Egy mecénás program kulisszatitkai

2018. február 20.
Két lendületes, elkötelezett nő, akik az elmúlt időszakban a Korszakalkotók mecénás program motorjai voltak. Két különböző látásmód, kulturális háttér, amelyek azonban tökéletesen kiegészítik egymást. Winkler Nóra a kultúra, a művészetek világából érkezett, Aleksandra Cvetkovic, az UniCredit Bank igazgatósági tagja, a Lakossági és Kisvállalati Divíziójának vezetője pedig elismert pénzügyi szakember. Ami közös bennük, az a határtalan lelkesedés és maximalizmus, amellyel ezt a szívügyüknek tekintett példaértékű programot megvalósították.

Látszik rajtatok, hogy összeszokott páros vagytok, akik félszavakból is megértik egymást. Az elmúlt egy évben a Korszakalkotók mecénás program kapcsán sok időt töltöttetek együtt. Hogyan indult a kapcsolatotok?

Aleks: Két évvel ezelőtt ismertem meg Nórát, amikor egy üzleti rendezvényünket vezette. Akkor meséltem neki először a terveinkről, hogy szeretnénk egy bankban olyan programot létrehozni, ahol magyar tehetségeket támogatunk az élet különböző területeiről. Magyarországon – ahogy Európában más országokban is – az elmúlt években a pénzügyi szektornak voltak mélyrepülései és szárnyalásai is, úgy éreztük, eljött az idő, hogy megmutassuk: valami pozitív dolgot tudunk visszaadni a társadalomnak, a közösségnek, amelyben működünk. Végeztünk egy felmérést a magyar ügyfelek között, amelyből kiderült, számukra is fontos, hogy a bank elkötelezett legyen jó ügyek iránt. Sokuknak a tehetségek támogatása egy ilyen jó ügy. Nórának tetszett az elképzelésem, nyitott volt a későbbi beszélgetésekre, amelyből szép fokozatosan épült fel ez a komplex program.

Nóra: Kifejezetten meglepett, amikor Aleks először mesélt erről. Nem is a terve, hanem hogy ez személyesen mennyire fontos neki. Kulturális területen rengeteg embert ismerek, dolgozom velük, ott megszoktam, mennyire lelkesek a saját ügyeikkel, színházukkal, koncertjeikkel, galériájukkal kapcsolatban. Aleksben ugyanezt láttam, társulva a racionális, vezetői szemléletével. Mint egy tökéletes művészeti menedzser, nagyon hisz dolgokban, és reális keretek között látja a világot. A tehetségprogram azért is tetszett, mert mindig érdekelt, mi hajt tehetséges embereket, hogy mindig fejlődjenek, a maximumig vigyék el a dolgaikat, még akkor is, ha a fele is elég lehetne egy jó élethez.

Aleks: Bár a kategóriáknak lesznek győztesei, amit a közönség szavazata dönt el, és akiket a hárommillió forintos díjjal honorál az UniCredit Bank, nem gondolom, hogy ez a program egy verseny. Minden jelöltünk kiválóság, ami nem azt jelenti, hogy ők a legeslegjobbak a szakterületükön, hanem azt, hogy bármit is csinálnak, azt teljes erőbedobással, százszázalékos teljesítménnyel teszik.

Nehéz volt megtalálni a jelölteket?

Nóra: Egyáltalán nem. Elsőként egy húszfős, független szakemberekből álló bizottság állított össze egy hosszú, száz névből álló listát olyan jelöltekből, akik már bizonyítottak a saját területükön, de szélesebb körben nem annyira ismertek. Közülük választotta ki a szintén független zsűri a három kategória – Vizuális művészetek, Zene és Ízvilág – három jelöltjét, akikre a nagyközönség szavazhat. Emlékszem a zsűrizés napjára, kora reggeltől késő estig néztük át a pályázatokat, nem volt könnyű eldönteni, ki kerüljön a döntősök közé. Amikor lezártuk a szavazást, hihetetlen jó érzéssel álltunk fel az asztaltól: mindenki odavolt, mennyi elkötelezett, lelkes ember, inspiráló, jó sztori van körülöttünk.

Aleks: Szeretném hangsúlyozni, hogy a zsűri tagjai abszolút függetlenek, nincs semmi közük a bankhoz. Mindannyian elismert szakemberek a maguk területén, övék volt a döntés, teljesen megbíztunk bennük. Semmibe nem szóltunk bele, hiszen mi nem ehhez értünk. Viszont annak nagyon örültünk, hogy a közönségszavazásra bejutott jelöltek mindegyike arra költené a nyereményét, hogy a munkája eredményét még több emberhez eljuttassa.

