Vetélést okozhat a magas vérnyomás

2018. április 16.
Egy friss kutatás megállapította, hogy bár a magas vérnyomás nem csökkenti a teherbe esés esélyeit, a vetélési kockázatot fokozhatja.
Fotó: Unsplash.com

Egy friss kutatás szerint azoknál a nőknél, akiknél a terhesség előtt magas vérnyomást állapítottak meg, nagyobb lehet a vetélés kockázata. A Hypertension című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány 1228 olyan nőt vizsgált, akik egy korábbi vetélés után próbáltak újra teherbe esni. A kutatás megállapította, hogy a magas vérnyomás és a teherbe esés között nincs összefüggés, de azoknál a nőknél, akiknél a terhesség előtt magasabb diasztolés vérnyomást mutattak ki, 17%-kal nagyobb volt a vetélés kockázata.

A vetélés mögött számos – és köztük sok ismeretlen eredetű – ok húzódhat, ilyen lehet például a gyulladás vagy a vérerek károsodása, amik pedig a magas vérnyomás elsődleges tünetei. A kutatás vezető szerzője, Carrie J. Nobles azt mondja, egyelőre még korai lenne erős ok-okozati összefüggésekről beszélni, de annyit határozottan kijelentett, hogy a jó vérnyomás fenntartása alapvetően is nagyon fontos lenne.

 

NYTimes