Magyar karácsony külföldi szemmel – Rebecca

2018. december 25.
Karácsonyi minisorozatunk keretében megkértünk négy hazánkban élő külföldit, hogy meséljék el magyarországi karácsonyi élményeiket. Akira, Rebecca, Mario és Rose a világ különböző pontjairól érkeztek hozzánk, a magyar konyha azonban mindegyikükben mély nyomot hagyott. Megtudtuk, mik a kedvenc magyar ételeik, milyen magyar szokásokat vettek át, milyen otthoni hagyományokat őriznek és hol helyezkednek el a Mikulás-Jézuska koordináta-rendszerben. 

Rebecca az Amerikai Egyesült Államokban született, a férje magyar. Öt és fél év magyarországi tartózkodás után éppen most költöztek vissza.

Emlékszel az első magyar karácsonyodra?
Igen, 2013-ban volt és egy nagyon kicsi faluban, Szentkirályszabadján töltöttük a férjem édesanyjánál. Emlékszem, sült hal volt, francia saláta és egy nagyon emlékezetes desszert, a somlói galuska. Azért volt különleges ez az alkalom, mert én ekkor ismerkedtem meg a miénktől eltérő karácsonyi hagyományokkal.

 Mi a legnagyobb különbség az amerikai és a magyar karácsony között?
A magyaroknak december 24-e a karácsony legfőbb napja. Az amerikaiaknál viszont december 24. egy romantikus este, amit az emberek a párjukkal töltenek, vagy ha szinglik, akkor a barátaikkal találkoznak és apró ajándékokat adnak egymásnak. Nekem ezt volt a legnehezebb megszoknom Magyarországon, hogy itt már 24-én összegyűlt a család, míg én leginkább csak egy csöndes estére vágytam volna a férjemmel. Az Egyesült Államokban december 25-én van a hatalmas családi vacsora, ami szerintem masszívabb, mint a magyar karácsonyi menü.

Szereted a magyar karácsonyi ételeket?
Igen, nagyon. Ezért is nehéz karcsúnak maradni Magyarországon! A magyar sütemények és desszertek egyszerűen fenomenálisak. Például a dobostorta, a bejgli, a palacsinta, a pogácsa. Az a legjobb, hogy ezeket a sütiket bárhol meg lehet venni, ahogy az ember megy az utcán, egy egyszerű pékségben vagy cukrászdában, nem kell valami nagyon különleges helyet keresni. Arra gondoltam, hogy itt az Egyesült Államokban kellene nyitnunk egy magyar pékséget, mert nálunk nem mindennapos ez a minőség. Azt is megfigyeltem, hogy a magyarok sokkal több mákot és marcipánt használnak, mint az amerikaiak.

Mi a legfurcsább karácsonyi étel, amit itt kóstoltál?
A marhanyelv. Az nagyon furcsa volt. Mentálisan elég nehéz volt kezelni a helyzetet, lelki szemeimmel láttam magát a nyelvet, amibe aztán bele kellett harapni… Nem igazán tudtam élvezni. Az is furcsa, hogy sok magyar megeszi a csirkelábat. A téli időszakban szokott lenni disznóvágás is Magyarországon, ami szintén elég egyedi élmény volt számomra.

Az amerikaiak mikor állítják fel a karácsonyfát?
Nagyon korán. Vannak olyan üzletek, ahol közvetlenül Halloween után, novemberben kiteszik a karácsonyi dekorációkat, az emberek pedig már december első hétvégéjén karácsonyfát állítanak. Egy kicsit csalódott voltam, hogy Magyarországon csak december 24-én állítják fel a karácsonyfát és olyan sokáig kell várni, mert nekem az egész decemberi hónap az ünnepi időszakot jelenti.

Az Egyesült Államokban a Mikulás hozza az ajándékot december 24-én éjjel. Magyarországon viszont december 6-án jön a Mikulás, a karácsonyi ajándékot pedig a Jézuska hozza. Ti melyik hagyományt követitek?
A kislányom, aki Magyarországon született még túl kicsi ahhoz, hogy felfogja ezt a dolgot. Még nem döntöttük el, hogy legyen. Valószínűleg a magyar szokást fogjuk tovább vinni, mert akkor a gyerekek két alkalommal is kaphatnak ajándékot, a Mikulástól és a Jézuskától is.

A magyar vagy az amerikai emberek őrülnek meg jobban a karácsonyi szezonban?
Szerintem ez a jelenség mindkét országban ugyanúgy létezik. Én inkább azt vettem észre, hogy a kisebb városokban a családok nyugodtabbak és az együttlétre, a közös vacsorára fókuszálnak, kisebb és egyszerűbb ajándékokat vesznek. A nagyvárosokban viszont az emberek mindenen stresszelnek: azon, hogy ajándékot vegyenek mindenkinek, akit csak ismernek, hogy tökéletes legyen a dekoráció és a menü, hogy ki legyenek küldve a karácsonyi üdvözlőlapok, és még sorolhatnám.

Szerintem az amerikaiak arányaiban véve több pénzt költenek ajándékvásárlásra, mint a magyarok, még úgy is, ha figyelembe vesszük a két ország közötti fizetéskülönbségeket. Az amerikaiak hajlamosak nagy és drága ajándékokat venni, például ékszereket vagy utazásokat, aztán hónapokba telik, mire visszafizetik a karácsonyi szezon alatt felhalmozott adósságaikat. Az ünnepi időszakban mindenhol elvárják az extra borravalót és az emberek olyanoknak is adnak ajándékot vagy pénzt, akiknek egyébként nem szoktak, például a tanároknak vagy a postásoknak. Ugyanakkor egyre elterjedtebb, hogy – a házastársak, illetve párok kivételével – a felnőttek egymásnak egyáltalán nem, vagy csak kisebb ajándékot adnak.