Lehet tudni már, hogy mennyien szavaztak eddig a jelöltekre?

Aleks: A szavazás még folyik, február 28-ig lehet leadni a voksokat. Most annyit árulhatok el, hogy a szavazásra létrehozott oldal látogatottsága messze túlszárnyalja az elvárásainkat. Az oldalon eltöltött idő több mint öt perc, ez azt jelenti, hogy az embereket érdekli a jelöltek története. Felfigyelnek rájuk, vagyis elértük a célunkat: lehetőséget adtunk a tehetségeknek a széles körű bemutatkozásra.

Fantasztikus lelkesedéssel meséltek a programról. Mondhatjuk azt, hogy ti ketten vagytok a motorjai?

Aleks: Tény, hogy rengeteget dolgozunk rajta, de el kell árulnunk, hogy a bank vezetői egy emberként támogatják a programot. Hány olyan ígéretes projekt nem valósult meg csak amiatt, mert a vezetők nem támogatták? Az elmúlt időszakban a bankunk kommunikációjában minden a Korszakalkotókról szólt: kint vannak a bankfióki plakátokon, sőt, a székházunk folyosóin is. Minden rendezvényen, amelyet mi szerveztünk vagy támogattunk szerte az országban, jelen voltak a program tehetségei. Ezeken a bankunk felsővezetése is képviseltette magát, az igazgatóság tagjai személyesen ismerik a jelölteket.

Az UniCredit Bank más országokban is szervezett hasonló programot?

Aleks: Eddig nem, a magyar program egyedülálló, és erre nagyon büszkék vagyunk. De a jó példa ragadós, Milánóban már be is mutattuk a projektet a bankcsoport legfelső vezetésének. Sőt, olyan szerencsénk volt, hogy a Csoportunk által támogatott milánói Filarmonica della Scala budapesti koncertjén programunk zenei jelöltjei személyesen is találkozhattak a zenekar művészeivel, valamint a Csoportunkat képviselő felsővezetőkkel, akik így személyesen is megismerhették a program jelöltjeit. Az UniCredit minden országban, ahol jelen van, szeretné megmutatni, hogy nemcsak a pénzügyi tranzakciók a fontosak, hanem a társadalmi felelősségvállalás is. Komolyan vesszük a szlogenünket, hogy „A bank mindenhez, ami számít”.

Beszéljünk a jelöltekről. Mit tanultatok tőlük? Van-e valami maradandó élményetek velük kapcsolatban?

Nóra: Az, hogy aki valamiben hisz, azt meg fogja csinálni. Akkor is lesz jó bora, ha nehéz a talaj, kávézója, ha előtte már mindenét elbukta, új művei, ha közben kicsi gyerekei is lettek, és tökéletes koncertélményt nyújt, ha eleinte csak három embernek is. Ez a lendület, akarás, hit a velem dolgozó kollégáimat is lenyűgözte. Mi forgattuk a róluk szóló videókat, körbeutaztuk az országot, mindenkit a saját közegében mutattunk meg. A leadási határidő környéke ritkán szól a kiegyensúlyozott napokról, a vágóink volt, hogy hajnalig dolgoztak, de mindig azt mondták, ez olyan munka, amitől szárnyalnak. Imádták ezeket az embereket, inspirálóak voltak számukra is. Ennél jobb tesztje ennek nincs is – mindannyian érdekes munkákban dolgozunk, de ezek a karakterek valahogy elvarázsolnak és feldobnak.

Aleks: Én is sok pozitív energiát kaptam tőlük, ami engem is többször túllendített a mélypontokon. Azért is voltak ilyen hatással rám, mert bármit csinálnak, abban a legjobbra törekszenek, 110%-ot, hatalmas, pozitív energiákat adnak bele abba, amiben mélyen hisznek. Ez nemcsak hogy inspiráló, de csodálatos látni ilyen embereket, és nagyra értékelem, amit és ahogy csinálnak.

Mikor derül ki, hogy kik a nyertesek?

Aleks: Március 8-én lesz a hivatalos eredményhirdetés. Ám a program nem fejeződik itt be, szeretnénk szeptembertől folytatni – újabb tehetségekkel, újabb meglepetésekkel.

Fotó: Bodnár Zsófia