Ha a telefonomon múlik, biztosan nem esek teherbe

2017. szeptember 11.
A Natural Cycles az első hivatalos orvosi eszközként elismert termékenység-előrejelző mobilos alkalmazás, ami 99,5%-os hatékonysággal képes megállapítani, mikor vagyunk termékenyek, így olyan hatékony fogamzásgátló módszer lehet, mint a hormonális tabletták. Kipróbáltuk, hogyan működik a svéd csoda-app.

Tizennyolc éves korom óta szedtem fogamzásgátló tablettát, majdnem nyolc évig. Azok közé a szerencsések közé tartoztam, akiknek soha nem volt tőle semmi bajuk, egyszerűen csak elkezdtem úgy érezni, hogy nem szeretném feleslegesen hormonokkal terhelni a szervezetem, aztán jöttek a gyógyszer mellékhatásairól szóló, aggasztó írások is – például az a nagy port kavart dán kutatás, ami a depresszióval is összekapcsolta a tabletta használatát. Mikor a nőgyógyászomat kérdeztem a dologról (ő egyébként nem hallott erről a tanulmányról) értetlenkedve vállat vont, és azt mondta, ha nincs panaszom, nem érti, miért ne akarnám szedni a tablettát. Egy gúnyos mosollyal még azt is hozzátette: „lehet akkor óvszert használni”, és ezek után nem hagyta ki a kínálkozó alkalmat sem, hogy a hüvelyi ultrahang vizsgálat közepén jól leszúrjon, amiért nem elég friss a vérképem. „Inkább erre kéne odafigyelni, nem cikkeket olvasgatni.” Végül saját elhatározásból döntöttem úgy, hogy valami más, természetesebb fogamzásgátlási módszer után nézek, és szerencsére hamarosan találtam is egy szimpatikus alternatívát.

Először egy cikkben (egészen pontosan ebben a cikkben) találkoztam a Natural Cycles-zel, és rögtön nagyon izgalmasnak tűnt, hogy van egy egyszerűen kezelhető (hiszen mobilappról van szó), természetes módszer, amit ráadásul egy nő talált ki. Dr. Elina Berglund svéd tudós 2012-ben segédkezett a Higgs-bozon felfedezésében is, később aztán elsősorban saját célra fejlesztette ki a Natural Cycles-t. Berglund tulajdonképpen magának írta az algoritmust, mikor a hormonális fogamzásgátló leváltására keresett természetes módszert, de az app akkor is bizonyított, mikor a kutató és férje a gyerekvállalás mellett döntött: Berglundnak szinte azonnal sikerült teherbe esnie. A Natural Cycles jelenleg az egyetlen hivatalos orvosi eszközként is elismert termékenység-előrejelző mobilalkalmazás, amit most már több, mint 300.000 nő használ világszerte. És ez az egész nemcsak azért jó, mert természetes vagy mert fontos, hogy végre női tudósok foglalkoznak a nők egyik legsúlyosabb, mégis leginkább elhanyagolt problémájával, hanem azért is, mert így egy csomó újat megtanulhatunk testünk működéséről.

Szóval az utolsó aranyszínű levél kiürítése után összegyűrtem az éjjeliszekrényen várakozó receptet, és inkább letöltöttem az applikációt.

Naptárazás, de mégsem

A Natural Cycles tulajdonképpen a szinte mindenki által ismert „naptár-módszer” továbbfejlesztett változata. A kettő elkülönítése viszont már az elején nagyon fontos, mert míg az applikáció 99,5% hatékonysággal képes megállapítani, mikor vagyunk termékenyek, addig a sima „naptárazás” már közel sem ennyire megbízható. Mivel manapság már rengeteg más tényező is befolyásolja ciklusunkat (például a vízből a szervezetünkbe kerülő hormonok), az egyszerű számolgatás nem igazán működik. Dr. Berglund módszere azért is egyedi, mert a menstruációs ciklus illetve a testhő monitorozásából komplex matematikai számítások és egy speciális algoritmus segítségével kapjuk meg a termékeny és terméketlen napokat, ráadásul az app – a sperma akár több napon át is tartó aktivitását, a korábbi ciklusokat és a ciklusok rendszertelenségét is figyelembe véve – előre jelzi az ovuláció időpontját is. A módszer alapja, azaz a testhőmérséklet mérése azért kulcsfontosságú, mert peteérés után a női szervezetben megemelkedik a progeszteron szintje, ez pedig a testhő enyhe (kábé 0,45 Celcius-fokos) megemelkedését eredményezi. Ha lelkiismeretesen betápláljuk a rendszeresen mért adatokat, elkerülhetjük a nem kívánt terhességet, vagy épp ellenkezőleg, hamarabb teherbe eshetünk, attól függően, milyen céllal kezdtük el használni az alkalmazást.

