Hatékony volt a férfi fogamzásgátló legújabb kísérlete, de nem mellékhatások nélkül

2018. április 13.
Sok szempontból ígéretesnek tűnik az új férfi fogamzásgátló, de súlygyarapodás, vérrögök és depresszió is lehet a "kémiai kasztráció" mellékhatása.

Washingtonban, az Endokrinológiai Társaság éves gyűlésén mutatták be az eddigi legígéretesebb kísérletet, ami a világot már régóta lázban tartó férfi fogamzásgátló hatásait vizsgálata. A 100 18 és 50 év közötti férfi bevonásával készült kísérletben az alanyok egy hónapon keresztül a tesztorszeron és más spermatogenezisben fontos hormonok lenyomásáért felelős DMAU (dimetandrolon undekanoát) készítményt vagy placebót szedtek. Később a férfiak véréből igazolták, hogy a DMAU-nak sikerült olyan hormonális változásokat eredményeznie, amikkel elvileg az illető már nem tud teherbe ejteni egy nőt, bár mivel a spermaszám nem volt végig monitorozva, ezt nem lehet teljes magabiztossággal állítani.

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Jó hír, hogy a korábbi férfifogamzásgátló-kísérletek mellékhatásaként fellépő májproblémák itt nem jelentek meg, de mivel a DMAU tulajdonképpen „kémiai kasztrációt” végez a férfiakon, itt is komoly mellékhatások léphetnek fel. Aggódó kutatók szerint a radikálisan lecsökkent tesztoszteronszint hosszútávon súlygyarapodáshoz, megnövekedett mellekhez, vérrögök kialakulásához, depresszióhoz és növekvő csontsűrűséghez vezethet.

Stephanie Page, a kísérlet vezetője a CNN-nek azt mondta, a valóságban csak nagyon kevés alany panaszkodott a tesztoszteronhiánnyal összefüggésbe hozható mellékhatásokról. Szerinte a DMAU tablettához adott egyéb hormonok képesek „utánozni” a tesztoszteron hatását, ezért a csökkent tesztoszteronszint nem jelenthet akkora problémát. A leggyakoribb panasz egyébként a csökkent libidó volt – ezzel kapcsolatban azért érdemes megjegyezni, hogy rengeteg hormonális fogamzásgátlót használó nő panaszkodik évek óta ugyanerről. A második legnagyobb problémát a súlygyarapodás jelentette, ami ismét egy a női fogamzásgátló kapcsán is felmerülő panasz. A legnagyobb problémát egyelőre az jelenti, hogy a férfiak csupán egy hónapon keresztül szedték a készítményt, így a gyógyszer hosszútávú hatásairól egyelőre nem sokat tudni.

Régi vágyak

A gumióvszeren és vaszektómián túlmutató biztonságos, és hatékony férfi fogamzásgátló keresése egyáltalán nem újkeletű törekvés: már az 1920-as években próbálkoztak vele, igaz, a legtöbb módszer nem jutott el odáig, hogy embereken is tesztelhessék. Továbbra is kísérleti stádiumban van például a ’80-as évektől kezdődően tesztelt, ondózsinórba fecskendezhető folyadékok fejlesztése, melyek ott megszilárdulva „dugót” képezhetnek, az elkötéshez hasonlóan elzárva az ondósejtek ürülését. Vagy ott van az ugyanilyen elzárást biztosító, de egyúttal 10 éves (átmeneti) meddőséget is okozó RISUG (Reversible Inhibition of Sperm Under Guidence) injekció. Léteznek – szintén kísérleti szinten – ondózsinóron belül (IVD – intra vas deciva) használható eszközök is, például az amerikai Shepherd Medical Company vagy a kínai Foshan Medical Company által fejlesztett szilikon implantátumok, melyek a fent említett módszerrel azonosan, dugóként akadályoznák meg az ondósejtek kijutását.

Az elmúlt időszak két kiemelkedő – és a megvalósuláshoz is közelebb jutó – módszere a nem hormonális Vasalgel és egy klinikai tesztelésig jutó hormonális fogamzásgátló készítmény. Előbbi az eddigi talán legígéretesebb nem fizikai férfi fogamzásgátló módszer, az első, amit az amerikai FDA (Food and Drug Administration) hivatala is elfogadott – a nyulakon végzett kísérlet alapján a Vasalgel biztonságos módon juttat olyan anyagot a férfiak szervezetébe, ami 12 hónapig biztosítja a hatékony fogamzásgátlást. A Vasalgel a korábban már említett módszer szerint működik: az ondóvezetékbe fecskendezett injekció rugalmas hidrogél anyaggal blokkolja a spermák útját, – más folyadékok átengedése mellett – az egyszeri injekció után nagyjából egy éven keresztül.

A fenti DMAU-hoz hasonló hormonális fogamzásgátlóval próbálkozó kísérletek szintén egyre kecsegtetőbbek, bár itt legtöbbször – ahogy az a fenti esetből is jól látszik – a kellemetlen mellékhatások miatt akad meg a folyamat.

Hajlandóság lenne

A Men’s Health néhány éve közvéleménykutatást tartott Facebook-oldalán, ahol a 400 válaszadó 86%-ka jelezte, hogy alávetné magát a korábban említett Vasalgel injekciónak. A MedScape oldala szintén arról számolt be, hogy férfiak egyre nyitottabbak az új, akár hormonális férfi fogamzásgátló módszerekre is: egy széleskörű, több kultúrát vizsgáló felmérés 9000 18-50 év közötti férfi véleményét kérdezte összesen 9 országból, és általánosságban elmondható, hogy a válaszadók 55 százaléka hajlandóságot mutatott férfi fogamzásgátló módszerek kipróbálására. Elég valószínűnek tűnik tehát, hogy ha létezne biztonságos, hatékony módszer, a férfiak egy része szívesen levenné a nők válláról a terhet. Ez pedig fontos szempont, hiszen a férfi fogamzágátlóval kapcsolatos kísérletek fellendülését a női hormonális fogamzásgátló körüli növekvő elégedetlenség indította be. Épp ezért a férfi fogamzásgátló fejlesztése melett egy ideje már a hagyományos női készítmények mellékhatásainak csökkentése is bekerült az orvosok látóterébe.