Hétköznapi hősök: Szilágyi-Bécsi Tímea és Fekete Éva, a GLOCOVO munkatársai

2018. október 04.
Két nő, akik teljesen különböző területről érkeztek, ám egymást erősítve, egy célért dolgoznak. Kezdeményezésük, a GLOCOVO forradalmasítja az önkéntesek és a szervezetek munkáját is. Talán nem is gondolnánk először, hogy milyen fontos szerepe van az önkéntességnek a karrierünk építésében, vagy fiatalként abban, hogy rátaláljuk a hivatásunkra és arra is választ kapunk a cikkből, hogy milyen bizonyított kapcsolat van az önkéntesség és a hosszú élet között!

Elég csupán másfél perce hallgatni Évit és Timit, teljesen egyértelmű, hogy mindketten, külön-külön is szupernők. Együtt pedig? Megállíthatatlanok, a harmadik társukkal, Groska Évával együtt, tényleg megváltoztathatják a világot. Fekete Évi immár 23 éve foglalkozik önkéntességgel. Többek között az ő nevéhez fűződik az önkéntes projektek közt is kiemelkedően sikeres kezdeményezés, a nyíregyházi Labor Café, amit 100 %-ban önkéntesek működtetnek. Timi első diplomája magyar-történelem szakos tanár, egyébként végzett szervezet-és munkapszichológus, executive coach, egy sikeres, munkaerő-kölcsönzéssel,-közvetítéssel foglalkozó vállalkozást vezet. Groska Éva ifjúsági szakértő és önkéntes koordinátor, hosszú évek óta jelentős szereplője a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei non-profit szektornak.

Különböző karakterek, viszont tökéletesen kiegészítik egymást.

Mi a GLOCOVO?

A platformunkon egymásra találnak az önkéntesek és a szervezetek, egymást értékelve, egymás fejlődését segítik és látható értékké válik az önkéntesség. A GLOCOVO applikációt letöltve létrehozhatsz egy önkéntes-profilt, jelentkezhetsz a meghirdetett eseményekre, beállíthatod például, hogy milyen feladatok érdekelnek és hány kilométeren belül. A rendszer jelentősen lerövidíti azt az utat, ami az önkéntes és a szervezet találkozásáig vezet, ezért ez egy-egy irányított véradásnál például életeket is menthet.

A kétirányú visszajelzés fontos elem: a GLOCOVO így láthatóvá teszi a kölcsönösséget, méri a hatékonyságot és kompetenciáinkról is valódi képet nyújt – értéket teremt az önkéntesség köré. Az edukáció szintén fontos: az önkéntesek „tanítása”, készségfejlesztése mellett segédanyagokat állítottak össze az alapítók a szervezetek számára is, hogy felkészüljenek az érkezőkre, és hogy megfelelően tudjanak az önkéntesekkel foglalkozni. A béta-verzió elindulása után több mint 60 szervezet és kb. 260 önkéntes regisztrált, a GLOCOVO elérhető Európa országai mellett az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is.

Hogyan ismerkedtetek meg?

É: Ez egy vicces történet, mert a férjeink egyébként osztálytársak voltak, így korábban már összefutottuk párszor, de csak 2013-ban egy üzleti csoportban ismerkedtünk össze, és azóta „függünk egymástól”. Alapvetően a non-profit oldalról érkezem, onnan ismerem a másik Évát, akivel számos ifjúsági projektet találtunk ki és koordináltunk együtt. Tevékenykedtem a for-profit oldalon is, mert vállalkozóként grafikus vagyok, de az üzleti oldalnak teljesen hidegen hagy a Dagobert bácsi-jellegű, pénzfelhalmozó vonala. Ugyanakkor tetszett az, hogy ez a bizonyos üzleti csoport mozgalomként, a szó eredeti, semleges értelmében hasonló gondolkodású embereket hoz össze.

Olyan érdekes, hogy milyen sok szóra, kifejezésre ragad az elmúlt időszakban egy negatív jelentésréteg, ami „politizálja”, az eredeti értelméhez képest.