Biztonságos és természetes

Az appban tehát két beállítás van, ami szerint elkezdhetjük a használatot: vagy teherbe akarunk esni vagy egyáltalán nem – én az utóbbit választottam.

A Natural Cycles honlapján azt írják, már a fogamzásgátló tabletta letétele után egy héttel elkezdhetjük használni az applikációt, bár figyelmeztetnek rá, hogy ilyenkor számítsunk a rendszertelen ciklusokra. Elvileg 1-3 teljes ciklus lekövetése szükséges, hogy az app „megtanulja” szervezetünk működését – készüljünk rá, ebben az időszakban várhatóan több piros napot fogunk kapni.

Átlagosan 10 „piros nap” van egy ciklusban, ezeken a napokon nem, vagy csak védekezés mellett lehet szexelni. Mondjuk hiába győzköd az applikáció saját megbízhatóságáról, azért nem könnyű átlépni azt a lélektani határt, ami szembe megy a fogamzásgátlás kapcsán belénk ültetett konvenciókkal, és tény, hogy én is rég örültem már annyira menstruációnak, mint az app használatának első szakaszában. Korábban sokan támadták egyébként a Natural Cycles-t azért, mert felelőtlen viselkedésre bátorítja a nőket, vagyis egyesek szerint hajlamos lehet elfeledtetni a felhasználókkal, hogy a nem kívánt terhesség megelőzése mellett bizonyos esetekben a nemi betegségek kiszűrése miatt is fontos a védekezés. Ez talán elsőre jogos kritikának is hangozhatna, csakhogy egy ilyen alkalmazásnak pont az a lényege, hogy olyan eszközt adjon a nők kezébe, amivel tudatosan kezelhetik saját testüket és szexualitásukat, ebből kiindulva pedig viszonylag magabiztosan feltételezhetjük, hogy az alkalmazás használói tisztában vannak a nemi betegségek veszélyeivel és kiszűrésük módjával is.

Ennyi odaértendő kitétellel a Natural Cycles-nek két hatalmas előnye van: magas hatékonysággal segít megelőzni a terhességet és nincs semmilyen mellékhatása, szemben például a hormonális fogamzásgátlóval. Biztonságosabb, mint az óvszer, és azért mondjuk ki, az sem utolsó, hogy gyógyszer nélkül is megengedi a gumi nélküli szexet a terméketlen napokon.

Az applikáció letöltése alapvetően ingyenes, és egy hónapig szintén ingyenesen használhatjuk – innentől eldönthetjük, hogy éves vagy havi előfizetéssel folytatjuk tovább. Előbbi 80 dollárra jön ki egy évben (ehhez jár a hőmérő is ingyenes szállítással), a másikkal 10 dollárt kell fizetnünk havonta. A regisztráció egyszerű, csak néhány alapvető adatot kell megadnunk (például súlyunkat, életkorunkat és az utolsó menstruáció időpontját), és azonnal el is kezdhetjük használni az alkalmazást. Én a gyógyszer letétele után nagyjából 10 nappal regisztráltam, és bár úgy éreztem, a tabletta utáni első hetek hasgörcsei porcukor finomságúra őrölték a belső szerveimet, azzal a meggyőződéssel kezdtem el használni a Natural Cycles-t, hogy végre valami jót teszek a testemmel.

Lázmérőt készenlétbe!

