Mégsem hangolódik össze a nők menstruációja

2017. május 15.
Korábban azt állították, hogy ha a nők sok időt töltenek együtt, mágikus módon összehangolódik a menstruációik is, de egy friss tanulmány szerint ez mégsem így működik.

Egy Clue névre keresztelt menstruáció-követő applikáció segítségével végzett friss kutatás szerint csak tévhit a köztudatban régóta élő állítás, miszerint a sok időt együtt töltő nők menstruációja összehangolódik.

A feltételezés eredete 1971-ig nyúlik vissza, amikor kollégiumi hallgatók ezzel kísérleteztek: ők azt állapították meg, hogy a szobatársak vagy nagyon közeli barátnők menstruációjának időpontja elkezd közeledni. Emögött többféle okot is sejtettek – az egyik hipotézis a feromon-kibocsátásban kereste a választ, de a megkérdőjelezhető statisztikai módszerek miatt nem vették komolyan a kísérletet.

Az új kutatásban a Clue az Oxfordi egyetemmel karöltve vizsgálta az applikáció által összegyűjtött adatokat. 1500 nő válaszolt a kutatók által összeállított kérdőívre, amiből aztán 360 párost vizsgáltak részletesen, kizárva azokat akik fogamzásgátló tablettát szednek. Ez a kutatás egyébként nem az első, amely megkérdőjelezi a korábbi állítást – 1999-ben is megállapították már, hogy a barátnők egyező menstruációja pusztán a véletlen műve.

HuffingtonPost