Ahol támogatják a nőket, ott még kevésbé akarnak tudománnyal foglalkozni

2018. március 17.
Egy friss kutatás különös paradoxonra mutatott rá: azokban az országokban, ahol nagyobb a nemek közötti egyenlőség, a nők sokkal kisebb arányban választják az olyan reál tudományos szakterületeket, mint például a matematika vagy a technológia.

A nemek közti egyenlőség úttörőjének számító Amerikában csak az informatikusok 18%-a nő, míg a gender szempontból sokkal elmaradottnak tartott Algériában a reál tudományok (például a mérnök szakok, a matematika vagy informatika) területén végzett friss diplomások között 41% nő van.

Egy, a Psychological Science-ben publikált friss tanulmány különös összefüggésre mutat rá: úgy tűnik, azokban az országokban, ahol magasabb a nemek közötti egyenlőség, meglepő módon sokkal kevesebb nőt találunk a reál tudományokban. A tanulmányt jegyző professzorok, Gijsbert Stoet és David Geary egyszerű okot látnak emögött, szerintük csupán arról van szó, hogy azokban az országokban, ahol a nők rosszabb helyzetben vannak, gyakrabban keresik az anyagi függetlenséget, amit pedig leginkább a reál tudományok, például a tech vagy a matematika területén tudnak kiharcolni.

Pedig nem a lányok képességeivel van a baj. Stoet és Geary összesen 67 országra kiterjesztve vizsgálta fiatal lányok teszteredményeit, és arra jutottak, hogy a lányok pontosan ugyanolyan jól teljesítettek a matematikából vagy a fizikából, mint a fiúk. Viszont azt is kiderült, hogy ha a relatív erősségről van szó, akkor minden országban (kivéve Romániában és Libanonban) az látszott, hogy a fiúk legerősebb tantárgyai a reál tudományok (science) voltak, míg a lányok az olvasásban teljesítettek kiemelkedően. Ez csupán annyit jelent, hogy ha az átlagos lány közel ugyanolyan jó is a reál tudományokból, mint az átlagos fiú, a lányok még jobbak olvasásból. Például a legtöbb országban a lányok 24%-ának a reál tudomány jelentette az erősségét, 25% matekból, míg 51% olvasásból volt a legjobb. A fiúknál 38% jeleskedett a tudományokban, 42% matekban és 20% olvasásban. A kutatás tulajdonképpen arra világított rá, hogy minél jobb a nemek közti egyenlőség egy országban (a World Economic Forum Global Gender Gap Indexe szerint) annál nagyobb a szakadék a reál tudományokban leginkább ügyes fiúk és lányok között. Tehát furcsa módon épp azokban az országokban, végez a legtöbb nő tudományos, mérnöki vagy a matematika területén, ahol a legrosszabb a nemek közötti egyenlőség helyzete.

Fotó: Profimédia – Red Dot

TheAtlantic