Feministák tették tönkre a párizsi nyilvános vécéket

2018. augusztus 31.
Az elmúlt hónapokban Párizsban környezetbarát utcai vécékkel próbáltak küzdeni a vizelettől bűzölgő utcák ellen, de a feministák nem voltak elégedettek a megoldással.

A napokban feminista tüntetők rongálták meg a Párizsban frissen kihelyezett nyilvános utcai vécéket, méghozzá azért, mert szexistának és diszkriminatívnak tartották a mosdókat. Az utcai piszoárokat eredetileg azért állították fel, mert a városnak problémát okozott a sok utcai vizelés, ezeket az eszközöket azonban egyértelműen csak férfiak használhatják. A tüntetők ezért tamponokkal és betétekkel tömítették el az eszközöket vagy betonnal öntötték ki a kizárólag férfiaknak kedvező mosdókat. A mosdóval az is problémás, hogy arra biztatja a férfiakat, bátran vegyék elő nemi szervüket a publikus terekben, miközben a nők számára még a nyilvános szoptatás sem megengedett – még a legjobb esetben is inkább csak megtűrt.

Bár több nemek közötti egyenlőségért küzdő csoport és feminista társaság is kifejezte tiltakozását a szexista mosdókkal szemben, a rongálásokat egyelőre egy szervezet sem vállalta magára. A párizsi rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben.

TheGuardian