A szégyen miatt nem tudjuk megelőzni a petefészekrákot

2018. január 25.
Egy friss brit kimutatás szerint évről-évre csökken a nőgyógyászati szűrésekre járó fiatal nők száma, az okokat pedig a lányokban felgyülemlő szégyenérzetben kell keresni.

Alig néhány napja írtuk meg, mennyi fiatal lány szenved a nőgyógyászati viziteket övező szégyenérzettől, most pedig egy friss, brit kutatás adatokkal is alátámasztotta az aggasztó problémát. A Jo’s Cercival Cancer Trust petefészekrák ellen küzdő jótékony szervezet kimutatása szerint a betegség leginkább a 35 év alatti korosztályt fenyegeti, mégis épp ez az a korcsoport, ahol a megkérdezett nők 2/3-a egyáltalán nem jár szűrésre.

Ahogy a fent idézett cikkünkben is kitértünk rá, a nők gátlásának lehetnek más oka is. A brit kutatás szerint viszont a szűrés elmaradásának elsődleges okai között szerepel a nők testalkatuk miatta szégyenkezése (35%-ban), a vaginájuk kinézete miatti aggodalom (34%) és az esetlegesen felmerülő intim tájéki szaguk (34%). A nők harmada azt is kijelentette, nem mer elmenni nőgyógyászati vizsgálatra, amíg nem szőrtelenített megfelelően.

A korai periódusban gyakran tünetmentesnek mutatkozó petefészekrák észlelése kulcsfontosságú a gyógyítás tekintetében, tehát alapvetésként ki kell jelentenünk, hogy a rendszeres szűrés (legkésőbb 18 éves kortól) elengedhetetlen. Az már más kérdés, hogy valószínűleg mindez sokkal könnyebben menne, ha az egészségügyi szakemberek is tennének érte, hogy komfortosabbá tegyék ezeket az alkalmakat.

BBC