Személyes élettörténetek – képeskönyv formában

2018. november 16.
"Minden ember életútja más és más, a maga nemében érdekes, sok elágazással, kanyarral, hegyen-völgyön át. Minden történet egyedi, megragadó, figyelemre méltó és fontos - a múlt és egyben a jövő tekintetében"– mondja Fábián Évi fotós, az Életem könyvek megálmodója. Évit korunk vizuális forradalmáról és a projekt részleteiről is kikérdeztük.

Miről szól pontosan az Életem projekt? 
Az Életem egy szolgáltatás, melynek segítségével bárki összefoglalhatja, elmesélheti eddigi élettörténetét egy képeskönyv formájában. Különböző nemzedékek újra egymásra találhatnak: az unokák, a dédunokák, de még a gyerekek is úgy ismerhetik meg a gyökereiket, ahogy a nagyi a hintaszékben ülve mesélné el. A történetek és a fényképek segítségével egyszerre elevenedik meg a múlt, a család és az otthon.

Mióta fut és honnan jött az ihlet? 
2016-ban Berlinben indítottam a vállalkozást, Magyarországon ez év áprilisa óta érhető el. Korábbi munkám kapcsán rengeteg gyereket fényképeztem és a szülők, nagyszülők lelkendeztek, hogy a gyerekek jelentik a jövőt. Bennem azonban egyre inkább erősödött az érzés, hogy az idősebbekre sokkal kíváncsibb vagyok, mert múlt nélkül még jelen sincs.

A múlt évszázad több szempontból is nagyon mozgalmas volt; legyen az politikai, gazdasági vagy társadalmi jellegű változás, háborúk kezdődtek és részben be is fejeződtek, országhatárvonalak több ízben átrajzolódtak. Izgalmasnak tartom, hogy ezek a fejlemények egyes emberekre és családokra milyen hatásssal voltak, vannak. Az Életem-en keresztül mindenki elmesélheti saját szubjektív valóságát, összegezheti családja számára a megélt múltat.

Hány könyvkészítésen vagy túl? 
Kevésbé a mennyiség számít, inkább a történetek mélysége és részletessége.

Mennyi időt igényel egy munka összeállítása?
Nagyjából két hónap, de készült már könyv három hét alatt is. Minden könyv más és más, mint ahogy minden történet is. A megrendelőtől függ, hogy mennyire részletesen szeretne mesélni. Van, akinek alig van fényképe gyerekkorából és például a esküvői fotográfiája az első az életéből, ezt első gyermekével készült családi kép követi. És van, akinek több doboznyi vagy albumnyi fotója van. Van, aki minden egyes képről hosszan anekdotázik és van, aki csak élete mérföldköveit szűkszavúan listázza. Minden esetben előre megbeszéljük a könyv terjedelmét és mélységét. Az árakat is ilyen megfontolással határoztam meg.

Mik a legfőbb munkafolyamatok?
Az Életem könyv három részből áll: régi fotók, szöveg és aktuális fényképek. Először együtt kitűzzük a célt, a könyv terjedelmét és mélységét, meghatározzuk fényképek számát. (Ez természetesen módosulhat a beszélgetések folyamán, ha a kedves alany szükségét látja.) A második lépés a szerződéskötés, amit a saját régi fényképek kiválasztása, rendezése követ. A találkozók alkalmával rögzítem a fényképekhez tartozó adatokat és történeteket (fotográfiákat szkennelek, retusálok). Általában háromszor találkozunk az ügyféllel, akár igény szerint aktuális képek is készülhetnek az egész családról. Majd a munkafolyamatban a könyv szerkesztése és bemutatása  következik – ekkor még lehetőség van módosítani a szöveget, képeket illetve ezek elrendezését is. Amennyiben a szerkesztett könyvet elfogadja a kedves megrendelő, csak ezután kerül nyomdába a könyv.

Kicsit olyan is ez a munkafolyamat, mint egy képes életinterjú. Könnyen mesélnek az emberek, tudják, pontosan mit is szeretnének? Illetve a másik oldalról: neked mennyire megterhelő ennyi emberi történettel találkozni? 
Valóban nagyon hasonlít egy életinterjúhoz. Ám az Életem esetében csak arról beszél az interjúalany, amiről szeretne. Nincs kritikai megjegyzés, sem bírálat. Mindent úgy rögzítek, ahogy a megrendelő szeretné.

Minden ember másképp viszonyul a saját múltjához. Van, aki könnyen megnyílik és van, aki nem. Fényképészként megtanultam felvenni az adott alany ritmusát, felismerni a személyes határokat és kötelező „cheese”-re sincs szükség, sem fotón, sem szövegben. Minden olyan szakmában, melyben emberekkel foglalkozunk jelen van a „teher”, de én inkább adománynak érzem, hogy emberek beavatnak életük történetébe. Leginkább felelősséggel tartozom nekik, méltó módon kell viszonyulni az élet legapróbb eleméhez és tisztességgel kell feldolgozni a személyés emlékezést. A kölcsönös bizalom az együttműködésünk alapja.


Mi a tapasztalatod, a digitális világban mi a vizualitás szerepe és ehhez hogyan tud kapcsolódni az Életem projekt?
A képek és videók legyőzték a szöveget, leginkább a fiatalok körében, de a nyomtatott könyv mint olyan (még) nem tűnik el. Saját gyerekeimből kiindulva, azt gondolom, hogy hamarabb lapoznak végig egy anekdotás képeskönyvet a dédiről, minthogy elolvassanak egy 300 oldalas családregényt. Egy Életem könyvet bármikor le lehet venni a polcról – nem igényel áramot – bele lehet lapozni, és elénk tárul a nagyi életének – ha úgy tetszik – Instagram oldala. Az Életem könyv a magyar mellett több idegen nyelven is megrendelhető, ha például külföldön nevelkednek az unokák.

Mi volt számodra az eddigi legemlékezetesebb momentuma a projektnek? 
Az egyik legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor egy 1943-ban született német hölgy az Életem könyve készülési folyamatában fogalmazta meg először, hogy mit jelent neki az édesapja náci múltja. Ez aztán egy hosszabb beszélgetés lett.

Neked is van már saját Életem könyved?
Még nem készítettem el. Van két megjelent fotóalbumom, de az az általam készített portrékat tartalmazza. (Nők Magyarországon 1, 2. – a szerk.) Az Életem könyv elsősorban nálam idősebb emberekről hivatott mesélni, nekik szeretnék segíteni a mesélésben.

További információk: eletem.eu