Új technológiák a láthatáron a férfi fogamzásgátlásban

2018. május 12.
A kétévente megrendezett Nemzetközi Fogamzásgátlás Konferencia budapesti állomásán többek között a férfi fogamzásgátlásról, a fogamzásgátlás kultúrák és vallások közötti különbségeiről, tévhitekről és a legújabb technológiákról osztják meg tudásukat nemzetközi hírű szakemberek.

 

Fotó: Unsplash.com

Védekező férfiak

„Ideje a férfiakról is beszélni, ha a fogamzásgátlás a téma, hiszen a közeljövőben lesznek számukra is elérhető fogamzásgátló módszerek az óvszeren túl is” – mondta Prof. David Serfaty, a Férfi Fogamzásgátlás Nemzetközi Konzorcium (ICMC) alapítója az ESC budapesti sajtóbeszélgetésén. Központi kérdés az ICMC kutatói számára, hogy egy férfi is olyan fogamzásgátló módszerek közül választhasson, amely hosszútávra jelent kényelmes, de visszafordítható megoldást, ha később gyermeket szeretne. A fiatal generáció férfi tagjai egyre korábban és így több partnerrel kezdenek szexuális életet élni, ezért egyre nyitottabbak és keresik a lehetőségeket, hogy maguk kontrollálhassák mikor és mennyi gyereket szeretnének. Háromféle módszer lesz elérhető a férfiak számár: tabletta, gél és injekció és folyamatosan zajlanak a kutatások, hogy ezek minél egyszerűbbek, hatékonyabbak legyenek.

A férfifogamzásgátlók eredményeiről ITT írtunk bővebben is.

Tévhitek a fogamzásgátlásról

A fogamzásgátlás körül keringő legendák és tévhitek nagyban felelősek – a tényleges igények ellenére is – alacsony mértékű fogamzásgátlásért Kelet-Európa és Ázsia országaiban. A lakosság körében terjedő téves információkat esetenként az orvosok sem tisztázzák a páciensekkel. A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban például még mindig él a tévhit, hogy gátolják a későbbi megtermékenyülést és növelik a rák kialakulásának kockázatát, holott kutatási eredmények bizonyítják, hogy a legalább 5 évig fogamzásgátló tablettát szedő nők körében többek között a méhnyakrák és a vastagbélrák kialakulásának kockázata egyértelműen csökken. Általános tévhit az is, hogy a hormonális fogamzásgátlók károsak a szervezetre, pedig megfelelő módszert kiválasztva inkább segítik azt.

„Ezekben az országokban a szakemberek sok esetben tanácsaikat a védekezés formájáról fél-, elavult információkra, vagy szubjektív személyes benyomásaikra alapozzák, nem pedig tudományosan bizonyított tényekre.  Éppen ezért a családtervezésben dolgozó orvosoknak és nővéreknek folyamatos képzésre van szükségük ahhoz, hogy a tévhiteket eloszlathassuk” – mutatott rá Prof. Gabriele Merki, az ESC elnöke, majd hozzátette: – „A fogamzásgátlás tanácsadás időigényes, pláne, ha kulturálisan és vallási oldalról is befolyásolt a téma. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy jól képzett szakemberektől ingyenes és könnyen elérhető tanácsadást kaphasson a lakosság.”  

Kulturális és vallási különbségek a védekezésben

A fogamzásgátlás a megtermékenyülés tudatos kontrollálása, mellyel szétválik a szexualitás és szaporodás. Az egyistenhitű vallások (zsidó, keresztény, iszlám) a szexet csak a házasságon belül és nemzési céllal tekintik legitimnek, vagyis intézményesített szexualitásról van szó. Ezért a szex edukáció ebben a keretben a tiltásra fókuszál, vagyis arra, mit nem szabad tenni, ebből adódóan a nők védekezési szabadsága korlátozott.

Az emberi jogokon alapuló társadalmakban és kultúrákban a szexualitás pozitív oldalait és az ahhoz kapcsolódó jogokat hangsúlyozzák. „Éppen ezért, itt az egyéni szexuális igények és motivációk kerülnek előtérbe, elfogadva a szexuális sokszínűséget, nemi egyenlőséget, a saját és mások iránti felelősséget tanulva a témában, ebben van jelentős szerepe a modern szex edukációnak” –  magyarázta a konferencián Prof. Johannes Bitzer, a European Journal of Contraception and Reproductive Health Care főszerkesztője.

Új technológia

A reprodukciós egészség megőrzéséhez elengedhetetlenek a hatékony védekezési módszerek, hogy minden születő gyerek tervezett lehessen, és csökkenjen a nem kívánt terhességek száma. Ez pedig csak hatékony, könnyen hozzáférhető, egyszerű módszerekkel lehetséges. A legújabb technológiai megoldások pont ezt célozzák, ilyenek például a bőrön keresztül felszívódó gélek, tapaszok, valamint az egyre hatékonyabb tabletták és egyre korszerűbb méhen belüli eszközök, vagy a felhasználó által kontrollálható hüvelygyűrűk.

„Fontos szempont a kutatások során, hogy a zöld, azaz környezetkímélő fogamzásgátlók terjedjenek el idővel, vagyis cél, hogy a hormon tartalmú védekezési eszközök kiürülve a szervezetből és a természet körforgásába bekerülve ne terheljék a környezetet.” – mutatott rá a környezetvédelmi szempontokra Dr. Bárfai György, a kongresszus elnöke, a Szegedi Tudományegyetem, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika professzora.

A meglévő fogamzásgátló módszerek fejlesztése és az egyszerűen használható új termékek szélesítik a védekezési lehetőségek tárházát és ezzel segítik a reprodukciós egészség megőrzését a férfiak és nők körében.

A konferenciáról

Az ESC 15. jubileumi kongresszusát Budapesten zajlik május 9 – 12. között.  Közel 2000 résztvevő 85 országból érkezett a kongresszusra. Az előadók a reprodukciós egészség és fogamzásgátlás legkiválóbb nemzetközi szakemberei.