2018. február 08. | KD

A Facebook és a Google régi alkalmazottai közösen győznék le szörnyetegüket

Mostanság kezdenek feltűnni azok a bátortalan, többnyire még arcukat nem vállaló hangok, akik belülről építették a modern technológia legnagyobb gépezeteit, és akik most maguk is aggódva figyelik az elszabadult szörnyeteget. Az idei évet Mark Zuckerberg is azzal kezdte, hogy megpróbálja visszaadni a Facebooknak eredeti funkcióját, azaz, hogy összekösse az embereket, de a jól hangzó intézkedések ellenére gyanús, hogy azért még mindig fontosabb neki a pénz, mint a közösségi média felhasználóinak lelki egészsége.

A Center for Humane Technology ellenben az utóbbit tette fókuszba. A csoport főleg a Google és a Facebook régi munkatársaiból verődött össze, akik most különböző oktatási programokkal próbálják felhívni a szülők, tanárok és fiatalok figyelmét az internet veszélyeire. A technológiához kötődő függőség és a veszélyes internethasználat ellen kampányoló csoport 55,000 állami iskolában tervez kampányt Amerika-szerte, együttműködve a nonprofit Common Sense Mediával is.

A csoport tehát elsősorban a fiatalokért aggódik, és ahogy Tristan Harris, a Google egykori munkatársa is megerősíti, ők tényleg tudják, hogy igenis van ok az aggodalomra: “Mi odabenn voltunk” – magyarázza Harris. “Tudjuk, hogyan mérlegelnek ezek a cégek. (…) A világ legnagyobb szuperszámítógépei két cég – a Facebook és a Google – birtokában vannak és mit vesznek célba? Az emberek agyát, a gyerekekét.”

Az Apple egyik fejese, Timothy D. Cook nemrégiben azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy “nem engedné unokaöccsét a közösségi médiára”, de Sean Parker, a Facebook befektetője is azt mondta, “isten tudja, mit csinál ez a gyerkeink agyával”. Több, a rendszereket belülről ismerő szakértő is megerősítette, hogy a könnyen befolyásolható fiatalok elsődleges célpontnak számítanak a techóriások számára.

A csoport folyamatosan kutatásokat végez a közösségi média és az okoseszközök egészségre gyakorolt hatásáról, amiket weboldalukon fognak publikálni. Szeretnék továbbá, ha a techcégek befolyása törvényileg is szabályozott lenne, és fontosnak tartják, hogy mindenki megtudja az igazságot a Google, a Facebook vagy akár az Apple működéséről.

NYTimes

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Egy mecénás program kulisszatitkai aleksandra cvetkovic

Egy mecénás program kulisszatitkai

Öt centi hatalom vagy elnyomás tűsarkakon? feminizmus

Öt centi hatalom vagy elnyomás tűsarkakon?