Most végre a nők terpesztenek

2017. december 08.
A nők már korábban is harcba szálltak a terpeszkedő férfiakkal, de most a saját fegyverüket fordítják ellenük: eljött a womanspreading ideje.

Elsőre talán nevetséges ötletnek tűnhet feminista háborút indítani a tömegközlekedésen terpeszkedő férfiak ellen, de a manspreading valójában sokkal többről szól, mint két szélesre tárt férficomb. Ez a férfiak által magától értetődő módon kihasított tér, ami így a nőket szorítja be, (szó szerint és képletesen értve is) a hatalomgyakorlás jól megragadható testi gesztusa.

A manspreading elleni lázadás tavaly odáig jutott, hogy a madridi közlekedési társaság hivatalos kampányt indított a kiszabott ülőhelyek határait áthágó férfiterpeszek ellen, most pedig a nők egy közösségi médiás kampánnyal is harcba szálltak. Az Instagramon terjedő womanspreading most a nők szétterpesztett lábairól szól, ami azért is nagyon figyelemfelkeltő, mert a nőknek kislánykoruk óta épp az ellenkezőjét tanítják: tedd össze a lábaidat, ülj illedelmesen, legyél igazi úrinő.

A #womanspreading-kampány mögé már olyan hírességek is beálltak, mint Bella Hadid vagy Chrissy Teigen, és rohamosan nő a közösségi médiát elárasztó női terpeszek száma.