A #MeToo után is sok a munkahelyi szexuális zaklatás

2018. szeptember 16.
Hiába álltak ki rengetegen történeteikkel, a nők még mindig rengetegszer szenvednek el szexuális zaklatást munkahelyükön, és még mindig sokan tartanak tőle, hogy jelentsék az ilyen eseteket.
Fotó: Profimedia – Red Dot

Nem lehet tagadni, hogy a #MeToo és a Time’s Up mozgalmak rengeteget tettek azért, hogy a szexuális zaklatás áldozatai nagyobb láthatóságot, több védelmet és megértést kapjanak, de még mindig csak egy hosszú út elején állunk. A brit Young Women’s Trust friss felméréséből például kiderült, a nők most is gyakran válnak munkahelyi szexuális zaklatás áldozataivá, és még most is sok eset azért marad titokban, mert a nők félnek jelenteni a zaklatókat.

A több, mint 4000 18 és 30 év közötti résztvevő válaszaiból kiderült, hogy a nők 15 százléka szenvedett már el szexuális zaklatást a munkahelyén, amiről nem szólt felettesének vagy a hatóságoknak. Az is kiderült, hogy a nők harmada egyáltalán nem is tudja, hogyan kellene jelenteni a szexuális zaklatást, ötödük pedig szimplán fél attól, hogy panaszt tegyen – a válaszadó nők 24 százaléka tart tőle, hogy elveszítenék állásukat, ha felszólalnának egy ilyen ügyben.

Az alapítvány szakértői szerint fontos lenne, hogy a munkaadók barátságosabb légkört teremtsenek a nők számára, próbálják felvenni a harcot a gender pay gap ellen, és biztosítsák a nőket afelől, hogy esetleges panaszuk értő fülekre és segítő szándékra talál.

Independent