A női séfek Svédországban csinálják meg saját #MeToo mozgalmukat

2018. március 09. |

A filmipar kiállása után a gasztronómiai élet női szereplői is összefogtak, hogy szembeszálljanak a szexizmussal és a zaklatással.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Svédországban több, mint 400 női séf, gasztronómiai aktivista és farmer gyűlik össze, hogy egy kétnapos fórumon az iparág női szereplőiről és az őket érő zaklatásokról beszéljenek.

Tavaly a gasztronómia világában is elkezdtek kibukni a zaklatási ügyek, például a New York-i Mario Batalit vagy John Besh-t is megvádolták azzal, hogy zaklatták a személyzet női tagjait. Míg a kulináris iskolákban tanuló diákok körülbelül fele nő, és egyre több a nők által vezetett étterem is, a szexizmus még mindig nagyon erősen él a szektorban. 2014-ben az amerikai Restaurant Opportunities Center kutatása kimutatta, hogy a nők 90%-át érte már zaklatás a gasztronómiai világban. Az is problémát jelent, hogy a női séfek még mindig kevesebbet keresnek azonos beosztású férfi kollégáiknál – a Glassdoor kimutatása szerint ez Amerikában 28.3%-os különbséget jelent, ami a második legjelentősebb eltérés a nemek fizetései között.

TheGuardian

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Vallomás az anyaotthonból: „Apa bántotta anyát, ettől nekem még hiányozhat?” anya

Vallomás az anyaotthonból: „Apa bántotta anyát, ettől nekem még hiányozhat?”

A hercegnőszindróma: lehet, hogy te is a gyerekkori mesék miatt vagy szingli? Disney

A hercegnőszindróma: lehet, hogy te is a gyerekkori mesék miatt vagy szingli?