Egy százéves szexológus tanácsai

2014. augusztus 28.
Dr. Shirley Zussman nemi életre vonatkozó tanácsait már csak azért is érdemes lehet megfogadni, mert száz életéve alatt már elég sok mindent látott, de főleg azért, mert már ötven éve praktizál szexológusként.

A hatvanas évek szexuális forradalmától kezdve napjainkig rengeteg változáson mentek keresztül a szexuális szokások, Dr. Shirley Zussman azonban ezt a folyamatot mindvégig élénk figyelemmel kísérte. Zussmann ugyanis, aki idén töltötte be századik életévét, történetesen szexológusként dolgozik, nem is kérdés, hogy érdemes meghallgatnunk a tanácsait.

„A legnagyobb probléma manapság a vágy hiánya.” – magyarázza Dr. Zussman a Time-nak „És sokkol, hogy mennyire eltűnt az emberek közötti kapcsolat az iPhone-ok miatt… bár imádom az iPhone-om! Sokkal kevesebb a valódi, fizikai kontaktus.”

Dr. Zussman, aki még mindig praktizál New Yorkban, hozzátette: „Fel kell állítani egy fontossági sorrendet. Szükségünk van az érintésre, hogy érezzük azt, hogy vágynak ránk és szeretnek minket. Ez hiányzik ebből a generációból: a pillantások, az érintések, a mosolyok. Nem is értem az emberek hogy élhetnek ezek nélkül úgy, hogy észre sem veszik.”

A doktornő 1934-ben szerzett diplomát, és akkor kezdett el dolgozni, mikor a szexualitás megítélése teljes átalakulásnak indult. Akkoriban vezették be a fogamzásgátló tablettákat, és a szex hirtelen már nem csak a gyereknemzésről szólt, hanem az élvezetről is. Ezért sok, korábban emiatt pironkodó nő kereste fel Dr. Zussmant azzal a problémával, hogy nem tud eljutni az orgazmusig, amire a doktornő mindig „felfedező maszturbációt” ajánlott. De mára fordult a kocka. Dr. Zussman szerint napjainkban sokaknak épp a túl sok önkielégítés okoz szexuális problémákat, különösen a pornófilmeken szocializálódott férfiaknak. „Rengeteg egyedülálló férfit látok, akik nem veszik a fáradtságot, hogy a való életben próbálkozzanak, és esetleg szembesüljenek az elutasítással, ezért szexuális igényeiket a számítógép előtti maszturbálással elégítik ki.”

De a felgyorsult életmódunk sem tesz jót szexuális életünknek. A doktornő szerint az állandó stressznek és nyomásnak kitett, örökösen rohanó személyek hazaérve gyakran szó szerint annyira kimerültek, hogy már nincs erejük ágyba bújni partnerükkel.