Mesterséges méh segíthetne a kemoterápián átesett nőknek

2018. július 02.
A koppenhágai fejlesztésű "mesterséges méh" a kemoterápián és korai menopauzán átesett nőknek is segíthet majd.
Fotó: Profimedia – Red Dot

Emberi szövetből fejlesztik a mesterséges méhet, hogy a termékenységet károsító kezeléseken (például kemoterápián) vagy korai menopauzán átesett nők is teherbe eshessenek majd. A koppenhágai tudósok által fejlesztett méh képes heteken keresztül életben tartani a petesejteket, ezzel reményt adva arra, hogy később olyan nők is gyereket vállalhassanak, akik kezeléseik miatt természetes módon már nem tudnának.

A petesejtek lefagyasztása persze már most is opció a nők számára, viszont előfordulhat – például petefészekrák vagy leukémia esetén – hogy maga a petefészek szövete károsodik, ilyenkor pedig ugyan visszaültethető lenne lefagyasztott szövet is, ez megnöveli a betegség kiújulásának kockázatát. A kutatók szerint a mesterséges méh ilyen esetekben is nagyon hasznos lehet.

A 20 emberi tüszőt tartalmazó – eredetileg donortól származó, később mesterségesen kezelt – emberi szövetet már sikerült egerek testébe beültetni, ahol negyedük több, mint 3 hetet is túlélt. Susanne Pors, a koppenhágai csoport egyik fejlesztője azt mondta, ez elegendő bizonyíték rá, hogy a technológia működőképes, azonban még éveket kell dolgozni azon, hogy a mesterséges méh valódi nőkbe is beültethető legyen.

TheGuardian