Mennyi gyerek az elég?

2018. június 15.
Hogyan lesz egy olyan intim dologból, mint a gyerekvállalás, közügy? Legújabb lapszámunkban azt néztük meg, hogyan próbál beavatkozni az állam a nők "szülési kedvébe" a különböző országokban.

Fotó: Unsplash.com

A gyerekvállalás bonyolult ügy, nemcsak egyéni hanem társadalmi szinten is. Az elmúlt időszakban nagy port kavart az állam egyre fokozódó érdeklődése a nők gyermekvállalási kedvét illetően, amivel az ország vezetése a nők privát döntéséből demográfiai kérdést igyekezett csinálni. Ez persze nem csak nálunk van így: júliusi lapszámunkban megnéztük, mi a helyzet a világ más országaiban.

A becslések szerint Nigéria például 2050-re a világ harmadik legnépesebb országa lesz, a nigériai kormányoknak azonban nincs egyszerű dolga, ha családtervezésre fognák a lakosságot. A helyi hagyományok ugyanis a nagycsaládot isteni áldásnak tartják, és ki akarna szembemenni isten akaratával, főleg, ha az áldás? A fogamzásgátlásnak azért is nehéz megnyerni az embereket, mert a vallásosságukból kifolyólag minden ilyen kísérletet beavatkozásnak tekintenek az isteni ügyekbe, márpedig ez az emberek részéről arroganciára utal.

De nemcsak a vallásos hiedelmekkel, hanem biológiai félreértésekkel is magyarázható az ellenállás. Sokan gondolják ugyanis, hogy a családtervezéssel örökre elveszítik a lehetőséget, hogy gyerekük legyen.

Ha kíváncsi vagy, hogyan próbálja befolyásolni az állam a születéseket még több országban, keresd az aktuális Marie Claire-t!