É: Én szeretem a mozgalom nevet, a hagyományos, semleges értelemben, ami azt takarja, hogy egy ügyért a szabadidődet áldozod, hogy a szabad akaratodból olyat csinálsz, ami fontos neked. Ehhez szeretnénk visszatérni. Az üzleti csoportban Timi által tartott előadások közben jöttem rá, hogy a társadalmi szervezetekből sokszor pont az üzleti élethez köthető “profizmus” hiányzik. A tudatosság, a szervezettség, a hatékonyság. A gyors reagálás és az, hogy valami „szakemberei” legyenek. És ez a két oldal találkozik a GLOCOVO-ban.

T: 2015-ben indítottuk a közös vállalkozásunkat. Igen, a szociális szférát, a közösséget ötvözzük az üzleti élet tudásával. Azt szeretnénk elérni, hogy ne azt várják az alapítványok, szervezetek, hogy mikor kapnak pénzt valahonnan, hanem hogy a tudásukból pénzt tudjanak csinálni és tudatosan építkezzenek.

É: Én egyébként kételkedek a mostani gazdasági berendezkedés fenntarthatóságában. Ennek bizonyítéka például a munkaerőhiány és a megosztás alapú gazdaság bimbózása, mint egy, a hiányból adódó megoldási lehetőség. Maga a szociális-társadalmi gazdaság is még nem égető problémákra nyújt választ. Ne akkor kezdj el megoldást keresni, amikor már kiütött a pánik! Az önkéntesség is egy megoldási lehetőség, ami egyelőre egy kiaknázatlan terület, nem lehet számszerűsíteni.

Mit jelent a GLOCOVO ?

É: Felírtuk egymás alá egy rózsaszín post-it-re, hogy miről is szóljon az applikáció: legyenGLObális, LOkális, VOlunteer mint önkéntes és COmmunity mint közösségi. Ezt összeolvasva harminc másodperc alatt megvolt a név!

Mi adta a GLOCOVO ötletét nektek?

É: Rengeteg gyerek önkénteskedik az 50 óra miatt nálunk a Labor Cafe-ban és azt tapasztaltuk, hogy akármilyen érdekes feladatot is adsz számukra, előbb-utóbb a telefonjukhoz nyúlnak. Így ugrott be, hogy akkor oda, a telefonjukba kell bekerülnünk valahogy! Másfelől a mostani, fiatal Z generációt érdeklik a társadalmi ügyek, de nem feltétlenül tudják, hol találják meg ezeket, meg nem látják, hogy mi hasznuk származik az önkéntességből. Ez adta az ötletet egy appra. Meglepődtünk azon, hogy még csak hasonló sincs világviszonylatban, eltekintve néhány website-tól a keresésre, miközben igény lenne rá. Ezt abból is láttuk, hogy miután 2017 szeptemberében írtak rólunk, 2 percenként letöltötték az appot. Akkor az onkentes.gov.hu úgy fogalmazott rólunk, hogy megcsináltuk a tökéletes applikációt az önkénteseknek.

Milyen nehézségeket, hiányosságokat, vagy hibákat tapasztaltatok az önkéntességgel kapcsolatban, ami a GLOCOVO létrehozását életre hívta?

É: A társadalmi szervezetek egy problémára, annak a megoldására jöttek létre. Nem a közösség nélkül akarják azt megoldani. Viszont nagyon fontos, hogy milyen képet alakítanak ki magukról: hogy minden fontos információ egyből rendelkezésre álljon, hogy ha már odamegy egy önkéntes, legyenek vele kedvesek. El tudják igazítani, hogy esetleg legközelebb is visszamenjen. Egy bejegyzés alatt sajnos több olyan hozzászólást is olvastam szervezet részéről, hogy „mire elmagyaráznám az önkéntesnek, mit hogy kell csinálni, addigra rég megcsinálom én”. Ebből számomra az jött le, hogy a szervezetek gyakran nyűgnek élik meg egy betoppan önkéntes jelenlétét. Ezt pedig így nem szerencsés. Azt mondják, egy-egy negatív visszajelzést kilencven pozitívval lehet ellensúlyozni. Azt kell érezniük az önkénteseknek, hogy ott és akkor rájuk volt szükség, hogy jó érzéssel töltse el őket. A pozitív élményt osszák meg! A cégeknél is megvan annak a protokollja, hogy az újonnan érkezőket ki és hogyan fogadja.

