A Youtube beszigorít a gyerekek védelmében

2017. november 15.
Hiába a Youtube szűrőrendszere, így is rengeteg olyan tartalom elér a gyerekekhez, ami nem nekik való. A Youtube most megígérte, hogy fellép az ügy ellen.

Nemrégiben a New York Times is megírta, hogy a gyerekek biztonságos, szűrt internethasználatára kialakított YouTube Kids applikációba betolakodtak a furcsa és egyáltalán nem gyerekszemeknek való tartalmak. Ezek sokszor egészen bizarr, néha erőszakos vagy szexuális tartalmú videók, amiket érthetetlen módon a hagyományos gyerekeknek szánt tartalmakba – például rajzfilmes környezetbe, ismert figurák felhasználásával – rejtenek el rosszindulatú személyek.

A YouTube most azt mondja, fellépnek az ilyen tartalmak ellen, tovább szigorítva korábbi intézkedéseiket is. „Idén már megváltoztattuk szabályzatunkat, mikor megtiltottuk, hogy a népszerű családi figurákat anyagi haszonszerzés céljából készített tartalmakban szerepeltessék” – mondja Juniper Downs, a YouTube munkatársa. „Most új szabályzaton dolgozunk, ami korhatárossá is tenné az ilyen tartalmakat – így azok automatikusan nem jelennének meg a YouTube Kids applikációban.”

A cég hangsúlyozza, hogy ez nem az egyetlen lépés, amit a gyerekek védelmében tenni kívánnak: moderátorok csapatait fogják bevetni azért, hogy a nem megfelelő tartalmakat eltakarítsák a gyerekek alkalmazásából. Továbbra is problémát jelent persze, hogy a YouTube nagyrészt algoritmusokra támaszkodva dolgozik, azok pedig egészen könnyen kicselezhetőek. Külön ijesztő, hogy a zavaró tartalmakat gyakran teljesen normális, gyerekeknek való mesékbe ágyazzák bele – lehet, hogy csak a 10. perc után, és akkor is csak néhány másodpercig kerül erőszakos jelenet vagy más zavaró elem egy rajzfilmbe.