Ausztráliában minden hatodik nőt bántalmaz a partnere

2018. február 28.
Egy átfogó egészségügyi kutatás szerint Ausztráliában minden hatodik nő szenvedett már el szexuális vagy fizikai bántalmazást partnertől.
Fotó: Profimédia – Red Dot

Ausztráliában 2012-2014 között minden héten egy nő halt meg aktuális vagy korábbi partnere kezei által, szemben a havi egy férfi áldozattal. Az ausztrál Egészségügyi és Jóléti Szervezet friss kutatása szerint az országban minden hatodik nő szenvedett már el szexuális vagy fizikai bántalmazást partnerétől, a leginkább veszélyeztetettnek a fiatal, a terhes és az őslakos nők csoportjai számítanak.

A statisztikákból az is kiderült, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak fele rendszeresen tapasztalja a bántalmazást, és hogy a rendőrségi adatok szerint 52 nőt ér szexuális zaklatás minden nap. A kutatás szerint az erőszak miatt több nő lesz hajléktalan, mint bármelyik más okból és a betegségek illetve mentális problémák kialakulásának is ez az elsődleges oka. Az adatokat illetően nagy hiányosság látszik az LMBTQ+ csoportokat és az őslakosokat illetően – ők fokozottan veszélyeztettek és nekik a legrosszabb a láthatóságuk is a társadalomban.

A kutatást összegezve a felmérés vezetői azt mondták, Ausztráliának jól láthatóan komoly feladatot jelent a családon belüli erőszak és a szexuális erőszak megszüntetése, ami egyébként – az elsődleges fontosságú, felbecsülhetetlen emberi károk okozása mellett – komoly állami költségekkel is jár.

TheGuardian