Kitiltották a nőket a thai rendőrakadémiáról

2018. szeptember 07.
Egy olyan országban, ahol a szexuális bántalmazások 90 százalékát nem is jelentik, a nők semmilyen szempontból nem igazán számíthatnak a rendőrségre.

Fotó: Profimédia -Red Dot

A thai Royal Police Cadet Academy (RPCA) évente körülbelül 300 jelentkezőt fogad, 2019-től azonban csak férfiakat. Worawut Sripakhon, az akadémia vezetője nem indokolta a döntését, egyszerűen annyit fűzött hozzá: ez az új szabály és ennél többet nem mondhat.

A helyi női esélyegyenlőségi mozgalmak vezetői mélységesen felháborodtak a döntésen, már csak azért is, mert Thaiföldön különös jelentősége (lenne) a női rendőröknek. A thai törvények szerint ugyanis a nemi erőszak női áldozatait csak nőnemű rendőrök kérdezhetik ki – talán ez is összefüggésben lehet azzal, hogy az ENSZ Nők jelentései szerint az országban történt nemi erőszak esetek 90 százalékát nem jelentik a hatóságoknak, hiszen egy férfinak amúgy sem szívesen beszélnének erről.

A nők eleve csak irodai- és egyéb segédpozíciókban dolgozhattak a thai rendőrségben egészen 2009-ig, amikor számukra is elérhetővé vált a rendőrtiszt-képzés: azóta 700 nő végzett rendőrként a több, mint 100 éves RPCA-n.

Más thaiföldi rendőr-akadémiákon továbbra is képeznek majd nőket, de a szexista döntés így is megrázta a közvéleményt. Ebben az évben a Royal Thai Police Office (RTPO) szintén bejelentette, hogy a női rendőrtisztek leépítését tervezik, azzal indokolva döntésüket, hogy a családi kötelességeik miatt sok nő mondott fel az elmúlt időszakban.

TheGuardian