Helyszíni bírsággal büntetnék a zaklatókat Franciaországban

2018. március 30.
(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Franciaország komplex intézkedési csomaggal lépne fel a szexuális erőszak ellen: egyrészt szeretnék helyszíni bírsággal büntetni a nyilvános szexuális zaklatókat, másrészt meghosszabbítanák az erőszakos bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések időkorlátját. A törvény a közös megegyezésen alapuló szexuális együttlétek korhatáraiba is beleszólna: 15 évesnek kell lennie egy kiskorúnak, hogy beleegyezésével legálisan szexelhessen egy 18 év felettivel. Erre a részre egy nemrégiben nagy felháborodást keltő eset miatt volt szükség, amiben a kölcsönös beleegyezésre hivatkozva ejtették a nemi erőszak vádakat egy férfi ellen, aki megerőszakolt egy 11 éves kislányt.

Érdekes módon a következő hónapokban parlament elé kerülő törvényjavaslatot még a #MeToo-mozgalom és a Weinstein-botrány előtt fogalmazták meg, de az elmúlt időszak eseményei csak megerősítették létjogosultságát. Emmanuel Macron a törvényjavaslattal kapcsolatban azt nyilatkozta, szeretné, ha az országban élő nőknek nem kellene többé félniük, ha az utcára lépnek.

Az új törvény értelmében 90-től 750 euróig terjedő pénzbírsággal büntethetnék a zaklatókat, mondjuk akkor is, ha egy férfi a nő világos kérése ellenére továbbra is erőszakos követeli annak telefonszámát. Marléne Schiappa, a nemek közti egyenlőségért felelős miniszter azt mondta, „nagyon fontos, hogy a francia törvények világosan kifejezzék, nem szabad nőket fenyegetni vagy követni az utcán”. Közvéleménykutatások szerint a francia lakosság mintegy 90%-ka támogatná a törvényt, szóval remélhetőleg jó esélyei vannak az előremutató javaslatnak.

TheGuardian