Skóciában ingyenes betétekkel és tamponokkal segítik ki a rászorulókat

2017. július 19.
A tampon tax, vagyis tamponadó létezését számos országban kimutatták már: ez lényegében annyit takar, hogy a nőknek horribilis összegeket kell fizetniük azokért az intimhigiéniás termékekért, amiket nem passzióból vásárolnak, egyszerűen szükségük van rájuk. Ezért is jelent hatalmas lépést a skót intézkedés, melynek értelmében ingyenes tamponokkal és betétekkel segítik a rossz anyagi körülmények között élőket.

Skócia is felvette a harcot a tampon tax, vagyis tamponadó ellen, legújabb intézkedésükkel ugyanis ingyenesen biztosítanak intimhigiéniás termékeket a rászorulóknak. Ez azért baromi nagy szám, mert számos országban (például az Egyesült Királyságban és Magyarországon is) a luxuscikkekre mért, legmagasabb áfakulccsal sújtják a tamponokat és betéteket.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Az intézkedés elengedhetetlen előzménye egyébként egy 2016-os intézkedés, mikor az Európai Unió állam -és kormányfői rábólintottak arra a javaslatra, ami szabadabb kezet adott az országoknak a női higiéniás termékek áfaszabását illetően. Gyakorlati lépésekre azonban még nem mindenhol került sor – épp ezért ünneplendő a skóciai intézkedés. 

A hat hónapos kísérleti projektben a tervek szerint 1000 szegénységben élő nőt és fiatal lányt támogatnak majd, hiszen közülük sokan nem tudják megfizetni az elengedhetetlen higiéniás termékeket. De a kezdeményezés nem torpanna meg itt, az illetékesek azt szeretnék, ha hamarosan minden nő számára (jövedelemtől függetlenül is) ingyenesen, alanyi jogon járnának a tamponok és betétek.

MarieClaireUK