Bűncselekménynek nyilváníttatnák a bosszúpornót

2017. december 13.
Az amerikai törvényjavaslat szerint akár öt év börtön is járhatna annak, aki az illető beleegyezése nélkül tesz közzé pornográf tartalmat valakiről a neten.

Mit csinál az ember, ha a hálószoba intimitásában készült erotikus felvételek egyszer csak fegyverré válnak a másik ember kezében? Mit szól a törvény, ha megengedtük valakinek, hogy meztelen fotót készítsen rólunk, azt viszont már nem, hogy azt mindenkivel megossza a neten?

Amerikai szenátorok egy csoportja múlt hónapban terjesztett elő egy törvényjavaslatot, ami hivatalosan is bűncselekménnyé nyilváníttatná a bosszúpornót. A bosszúpornó kegyetlen gyakorlata idén már többször is téma volt, elsősorban az olyan látható, hírességeket érintő botrányok kapcsán, mint amilyen például Mischa Barton színésznő esete volt.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Az Egyesült Államokban nincs egységes törvény, ami büntetné, ha valaki a másik engedélye nélkül oszt meg pornógráf felvételeket az illetőről, pedig állítólag rengetegen (főleg nők) szenvednek ilyen bosszúhadjáratokról. A friss törvényjavaslat maximálisan öt év börtönnel, pénzbírsággal vagy akár ezek kombinációjával sújtaná azokat, akik bosszúpornót tesznek nyilvánossá.

Szerencsére már a közösségi média képviselői is kiálltak a gyakorlat ellen, ami azért is elképesztően fontos, mert épp ezekben a terekben tudnak villámgyorsan terjedni a kompromittáló anyagok. A Facebook például nemrégiben egy elsőre elég furcsának hangzó, de elvileg nagyon hatékony ötlettel állt elő: direkt begyűjtenék az emberek (önként és saját magunknak elküldött) meztelen fotóit, hogy az azokra épített speciális algoritmus segítségével megakadályozzák, hogy később mások megoszthassák a fotó másolatát. Az Ausztráliában bevezetett gyakorlat lényege, hogy a biztonságosan tárolt meztelen kép egyfajta ujjlenyomatként szolgáljon, ami így megakadályozza a visszaéléseket, erre pedig látszólag elképesztően nagy szükség van, az országban ugyanis friss statisztikák szerint minden ötödik 18 és 45 év közötti nő volt már bosszúpornó áldozata.

 

Mashable