T: Egyfelől érettségi előtt már kötelező az iskolásoknak 50 órányi önkéntes feladatot elvégezni, iskolai szolgálatot teljesíteni. Szeretnénk, hogy ez ne csak egy adminisztratív dolog legyen, hogy a gyerekek esetleg gimnázium után is továbbvigyék ezt. A szervezeti oldalon meg várják a segítséget. Vannak menőnek számító szervezetek, közben van sok kisebb, lokális, amelyek szinte láthatatlanok maradnak. Ráadásul Évi is találkozott már olyan önkéntesekkel, akik mesélték, hogy valahol nem is fogadták őket igazán, hogy olyan feladatot kaptak, ami egyáltalán nem érdekelte őket. Ez így senkinek nem jó. Se a szervezetnek, se az önkéntesnek.


Szilágyi-Bécsi Tímea

Az applikációnak fontos része a kölcsönös értékelés.

É: Amit nem tudsz mérni, értékelni, amiről nem kapsz visszacsatolást, az olyan mintha nem is lenne. Az értékelés nélkül az önkéntes oldaláról olyan, mintha úgy bowling-oznál, hogy egy függönytől nem látnád a bábukat és a gurításod eredményét, a szervezetek oldaláról pedig mintha jönnének a golyók, de te nem állítottál fel bábukat.

T: Kidolgoztunk egy értékelési rendszert, ami kölcsönös fejlesztési útvonalakat jelöl ki, és online kurzusokat hoztunk létre ezekre, így mindenkinek lehetősége nyílik az értékelések, visszajelzések fényében fejleszteni például az empátiás képességét.

Egyébként hogy látjátok, mennyire látják önmagukat reálisan akár az egyének, akár a szervezetek?

T: Nem feltétlenül rendelkeznek önmagukról tiszta képpel. Alapvetően két kategóriát lehet meghatározni: vagy reális az önismerete valakinek vagy nem. Ezeken belül is jelentősen túl- vagy éppen alulértékelheti valaki önmagát. Ez ugyanúgy igaz a szervezetekre is. A mi rendszerünk viszont reális képet mutat és tükröt tart mindenki számára.

É: A különböző tulajdonságok skáláján felül persze szöveges értékelést is lehet adni. Az viszont fontos, hogy ez a visszajelzés reális és finom, sosem bántó.

Hogyan segítheti az önkéntesség a karrierépítést?

É: Az önkéntes munka során igazából egy csomó tevékenységben kockázat nélkül ki tudod magad próbálni, ami segít abban, hogy rájöjj, mi a te életutad. Hát nem ez a lényege igazából ennek az első 50 órának? Nekem is így jött a legelső szakmám, a grafika! Közben pedig építed a kapcsolatrendszeredet is.

T: Több területen is használható az önkéntes-portfólió. A cégek oldaláról is egyre inkább értékelik, ha valaki önkénteskedik, már csak a vállalati CSR-programok miatt is. Ha nem dolgoztál egy adott időszakban, s miközben munkát kerestél, addig sem tétlenkedtél, hanem önkénteskedtél és értéket teremtettél, akkor ezt jó szemmel nézik a cégek felvételkor. A GLOCOVO -ban pedig a kompetenciákról való visszajelzés hiteles, kézzel fogható és csatolni lehet az önéletrajzhoz.


Fekete Évi

Szerintetek milyen életkorban a legjobb elkezdeni önkénteskedni?

É: Ez egyrészt törvényileg szabályozott, de inkább érettségtől függ. Találkoztunk már sok olyan tizenévessel, akik nagyon bölcsen látják a világot. Ha egy szervezet munkájában részt veszel, az komoly dolog: segítheted, de hátráltathatod is őket. Mindkét oldalon felelősséggel jár. De nem csak életkor, hanem élethelyzet függvénye is. Olyankor is jó önkénteskedni például, ha éppen nem tudod, mit akarsz, ha célt keresel, kibillent a holtpontokból és nehéz helyzeteken át tud lendíteni.

Mi a legnagyobb kihívás számotokra a munkátok során? Nyilván ezek közé tartozik, hogy itthon nem rendelkezik megfelelő kultúrával az önkéntesség.

É: Maga az önkéntesség nagy amplitúdóval jelenik meg a közbeszédben, már csak a megnyíló EU-s források miatt is. Sok projekt során a szervezetek az önkéntességért cserébe ajánlanak valamit az önkénteseknek, de ez nemfeltétlenül jó megközelítés. Nem baj, de ne emiatt merüljön fel valakiben az igény arra, hogy önkénteslegyen.

