mozgalomhoz csatlakozott például Nagy László, a magyar férfi kézilabda-válogatott volt csapatkapitánya is, akire nagy hatást gyakorolt, amikor találkozott egy halmozottan sérült árva kisfiúval. Elhatározta, hogy ezentúl a jótékony kilométereit a Team Heartnál regisztrálja,  ezzel is segítve az Alapítvány munkáját.

2017. április 30-án, a Nagyatád Maraton keretében bárki csatlakozhat a Team Heart csoporthoz, és jótékony futáson vehet részt, amellyel a Csemete Alapítványt támogathatja. Az összegyűjtött adományokból az alapítvány többek között műszereket, hydroterápiás- és kisállat terápiás foglalkozásokat finanszíroz szociális gondozásban élő, halmozottan sérült gyermekek számára, akik szintén részt vesznek az eseményen. (Regisztrálni a https://www.nagyatadmaraton.hu/ oldalon lehet. Kérjük a nevezőket, hogy regisztráláskor tüntessék fel a Csemete Alapítvány nevét, így futásukkal a halmozottan sérült, szociális gondoskodásban élő Csemetéket támogatják, ugyanis a szervezők az összes „jeligével” ellátott nevezési díjat átutalják az alapítványnak adományként.)

2011-ben jelent meg Snow Andrea első könyve, az Egy ütemre dobban a szív, amelyben összefoglalja a jótékony futásig vezető személyes történetét, és edzéstervet ad azoknak, akik életük első maratonjára készülnek. Ez volt az első könyv Magyarországon, amely a jótékonysággal párosuló hosszú távú futásra felkészítő tanácsokat adott. 2016-ban a jótékony futás további népszerűsítése érdekében Több mint futó címmel újabb sikerkönyve jelent meg.

Snow Andrea jótékony futónagykövet hisz abban, hogy kitartással, erővel és fegyelemmel hatalmas változásokat idézhetünk elő életünkben. Közel 20.000 km-rel, 10 maratonnal és 48 félmaratonnal a háta mögött, minden egyes kilométer további munkára sarkallja, a világ bármely pontjára kész „elfutni”, hogy segíteni tudjon. Futott az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Közép- és Dél-Afrikában, Angliában, Kínában, Portugáliában, Ausztriában, Franciaországban, Sri Lankán, Ausztráliában, Új-Zélandon, Tahitin, Kambodzsában, Vietnámban, Belgiumban, Hollandiában, Izraelben, Horvátországban, Svédországban és a Karib-szigeteken. 2017. október 22-én Washington DC-ben teljesíti a Marine Corps maratont.  Két év múlva Burmában, utána a Petra-sivatagban, majd az Északi-sarkon is tervezi teljesíteni a BIG 5 elnevezésű maratonok következő állomásait.

Andrea több tízezer eurót gyűjtött már a new yorki Team for Kids, a WaterAid – vizet Afrikának szervezeteknek, vagy az általa támogatott szervezeteknek – kórházaknak, árvaházaknak Ruandában. De emellett támogat elefánt árvaházat és teknősöket mentő sri lankai keltetőt is, futott a mellrák ellen és a rákkutatás gyógyításáért az USA-ban és Angliában. Minden egyes lépésével egy jó célt támogat.

„Kitartó és hittel megáldott ember vagyok. Hiszem, hogy szép dolgok várnak még rám az utam során. Tudom azt is, hogy minden a képzelőerőnkön, az akaratunkon és azon múlik, van-e bennünk hit. Amit hittel végzünk, az sikerül. Mert hinni abban kell, ami nincs, azért, hogy legyen! Magamért és másokért is futok – mert tudom, hogy futni jótékony célokért érdemes igazán.”