Meg sem születtek, mégis elveszítették őket

2018. március 29.
Több ezer lefagyasztott embrióból és petesejtből már biztosan nem születhet kisbaba, miután közel egy időben két mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó közpotban is műszaki hiba történt. A váratlan eset kíméletlenül felfedte a rendszer törékenységét, a kegyetlen lecke pedig gyermeket tervező családok százait bünteti.

Márciusban két mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó amerikai központ is arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy az intézményeikben tárolt embriók és petesejtek „minden bizonnyal” vagy „potenciálisan” elpusztultak. A kísérteties módon egy napon történt eseteket műszaki hiba okozta a clevelandi University Hospitals Fertility Centerben és a San Franciscó-i Pacific Fertility Centerben – állítólag mindkét esetben a folyékony nitrogénnal működő tároló tankok hőszabályozása romlott el. A „műszaki hiba” a gyakorlatban azt jelenti, hogy több ezer lefagyasztott embrió és petesejt donorja veszítette el az esélyét, hogy egyszer szülő lehessen.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Kockázatos vállalás

Az intézmények vezetőségei néhány hete publikált közleményeikben azt mondták, egyelőre nem tudni, miért hibásodott meg a hőszabályozó rendszer, az esetet kivizsgálása továbbra is zajlik. „Borzasztóan sajnáljuk, ami  történt, szeretnénk mindent megtenni, hogy támogassuk pácienseinket és családjaikat ebben a nehéz időszakban” – mondta Patti DePompei a University Hospitals elnöke egy Facebook-videóban. DePompei hangsúlyozta, hogy a családok levélben és telefonon is kapnak hivatalos értesítést, és hogy külön segélyvonalat állítottak fel nekik felmerülő kérdéseikre.

A clevelandi központban szombat éjjel nem voltak felügyelő munkatársak. Az ügyeletes embriológus másnap reggel érkezett meg, ő vette észre, hogy megváltozott a tartályok hőmérséklete: a tartályok tetején a hő megemelkedett, míg az alsó részben normális maradt. Még nem tudni pontosan, hogy hány embrió és petesejt pusztult el, de a szám az első becslések szerint több ezerre tehető.

A Pacific Fertility Center laborvezetője a napi rutinellenőrzés során vette észre, hogy nitrogénhiány miatt leállt a tartályok hőszabályozása. Ahogy észrevette, azonnal átmentette az embriókat és petesejteket egy működő tartályba, de addigra már megtörtént a baj.

A fagyasztás sok szakértő szerint egyébként is kockázatos vállalás. A Washington Post cikkében hivatkozott adatok szerint a petesejtek 15 százaléka nem éli túl a kiolvasztást, és a minél később fagyasztatják le őket a nők, annál inkább romlanak a megtermékenyülés esélyei. Ha mondjuk egy nő 36 évesen 10 petesejtet fagyasztat, úgy 30-60% esélye van, hogy mesterséges megtermékenyítéssel babája lehessen (bár egyénenként változhatnak az esélyek). Ennek ellenére egyre több nő dönt úgy, hogy ezt a megoldást választja: az amerikai megtermékenyítési központokat képviselő The Society for Assisted Reproductive Technology kimutatása szerint 2009 és 2015 között alig 475-ről 8000-re nőtt a petesejtjüket konzerváló nők száma.

Ugyanakkor az amerikai klinikákon történt tragikus hibák kíméletlenül rámutatnak a rendszer törékenységére, hogy egyetlen műszaki hiba is elég, hogy tetemes anyagi és felfoghatatlan érzelmi károkat okozzon családok százainak.

„A gyerekem le van sújtva, hogy nem lehettek testévrei”

Egy 45 éves egyedülálló anyuka azért választotta első gyerekénél is az in vitro megtermékenyítést, mert saját döntéséből fakadóan egyedül szeretett volna gyereket vállalni. Mikor megkapta levelét a Pacific Fertility Centertől, először nem pontosan értette, mi a helyzet lefagyasztott petesejtejeivel. „Az állt benne, hogy a hiba érinthette a petesejtjeimet, de azt is írták, hogy az ügy további kivizsgálásra szorul” – meséli az asszony a The Cutnak. A nő megpróbált utánajárni az ügynek az interneten, de – az online világ fénykorában szinte sokkoló – hallgatással találkozott, az viszont kiderült, hogy a központnak már korábban is volt hasonló ügye. Az édesanya felhívta azt az ügyvédi irodát, akik az előző ügyben képviselték az érintett nőket: azt mondták, óránként csörög a telefonjuk, kétségbeesett családok próbáltak információkat szerezni tőlük. A korábbi eset után a klinika állítólag felajánlotta a nőknek, hogy új petesejteket vesznek tőlük ingyen – persze hiába a nagylelkű felajánlás, ha valakinek a teste már nem képes új, termékeny petesejttel szolgálni. „A kis petesejt-babáim a fagyasztóban voltak, és én minden évben 600 dollárt fizettem, hogy vigyázzanak rájuk” – magyarázza a 45 éves asszony. „Benne van a naptáramban és mindig borzasztóan ügyelek rá, hogy időben fizessek és mindig meglegyen a pénz. Emlékszem, a legelső évben még fel is hívtam a labort, hogy ellenőrizzem, minden rendben van-e velük. Akkor nem mondtam erről semmit a gyerekemnek. Most sem teszem majd. Tudom, hogy le van sújtva, hogy nem lehettek testvérei.”

