A szupermodell, aki megszülte korunk egyik legnagyobb techzsenijét

2018. március 15.
Maye Musk azt mondja, híres volt, míg a fia nem lett híres, de persze ki tudna versenyezni a kocsikat űrbe küldő Elon Musk őrülten zseniális ötleteivel? A Tesla techzsenije ízég-vérig anyás gyerek, Maye Musk pedig nemcsak szülőként, de szakmai mentorként is bizonyított.

Elon Musk neve megkerülhetetlen a hírfolyamban, idén februárban például azért mert a világ egyik legőrültebb marketingfogásaként kilőtte az űrbe a meggypiros Tesláját. És miközben sikert sikerre halmoz, a Rolling Stone-nak arról beszélt, hogy nem boldog, ha nem szerelmes, kikészíti, hogy egyedül kell ágyba bújnia, és ki nem állhatja, hogy a nagy házában csak a saját lépései hangját hallja. Elon Musk nőkhöz fűződő viszonya legalább olyan közkedvelt téma, mint a vagyona és a technológiai áttörései, hiszen kétszer is elvált, öt gyereke van, és nemrég szakított Amber Heard színésznővel. Van azonban egy nő, akihez mindennél különlegesebb viszony fűzi: az anyja. Legfrissebb lapszámunkban a nem mindennapi anya-fiú párosról írtunk.

Maye Musk modellként csodálatos karriert futott be, miközben felnevelt három gyereket, akikből egészen rendkívüli emberi lények lettek. Az egyik fia, Kimbal egy étteremlánc tulajdonosa, valamint az egészséges és fenntartható táplálkozást hirdető „farmról az asztalra” mozgalom megálmodója, a lánya, Tosca hollywoodi filmrendező, Elonból pedig korunk egyik legnagyobb és legkreatívabb álmodozója lett.

Logikusnak tűnik, hogy az anyjuknak volt némi szerepe abban, hogy mi lett ezekből a gyerekekből. Maye Musk életéből például kalandfilmet lehetne forgatni: egy kanadai városban, a Saskatchewan államban található Reginában született 1948-ban, és a gyerekkorára rányomta a bélyegét, hogy a szülei vérbeli felfedezők voltak. Maye alig volt hároméves, amikor az egész család Pretoriába költözött. Dél-Afrikában a szülők kalandvágya igazán kibontakozhatott: 1952-ben például 35 ezer kilométert röpködtek a világ körül egy repülőgépen, amelynek a darabjait az apja Kanadából hozta át.

Maye aztán maga is hasonló szellemiségben nevelte gyermekeit. A mostani óvatos nevelési hozzáálláshoz képest például szokatlanul nagy szabadságot kaptak a Musk gyerekek ahhoz, hogy kockázatot vállaljanak, kevés felügyelet és beleszólás mellett dönthették el, hogy mi érdekli őket és milyen jövőt képzelnek el maguknak. Nagyon fiatalon felnőtt dilemmákban döntöttek, és bár a költözések, a változások többször is átrajzolták a családi kapcsolatokat, végig megőrizték a szoros köteléket egymással.

Szerző: Vándor Éva
FotókAndrew H. Walker–WireImage–getty images, ANGELA WEISS–AFP–europress