Karácsonyi karfiolsaláta a mindenmentes menühöz

2018. december 20.
Vega fogásokra vagy újszerű köret-ötletekre van szükséged a karácsonyi menü összeállításához? Készíts karfiolsalátát bloggerünk, Futureater receptje alapján – a meglepődéssel vegyes rajongás garantált.

Karácsonykor sok háztartásban okoz fejtörést, hogy milyen ünnepi fogások készüljenek a vegetáriánus, esetleg vegán, vagy étel-intoleranciával küzdő rokonok számára. Az alábbi karfiolos recept tulajdonképpen minden-mentes, viszont nagyon finom, ráadásul a húsos fogások és a sült halak mellé is kiváló köret. Vega és húsevő vendégek közösen élvezhetik, és együtt lehet rácsodálkozni arra, hogy mennyire finom a sütöben sütött karfiol!

Karácsonyi karfiolsaláta

4 főre

  • 2 közepes karfiol
  • 5 ek olívaolaj
  • 2 nagy marék mazsola
  • 2 nagy marék hámozott-pirított tökmag
  • Só, frissen őrölt bors

Az öntethez:

  • 4 ek olívaolaj
  • 1 lime leve
  • 1 tk fehérborecet
  • 2 csipet cukor
  • 2 csipet só
  • 1 csipet frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra reszelve

A tálaláshoz:

  • friss salátalevelek
  • ½ csokor friss petrezselyem

  1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
  2. Az egyik karfiolt és a másik karfiol felét falatnyi darabokra vágjuk. Egy sütőlapra terítjük úgy, hogy egy rétegben elférjen, majd átforgatjuk 5 ek olívaolajjal és ½ tk sóval.
  3. Betoljuk a sütőbe, majd 20 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
  4. A mazsolát egy bögrébe tesszük, majd leöntjük forró vízzel, hogy egy kicsit megpuhuljon.
  5. A maradék fél karfiolt nagylyukú sajtreszelővel egy nagy tálba reszeljük. Ehhez hozzáadjuk a tökmagot és a lecsepegtetett mazsolát.
  6. Az  öntet összes hozzávalóját egy kisebb befőttes üvegbe tesszük, majd a fedelét rácsavarva jól összerázzuk. Ráöntjük a reszelt karfiolos tál tartalmára, majd összekeverjük.
  7. A megsült karfiolt a salátához adjuk, finoman átkeverjük.
  8. Tálaláskor a karfiolos salátát friss salátalevelekkel és aprított petrezselyemmel kínáljuk.

A tányérokat a colorini.hu biztosította.

Futureater