Mielőtt átállnánk a Natural Cycles használatára, nulladik lépésként szerezzünk be egy megfelelő hőmérőt. Megfelelő alatt azt kell érteni, hogy két tizedesjegy pontossággal mutatja a testhőt, ezt pedig muszáj komolyan venni, az applikáció ugyanis csak pontos adatokkal tud megfelelően dolgozni. Ehhez egyébként vannak speciális ovulációs hőmérők, de a Natural Cycles is gyártott saját terméket (ez 7.465 forintba kerül), amit akár csomagban is megrendelhetünk az előfizetés mellé.

A testhő mérését reggel kell elvégezni, ráadásul a honlapon olvasható leírás szerint ennek kell lennie a legelső dolognak, ebben pedig nincsen egy kicsi túlzás sem. Ehhez beállíthatunk reggeli emlékeztetőt, ami a csúcstechnológiás szolgáltatáshoz járó játékos eleganciával minden nap más nyelven kívánt jó reggeltet, de ha el tudjuk engedni az ilyen a hétköznapi örömforrásokat, az első néhány reggel után amúgy is rááll az agyunk. A mérést viszont tényleg nem olyan könnyű tökéletesen végrehajtani: mivel éjszaka, nyugalmi állapotban áll be testhőmérsékletünk a „normálisra”, fontos, hogy reggel semmilyen mozgást ne végezzünk, amivel felvihetnénk azt, például nem kelhetünk ki az ágyból sem. Ezért mindenképpen készítsük a hőmérőt az éjjeliszekrényre, és próbáljuk a lehető legkevesebb testmozgással elvégezni a mérést – én például első reggel karnyújtásnyi távolságon túlra raktam a lázmérőt, ezért aztán észrevehetetlenségig lassú, fekvő araszolgatással kellett közelebb jutnom az eszközhöz.

Az applikáció többször is hangsúlyozza a pontos és lehetőleg bőségesen bevitt adatok fontosságát, ebből fog ugyanis összeállni a ciklusunk „térképe”, ami jelöli a termékeny és terméketlen napokat. Azt javasolják, hogy az első héten próbáljuk öt napig folyamatosan rögzíteni az adatokat reggelente, lehetőleg úgy, hogy mindig ugyanannyi alvás után mérjünk, szóval hétvégén például nyugodtan pihenhetünk a testhő dokumentálása nélkül is.

Egészséges, de nem gazdaságos

Magyarország legszegényebb településein a fiatal lányok gyakran úgy vannak vele, hogy a védekezés helyett inkább kifizetik egy abortusz árát (ha mindenáron el akarják vetetni a gyereket), annyira drága lenne az óvszer vagy a fogamzásgátló rendszeres vásárlása. Mivel – ahogy korábban is említettem – a Natural Cycles fizetős applikáció, a letöltése előtt én is megpróbáltam kikalkulálni, jobban járok-e így, mint a korábban használt tablettával.

De a Natural Cycles elsősorban azoknak éri meg, akik a természetes, hormonmentes fogamzásgátló módszereket keresik: ha jobban utánaszámolunk, három havi előfizetés (mondjuk a havi konstrukcióval számolva) nagyjából 7500 forintra fog kijönni, amihez hozzáadva a piros napokhoz szükséges óvszer árát, szinte pontosan ugyanott vagyunk, mintha három havi fogamzásgátló tablettát vásároltunk volna. Szóval anyagilag nem járunk jobban, ha kimondottan ez lett volna a célunk, bár tényleg nem ezért érdemes letölteni a Natural Cycles-t.

Egyelőre még csak néhány hónapja használom az applikációt, a hatékonysága nyilvánvalóan csak hosszútávon mutatkozhat meg igazán. Annyi viszont már most biztos, hogy jólesik átvenni az irányítást a testem felett, magabiztosságot adó érzés, sőt, kicsit még szórakoztató is a mobilomban tárolni a termékenységem és terméketlenségem teljes történelmét.

(A Natural Cyclesről és feltalálójáról októberi lapszámunkban olvashatsz további érdekességeket.)