Már a férfiak szerint is ciki nőket szólongatni az utcán

2018. július 15.
Lassan, de biztosan megérünk az időre, amikor a szexizmus már nem menő: beszólongatni az utcán sétáló nőknek például már a legtöbb férfi szerint is elég gáz.
Fotó: Profimedia – Red Dot

Az angolban külön terminus van arra, mikor valaki (többnyire férfiak) szexuális tartalmú, tolakodó szövegekkel hangosan megszólítanak egy nőt az utcán. A catcalling jelenségével valószínűleg minden nő találkozott már: lehet egy füttyögés, egy „hú, de jó segged van” vagy valami sokkal cifrább is, a lényeg, hogy a férfiak általában feljogosítva érzik magukat az ilyen kéretlen megjegyzésekre.

De szerencsére a helyzet változni látszik a British Social Attitudes friss felmérése szerint. Az éves jelentés 3988 véletlenszerűen kiválasztott alanyt kérdezett meg, közülük 57 százalék mondta azt, hogy „mindig” vagy „általában” helytelenek az ilyen szexista beszólások – érdekes módon ezt többen gondolták így a férfiak (61 százalék) mint a nők (52 százalék) körében! A válaszadók 45 százaléka mondta azt, hogy a jelenség fordítva is problémás, vagyis amikor nők tesznek valamilyen megjegyzést férfiakra.

A kutatásból egyébként úgy tűnik, sokat lazultak a konzervatív nemi szerepek a britek között, így már csak a társadalom elenyésző része gondolja azt, hogy a férfinak kell lennie a kenyérkeresőnek, míg a nőnek inkább a háztartás vezetésével kell foglalkoznia.