Kathy és Ben (a neveiket megváltoztatták) számára nem maradt más megoldás, csak a mesterséges megtermékenyítés. Bentől még a rákbetegsége kezelésének megkezdése előtt vettek spermamintát, így a pár 5 előre megtermékenyített embriót tárolt a University Hospitals központjában. A párnak már van két gyereke, augusztusban tervezték beültetni az újabb embriót, de erre már nem lesz lehetőségük – mind az öt embriójuk elpusztult a hőingadozás következtében. Kathy és Ben azon is gondolkodott, hogy ha ők már nem akarnak több gyereket, az embriókat örökbefogadásra nyílt adják, de hiába tervezgették aprólékosan, hogyan is kellene tartani a kapcsolatot biológiai gyermekük nevelőszüleivel. „Még ha nem is én meg a férjem neveltük volna, az édesanyjuk voltam. Szerettem volna megvédeni őket, és most úgy érzem, csalódást okoztam nekik” – mondja Kathy az amerikai Marie Claire cikkében.

Eric és Dana (nem a valódi neveik) azért fagyasztatták le az embriókat, mert nem voltak biztosak benne, hogy gyereket akarnak, de féltek, ha sokáig hezitálnak, harminas éveik közepén járó testük majd magától eldönti a dolgot. Végül kár volt emiatt aggódni: két gyerekük is született természetes úton. Őket levélben arról értesítették, hogy embrióik valószínűleg érintettek a hibában, de ez csak akkor derül ki, ha felolvasztják és megpróbálják beültetni őket. Ahogy Eric fogalmaz: „Nem lehetünk biztosak, hogy milyen állapotban van az embrió, amíg nincs nincs szükség rájuk és meg nem tudjuk, hogy működik-e. Addig marad a kérdés, hogy vajon meghiúsult-e minden remény, hogy bővítsük a családunkat.

Mennyit ér?

Nehéz meghatározni, milyen jogi státusz illeti az embriókat. A jog alapvetően magántulajdonként kezeli őket, de mivel mégis potenciális emberekről van szó, a gyakorlatban különleges az esetük. A két termékenységi központ jogilag nem tömeggyilkos, a bíróság előtt ők „csak” 16.000 dollárral megkárosították azokat, akik alávetették magukat az eljárásnak. Átlagosan ennyibe, vagyis körülbelül 4 millió forintba kerül egy mesterséges megtermékenyítés – persze később további költségeket jelent a tárolás éves díja. Aztán ott van még az orvosi vizitek és termékenységet fokozó készítmények ára. Adam Wolf ügyvéd jelenleg is több érintett ügyén dolgozik, szerinte az egyik legnehezebb dolog árcédulát aggatni egy elpusztult embrióra. „Bizonyos értelemben nincs annyi pénz a világon, (ami ezt kompenzálhatná – a szerk.) és még kicsit gusztustalan is számjegyekben kifejezni egy jövőbeli gyerek értékét. Ugyanakkor a jogrendszer így tudja kompenzálni az embereket” – meséli Wolf a Marie Claire-nek. „Könnyű számosítani azt a pénzösszeget, amit valaki a kezelésekre, az egész folyamatra, a tárolásra költött. De sokkal nehezebb, ha arra gondolunk: mi a szülőség értéke? Mennyit ér neked a lehetőség, hogy gyerekeid lehetnek?”

A legtöbb érintett szemében nincs az a pénz, ami megfizethetné a gyerekvállalás elvesztett lehetőségét. Épp ezért azok, akik rászánták magukat a pereskedésre, elsősorban nem anyagi kompenzációt követelnek, hanem azt, hogy az ilyen központok tegyék biztonságosabbá a lefagyasztott embriók és petesejtek tárolását. Hogy – bár köztük akadnak olyanok, akik valószínűleg soha többé nem lehetnek már szülők – másokkal ne fordulhasson elő ilyesmi.

TheWashingtonPost, MarieClaireUS, TheCut