A mentális betegségek gyilkolják a pornósztárokat

2018. szeptember 30.
2017 november és 2018 január között öt pornósztárt veszítette életét, egy részük kábítószer túladagolástól halt meg, mások maguk vetettek véget életüknek. Ez kellett hozzá, hogy a felnőtt filmipar végre felfigyeljen dolgozói állapotára.

Fotó: Unsplash.com

Shyla Stylez holttestére édesanyja házában találtak rá 2017 november 9-én. A 31 éves Yuri Luv álmában halt meg egy – állítólag véletlen – opioid túladagolásban, míg az alig 23 éves August Ames felakasztotta magát, alig néhány nappal azután, hogy a Twitteren brutálisan szétszedték egy ellentmondásos posztja miatt.

Oliva Nova idén januárban halt meg Las Vegas-i birtokán, a boncolás során alkoholizmushoz köthető halálokot állapítottak meg az orvosok a 20 éves lánynál. Alig néhány nappal később az Olivia Voltaire művésznéven dolgozó Olivia Lua is meghalt – ő egy kaliforniai rehabon adagolta túl magát drogok és alkohol keverésével.

Alig három hónap alatt 5 pornósztár veszítette életét, mindannyiukat valamilyen mentális betegség, például depresszió vagy szorongás hajszolta öngyilkosságba vagy végzetes túladagoásba. A megrázó események hatására a felnőtt filmekben dolgozók érdekvédeli szövetkezete, az APAC (Adult Performer Advocacy Comittee közleményt adott ki, melyben egyrészt összefogásra szólították fel a pornóipart, „ha már az iparon kívülről annyi támadás érkezik”, illetve felhívták rá munkatársaik figyelmét, hogy szükség esetén mindenképpen forduljanak szakemberhez mentális problémáikkal.

Hiába éljük a szexuális szabadosság korát, a pornósztárokon még mindig nagyon erős a stigma. Gyakran előfordul, hogy saját családtagjaik sem fogadják el őket, az interneten keresztül pedig nemcsak becsmérlő megjegyzéseket, de gyakran akár halálos fenyegetéseket is kapnak. Nincs egyszerű dolguk a randizás terén vagy gyakorlatilag bármilyen olyan helyzetben, amiben kiderül, hogy pornózásért kapják a fizetésüket.

A szakma körüli stigma miatt a pornósztárok számára segítséget kérni sem könnyű feladat, arról nem is beszélve, hogy gyakran nincs számukra menekvés az ócsárló megjegyzések elől: a legtöbb ilyen beszólást ugyanis a közösségi médiában, kiváltképp Twitteren kapják, ami egyben azonban az egyik legfontosabb szakmai teret is jelenti számukra, hiszen számos „casting” ott zajlik.

Amerikában már külön terapeuták specializálódtak a pornósztárok lelki problémáinak kezelésére, de a probléma megoldásához a szakértők szerint elengedhetetlen lenne, hogy másképp ítéljük meg a pornószínészeket.  A Darling néven dolgozó felnőtt filmes így nyilatkozott a Vice-nak: „Az emberek egész nap pornót néznek, mégis megaláznak és stigmatizálnak minket. A randizás elképesztően nehéz: rengeteg ember van, aki szívesen lefekszik velünk, de találkozni már senki nem szeretne.”

Vice