Díjat nyert a Nők a Tudományban Egyesület

2018. december 06.
A világ egyik legnevesebb tudományos folyóirata, a Nature Research és az Estée Lauder vállalatcsoport által világszinten meghirdetett pályázatán az „Innovatív tudományok” kategóriában a legjobbnak járó díjat a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) nyerte el.

Az elismert szaklap idén először hirdette meg az „Inspiring Science Award” és az „Innovating Science Award” elnevezésű díjakat, amelyek a tudományos életben vezető szerepet betöltő nők, valamint azon szervezetek érdemeit kívánja elismerni, akik a lányok és fiatal nők STEM-területek – a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai – iránti érdeklődésének felkeltéséért dolgoznak világszerte. A NaTE az utóbbi kategóriában nevezett és jeleskedett: a világ minden tájáról érkezett 110 pályázó közül 5 jutott tovább a shortlistbe, amelyek közül a Nők a Tudományban Egyesületet értékelték a legjobbnak.

A Nők a Tudományban Egyesület és a díj alapítói (balról jobbra): Lisa Napolione (Senior Vice President, Global Research & Development, The Estée Lauder Companies), Hódosy Lucia (Nők a Tudományban Egyesület), Mariette DiChristina editor in chief (Director of Editorial & Publishing for Nature Research Magazines, Senior Vice President , Scientific American), Dr. Balázsi Katalin (Nők a Tudományban Egyesület, elnök), Dr Nadine Pernodet (Vice President, Skin Biology & BioActives, Estee Lauder Laboratory & Estee Lauder Companies| Innovation & Strategy)

A díjjal a független nonprofit szervezetnek azt a közel tíz éves munkáját ismerték el, amellyel közelebb hozza a STEM területeket a nőkhöz, lányokhoz, ezzel is támogatva őket abban, hogy bátran válasszanak ezen tudományos területekhez kapcsolódó hivatást.

„Nagyszerű érzés, hogy egy világszintű megmérettetésen az első helyen végeztünk. Ez a díj egy visszajelzés számunkra, hogy a munkánk – amit láthatóan nemzetközi szinten is elismernek – különleges értéket képvisel. Bízom benne, hogy ezáltal a NaTE láthatósága is pozitívan változik és nő a szervezet ismertsége, ami által új utak nyílnak a kapcsolatépítés terén itthon és külföldön egyaránt” – mondta Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

A szervezet célkitűzése, hogy lerombolja azokat az általános sztereotípiákat, hogy „a műszaki pálya fiúknak való”, és azokat a munka világában a nőket érő hátrányos megkülönböztetéseket, amelyek befolyásolják a diákokat a pályaválasztásban.

A szervezet a híd szerepét tölti be a STEM-területek iránt érdeklődő diáklányok, a felsőoktatási intézmények és az üzleti szféra között. Első számú célja, hogy a manapság kevésbé ismert tudományos és műszaki szakmákat vállalati közegben, működés közben mutassa be a diákoknak, ezzel is támogatva a pályaválasztásukat és valós együttműködést kialakítva a cégekkel, kutatóintézetekkel. A NaTE egyik legsikeresebb rendezvénye a Lányok Napja, amelyen ma már több mint tízezer diáklány vesz részt.