Nemi diszkrimináció miatt perelik a Spotify-t

2018. szeptember 24.
Egy régi kolléganő szerint a cégnél rendszeresen szerveztek sztriptízklub-látogatásokat a férfiaknak, egy szexuális zaklatással vádolt vezető pedig előléptetést kapott. A Spotify szerint a vádaknak nincs alapja.

 

A Spotify egyik volt sales-es munkatársa diszkrimináció, nemi alapú fizetéskülönbség és rágalmazás miatt perli a zenemegosztó céget. Hong Perez azt mondja, a svéd cég szisztematikusan diszkriminálta a nőket, rendszeresen szerveztek sztriptízklub-látogatásokat a férfi kollégáknak, a brit részleg sales vezetője, Brian Berner pedig állítólag 2016-ban és 2017-ben is csak a férfiakat vitte el a Sundance Filmfesztiválra.

A Spotify szóvivője azt mondta a Variety-nek: „A Spotify-nál a diszkrimináció semmilyen formáját nem toleráljuk. A jelenleg is zajló eljárás részleteire nem reagálhatunk, de a vádaknak nincs alapja.” Perez azt is elmondta, hogy a Spotify egyik vezetője azután kapott előléptetést, hogy szexuális zaklatással vádolták kollégái. A vádpontok között az is szerepel, hogy a sales részlegen a férfiak magasabb kompenzációkat és részesedéseket kaptak, mint a női kollégák.

A Spotify idén júliusban először tette közzé a diverzitásról szóló adataikat. Eszerint a munkavállalóik 38.7 százaléka nő, a vezető pozícióknak pedig körülbelül 30 százalékát töltik be női kollégák.

TheGuardian