Kimaradnak a nők a politikai vitákból Twitteren

2018. június 27.
Egy kutatás szerint a férfi újságírók csak egymást szólítják meg, ezért ők lesznek a kizárólagos politikai véleményformálók a neten.
Fotó: Profimédia – Red Dot

Egy friss amerikai tanulmány 2292 olyan washingtoni újságíróhoz Twitter-fiókját vizsgált meg, akik hivatalosan is tudósíthatnak a helyi politikáról. Bár alapvetően csak kevéssel van több férfi újságíró, mint nő, a Twitteren mégis a férfiak posztjai pörögnek, elsősorban azért, mert a férfiak csak egymás tweetjeit osztják és reagálják le, a nőket gyakorlatilag teljesen figyelmen kívül hagyják. Így az online terekből teljesen kiszorulnak a nők, és könnyen az lehet a benyomásunk, hogy a politikai véleményformálás és tudósítás továbbra is kizárólag a férfiak terepe.

A pontos adatokkal még látványosabb a probléma: washingtoni férfi újságírók 91.5 százalékban csak férfiaknak válaszolnak, amivel a nők pont a sok szempontból kirtikusnak számító Trump-érában nem tudják hallatni a hangjukat. A Twitter pedig köztudottan nem „csak” közösségi médiaként működik, hanem olyan fontos hírforrás, amiből online lapok is táplálkoznak, így a nők valójában egy sokkal nagyobb diskurzusból maradnak ki.

Eleve problémát jelent, hogy a férfiak sokkal inkább hajlamosak tweetelni véleményeiket és riportjaikat, mint a nők, akik még mindig azzal vannak elfoglalva, hogy bizonyítsák szakmai kompetenciájukat munkahelyükön és megállják a helyüket a családon belüli szerepükben is. A kutatás szerint a nők alapvetően jóval kevesebb elismerést kapnak kreatív munkájukért, így pedig jól látszik az ördögi kör, amiben egy idő után a női újságírók már nem is annyira motiváltak a megszólalásra.

TheGuardian