Régebben egyszerűbb volt jó formában maradni

2018. október 05.
Az elhízás korunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája, de nem arról van szó, hogy annyival kevesebbet mozgunk, mint ötven évvel ezelőtt.

Fotó: Unsplash.com

Amerikában a populáció átlagos BMI-értéke 25-ről 29-re kúszott az 1960-as évek óta. És bár egy ideje már kiderült, hogy a BMI nem túl pontos mérőeszköz, arra mégis jó, hogy rámutasson a társadalmi szintű változásokra, egészen pontosan arra, hogy az elhízás korunk egyik legégetőbb egészségügyi problémája lett.

A kézenfekvő válasz az lenne, hogy egyszerűen többet eszünk és kevesebbet mozgunk – de a tudományos kutatások szerint ez koránt sem ennyire egyszerű. A Yorki Egyetem kutatása szerint például az amerikaiak jóval aktívabbak, mint az 1980-as években, egyszerűen most többet kell dolgozniuk a fitt alkatért. Jennifer Kuk, az egyik kutató azt mondta, a mai átlag negyvenéves korosztálynak most valószínűleg kevesebbet kell ennie és többet kell mozognia ahhoz hogy megakadályozza a súlygyarapodást, mint 1971-ben. Ennek pedig az az oka, hogy a kalóriabevitelen és a mozgáson túl számos egyéb faktort is számításba kell vennünk, ha a modern ember testsúlyáról van szó.

Nagy részben a kemikáliákat, az ételek csomagolásában, a levegőben és a termőföldben megtalálható szintetikus anyagokat okolják, de ugyanúgy felelősek lehetnek bizonyos gyógyszerek is – köztudott például, hogy az antidepresszánsok vagy a fogamzásgátló készítmények súlygyarapodáshoz vezethetnek. Az alváshiány és a stressz talán a legfontosabb ok lehet, ezekből ugyanis bőven kijut az Y-generációnak, és mindkettőről bizonyították már, hogy extra kilókként rakódnak testünkre.

A megoldás ezekből fakadóan tehát, hogy ne csak a mozgásra és a kevés kalória fogyasztására figyeljünk, hanem válogassuk meg azt is, pontosan mit eszünk: válasszunk friss, természetes, adalékanyagmentes termékeket és ha csak tehetjük, főzzünk magunkra. Ügyeljünk rá, hogy eleget aludjunk, próbáljuk csökkenteni a stresszt (mondjuk meditációval vagy jógával) és persze azért a rendszeres sportolásról se feledkezzünk meg.