Bűncselekménynek nyilváníttatnák a bosszúpornót

2017. december 13. |

Az amerikai törvényjavaslat szerint akár öt év börtön is járhatna annak, aki az illető beleegyezése nélkül tesz közzé pornográf tartalmat valakiről a neten.

Mit csinál az ember, ha a hálószoba intimitásában készült erotikus felvételek egyszer csak fegyverré válnak a másik ember kezében? Mit szól a törvény, ha megengedtük valakinek, hogy meztelen fotót készítsen rólunk, azt viszont már nem, hogy azt mindenkivel megossza a neten?

Amerikai szenátorok egy csoportja múlt hónapban terjesztett elő egy törvényjavaslatot, ami hivatalosan is bűncselekménnyé nyilváníttatná a bosszúpornót. A bosszúpornó kegyetlen gyakorlata idén már többször is téma volt, elsősorban az olyan látható, hírességeket érintő botrányok kapcsán, mint amilyen például Mischa Barton színésznő esete volt.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Az Egyesült Államokban nincs egységes törvény, ami büntetné, ha valaki a másik engedélye nélkül oszt meg pornógráf felvételeket az illetőről, pedig állítólag rengetegen (főleg nők) szenvednek ilyen bosszúhadjáratokról. A friss törvényjavaslat maximálisan öt év börtönnel, pénzbírsággal vagy akár ezek kombinációjával sújtaná azokat, akik bosszúpornót tesznek nyilvánossá.

Szerencsére már a közösségi média képviselői is kiálltak a gyakorlat ellen, ami azért is elképesztően fontos, mert épp ezekben a terekben tudnak villámgyorsan terjedni a kompromittáló anyagok. A Facebook például nemrégiben egy elsőre elég furcsának hangzó, de elvileg nagyon hatékony ötlettel állt elő: direkt begyűjtenék az emberek (önként és saját magunknak elküldött) meztelen fotóit, hogy az azokra épített speciális algoritmus segítségével megakadályozzák, hogy később mások megoszthassák a fotó másolatát. Az Ausztráliában bevezetett gyakorlat lényege, hogy a biztonságosan tárolt meztelen kép egyfajta ujjlenyomatként szolgáljon, ami így megakadályozza a visszaéléseket, erre pedig látszólag elképesztően nagy szükség van, az országban ugyanis friss statisztikák szerint minden ötödik 18 és 45 év közötti nő volt már bosszúpornó áldozata.

 

Mashable

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter