Egy táncos beperelte a New York-i balettet

2018. szeptember 08.
Állítólag a férfi táncosok a nők tudta nélkül készítettek róluk meztelen fotókat, amiket aztán el is küldözgettek egymásnak.
Fotó: Unsplash.com

Már jó ideje kibukott, hogy még a balett látszólag kecses és finom világában is bőven van hely a szexizmusnak és a zaklatásnak. A New York-i balett vezetője, Peter Martins idén januárban mondott le a szexuális zaklatási vádak hatására, most pedig egy fiatal táncos perelte be a világhírű intézményt.

Alexandra Waterbury 19 éves balerina, aki a New York-i balett akadémiájának tanulója volt azt mondta, a szexista atmoszférában a férfiak nem egyszer rosszul bántak a nőkkel, de jogi eszközökhöz csak azután folyamodott, hogy felfedezte volt barátja, az egyik táncos gépén a róla (tudta és beleegyezése nélkül) készített meztelen fotókat. Kiderült az is, hogy a férfi táncosok egymás között rendszeresen megosztják a nőkről készített intim képeket.

A szóban forgó táncos, Chase Finlay előző hónapban elhagyta az intézményt és további két táncost függesztettek fel hasonló esetek miatt, de az intézményben gyökeret vert, egyre gyakrabban felszínre kerülő szexista atmoszféra valószínűleg továbbra is súlyos problémákat okoz majd.