Úgy legyen valaki aktív résztvevője a társadalomnak, hogy keresse a megoldásokat, s ne fordítva ülje meg a lovat. Az a célunk, hogy minél többen akarjanak a megoldásokkal foglalkozni, de juttatásokért cserébe.

Startup-ként egyébként furcsán nézi mindkét oldal (szervezeti/önkéntes , valamint a befektetői szektor), hogy az app letöltésért pénzt kérünk. Megnéztük, világszerte mennyi egy sör ára és így lőttük be a 3 eurót egy évre. Ez egyrészt biztosítja a működés költségeit, a további fejlesztéseket, valamint a rendszeren belül komoly támogatást is nyújtunk az éves díjért. Ez olyan, mint a fittneszbérlet: ha már megvetted, nem akarod, hogy elvesszen a pénzed és inkább elmész a konditerembe és lejárod a bérleted árát. Sajnos a legtöbb ember nem értékeli azt, ami ingyen van. De a for-profit oldal nem érti, hogy miért fizetnének a letöltésért és regisztrációért, nem értik benne az üzletet. Mi úgy gondoljuk, hogy a 3 euró egy szűrő. Aki ezt kifizeti, az nagy valószínűséggel komolyan gondolja az önkénteskedést.

T: Az Amerikai Egyesült Államokban például az önkéntességnek több mint 50 éves hagyománya van, hogy az emberek vissza is adjanak a közösségnek. Az amerikaiak 25 %-a például nap mint nap önkénteskedik, önzetlenül tesz azért a közösségért, aminek ő maga is tagja. Te magad is a közösség visszajelzéseitől vagy sikeres individuum, nem tudod ebből kivonni magad.

Egyébként léteznek úgynevezett „bluezone”-ok, ezek olyan területek, ahol az átlagosnál jóval magasabb a 100 év feletti lakosság aránya. Rájöttek, hogy azok az emberek élnek a legtovább egészségesen, akik aktívan élnek és kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkeznek. Ez a hosszú élet egyik titka! Idealisztikusan hangozhat, de szeretnénk mindenféle módon arra ösztönözni az embereket, hogy megtanulják, közösség nélkül nincs élet. Nem vonódhatsz ki a társadalomból. Ennek megértetése az egyik legnehezebb feladat.


Groska Éva 

Mi a munkátok kedvenc része?

É: Nekem az, amikor látom a pillanatot, hogy valaki átfordul a korábbi szkeptikusból. Akár egy szikár, üzleti mentalitású, korábban csak magával foglalkozó ember átvált. Amikor egy befordult kiskamaszból lelkes önkéntes, vagy egy csúcsvállalkozóból nagylelkű adományozó lesz.

T: Nekem a tanítás része a kedvencem, szeretek képzéseket tartani, szeretem a közvetlen kapcsolatokat, nagyon jó, amikor inspirálunk másokat.

É: A közösségépítés is zseniális a történetben, hogy összehozunk olyanokat, akik lehet, hogy az életben nem találkoztak volna. A Labor kapcsán is rengeteg ilyen sikertörténetet tudnék mesélni, hogy emberek bizonyos élethelyzetekben pont azokkal találkoztak, akikre szükségük volt, hogy ezek nyomán együttműködések indultak el.

Mi lesz számotokra a következő lépés, milyen további céljaitok vannak a GLOCOVO-val?

É: A közösségépítés is célunk. Szeretnénk, ha a résztvevők látnák egymást, egymás fejlődését. Az egyik következő lépésünk egy Toplista létrehozása. Szeretnénk kiemeltem kezelni a legaktívabb, legjobban teljesítő önkénteseket és létrehozni egy ösztöndíjprogramot a számukra. A szervezetek számára pedig extra szervezetfejlesztési lehetőségeket, plusz marketingeszközöket szeretnénk nyújtani. Az öt éves terveink közt szerepel egy globális közösség létrehozása, hogy akár tanulmányutakra is elmehessenek a toplistások egymáshoz.

T: Az applikáció továbbfejlesztése is a terveink közt szerepel és szeretnénk jövőre egy önkéntes konferenciát is megszervezni.

É: Szeretnénk még olyan, aktív kulcsszervezeteket is beléptetni, akik sok önkéntest elérnek és találni egy olyan befektetőt, aki érti a GLOCOVO szellemiségét.

Hétköznapi hősök sorozatunk előző részeit ITT találjátok. 


Kapcsolódó