Előzzük meg a méhnyakrákot

2015. január 24.
Szombaton kezdődik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. A nők körében a második legtöbb áldozatot szedő rákot meg lehet előzni, de több dologra is oda kell figyelni.

Az EU-n belül Magyarországon az ötödik legmagasabb a méhnyakrákos megbetegedések aránya: évente 1000-1200 nő betegszik meg, és csaknem ötszázan meg is halnak. A rákot okozó HPV vírus ráadásul nem csak a nőket fenyegeti: a fej-nyaki, szeméremtesti, pénisz, hüvely- és végbélnyílás körüli rákokat is okoz. Összességében a rosszindulatú daganatok 5 százalékáért tehető felelőssé, pedig lassan tíz éve elérhető a HPV elleni védőoltás.

A szombaton kezdődő Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre szervezett programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet: a méhnyakrák és számos további rákfajta kialakulása is megelőzhető. A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság és a Mályvavirág Alapítvány szervezi az idei programsorozatot, január 24-30. között. Az alapítvány szombaton a budapesti Allee Bevásárlóközpontban egész napos programsorozattal várja az érdeklődőket.

A rendezvény Fábián Évi fotóművész méhnyakrákon átesett nőkről készült fotókiállításával nyílik. Délután Für Anikó, Schell Judit, Gubás Gabi, Fodor Annamária és Csányi Sándor olvasnak fel méhnyakrákkal foglalkozó könyvekből. Lesz informácis pult is, itt szakemberekkel lehet majd beszélgetni. A nap háziasszonya Novodomszky Éva.

A hét részletes programja itt érhető el.

A Marie Claire február közepén megjelenő számában is foglalkozunk a méhnyakrák megelőzésével. Cikkünkben érintettek és szakemberek is beszélnek a betegségről és a megelőzésről.