Akár 30 évre is börtönbe kerülhet a bűnösnek talált Bill Cosby

2018. április 28.
Három vádpontban is bűnösnek találták a nemi erőszakot elkövető amerikai komikust, aki most 15-30 évre is börtönbe kerülhet.
Fotó: Profimedia – Red Dot

Bill Cosby, Amerika egyik legnépszerűbb komikusa 2004-ben előbb elkábította majd megerőszakolta a lakására látogató Andrea Constandot. A Temple egyetem munkatársaként korábbi kosaras azért ment Cosby lakására, hogy kikérje a véleményét néhány karrierét illető ügyben, és bár Cosby mindvégig azt állította, konszenzuális szexuális kapcsolatról volt szó, most hosszú évek után a bíróság mégis elítélte a komikust.

Cosby ügye 2014-ben kezdett újra nagyobb médiafigyelmet kapni, miután 60 nő vádolta szexuális zaklatással. Bill Cosby most 15-től 30 évig terjedő börtönbüntetést kaphat, ami a 80 éves férfi esetében könnyen életfogytiglant jelenthet. A tárgyaláson állítólag sem Cosby neje sem két felnőtt lánya nem volt jelen, a Washington Post beszámolója szerint Cosby rezzenéstelen arccal fogadta az ítéletet, egyedül akkor fakadt ki, mikor Kevin Steele ügyész azt mondta, a komikus magángépe kockázatot jelenthet, hiszen így Cosby akár el is hagyhatja az országot. A komikus ekkor állítólag felcsattant, állítva, hogy nincsen repülőgépe, a bíróság ennek ellenére megkérte, ne nagyon hagyja el otthonát az ítélet végrehajtásáig.

A bírói döntést sokan a #MeToo mozgalom áldásos hozadékaként üdvözölték, mások viszont felhívták rá a figyelmet, hogy több, mint egy évtizednek kellett eltelnie, hogy egy szexuális erőszak áldozata végre megkaphassa az igazságát.