Magyar karácsony külföldi szemmel – Rose

2018. december 26.
Karácsonyi minisorozatunk keretében megkértünk négy hazánkban élő külföldit, hogy meséljék el magyarországi karácsonyi élményeiket. Akira, Rebecca, Mario és Rose a világ különböző pontjairól érkeztek hozzánk, a magyar konyha azonban mindegyikükben mély nyomot hagyott. Megtudtuk, mik a kedvenc magyar ételeik, milyen magyar szokásokat vettek át, milyen otthoni hagyományokat őriznek és hol helyezkednek el a Mikulás-Jézuska koordináta-rendszerben. 

Rose lassan öt éve él Magyarországon. Londonban született és nőtt fel, nagyszülei ghánaiak. A férje magyar, ezért költözött Budapestre.

Milyen a karácsony Magyarországon?
Szeretem a magyar karácsonyt! Nagyon hagyományos és jó hangulatú. És lehet pálinkát inni! (nevet)

Mi a legnagyobb különbség az angol és a magyar karácsony között?
Angliában december 25-én van karácsony napja, akkor van ajándékosztás. A december 24-e valójában arról szól, hogy mindenki lazít és egyszerűen csak jól érzi magát a szeretteivel.

Mikor díszítitek fel a karácsonyfát?
A mi családunk mindig 24-én állítja fel a karácsonyfát. Ez Angliában szokatlannak számít, mert az angolok sokkal hamarabb fel szokták díszíteni a fát, akár már december elején. Szerintem ez túl korai.

Szereted a magyar karácsonyi ételeket?
Igen, szeretem a magyar konyhát. Egy pár ételt már én is el tudok készíteni, például pörköltet nokedlivel, gulyást, rántott húst, túrógombócot és madártejet. A tipikus magyar karácsonyi ételeket viszont a férjem szülei szokták készíteni. A sütemények közül nagyon szeretem a rétest, a kürtős kalácsot és a bejglit, a mákosat és a diósat is.

Mi hiányzik leginkább az angol karácsonyból?
A töltött pulyka, ami egy különleges, fűszeres-kolbászos töltelékkel készül.

Mi a legfurcsább ünnepi szokás Magyarországon?
Az, hogy a csizmákat ki kell rakni az ablakba, amikor jön a Mikulás. Ezt még mindig nem teljesen értem. Eleve honnan jött az ötlet, hogy pont egy cipőbe kerülnek az ajándékok? Angliában zokni van, az egy fokkal jobb!

A nagyszüleid ghánaiak. Ott milyen a karácsony?
A nagymamám katolikus, de Ghánában nem igazán ünneplik a karácsonyt. Ebben az időszakban ott nagyon meleg van, nem szokás karácsonyfát állítani, nem a dekorációról szól a dolog. Ajándékozni sem ilyenkor szoktak, hanem az év utolsó napján. A lényeg az, hogy karácsonykor a család, a barátok, a szomszédok együtt legyenek. Pulyka azért van. Ghána angol gyarmat volt, úgyhogy az angol szokások valamennyire tovább élnek.