A Facebook és a Google régi alkalmazottai közösen győznék le szörnyetegüket

2018. február 08.

Mostanság kezdenek feltűnni azok a bátortalan, többnyire még arcukat nem vállaló hangok, akik belülről építették a modern technológia legnagyobb gépezeteit, és akik most maguk is aggódva figyelik az elszabadult szörnyeteget. Az idei évet Mark Zuckerberg is azzal kezdte, hogy megpróbálja visszaadni a Facebooknak eredeti funkcióját, azaz, hogy összekösse az embereket, de a jól hangzó intézkedések ellenére gyanús, hogy azért még mindig fontosabb neki a pénz, mint a közösségi média felhasználóinak lelki egészsége.

A Center for Humane Technology ellenben az utóbbit tette fókuszba. A csoport főleg a Google és a Facebook régi munkatársaiból verődött össze, akik most különböző oktatási programokkal próbálják felhívni a szülők, tanárok és fiatalok figyelmét az internet veszélyeire. A technológiához kötődő függőség és a veszélyes internethasználat ellen kampányoló csoport 55,000 állami iskolában tervez kampányt Amerika-szerte, együttműködve a nonprofit Common Sense Mediával is.

A csoport tehát elsősorban a fiatalokért aggódik, és ahogy Tristan Harris, a Google egykori munkatársa is megerősíti, ők tényleg tudják, hogy igenis van ok az aggodalomra: „Mi odabenn voltunk” – magyarázza Harris. „Tudjuk, hogyan mérlegelnek ezek a cégek. (…) A világ legnagyobb szuperszámítógépei két cég – a Facebook és a Google – birtokában vannak és mit vesznek célba? Az emberek agyát, a gyerekekét.”

Az Apple egyik fejese, Timothy D. Cook nemrégiben azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy „nem engedné unokaöccsét a közösségi médiára”, de Sean Parker, a Facebook befektetője is azt mondta, „isten tudja, mit csinál ez a gyerkeink agyával”. Több, a rendszereket belülről ismerő szakértő is megerősítette, hogy a könnyen befolyásolható fiatalok elsődleges célpontnak számítanak a techóriások számára.

A csoport folyamatosan kutatásokat végez a közösségi média és az okoseszközök egészségre gyakorolt hatásáról, amiket weboldalukon fognak publikálni. Szeretnék továbbá, ha a techcégek befolyása törvényileg is szabályozott lenne, és fontosnak tartják, hogy mindenki megtudja az igazságot a Google, a Facebook vagy akár az Apple működéséről.

NYTimes