Magyar karácsony külföldi szemmel – Rose

2018. december 26. |

Karácsonyi minisorozatunk keretében megkértünk négy hazánkban élő külföldit, hogy meséljék el magyarországi karácsonyi élményeiket. Akira, Rebecca, Mario és Rose a világ különböző pontjairól érkeztek hozzánk, a magyar konyha azonban mindegyikükben mély nyomot hagyott. Megtudtuk, mik a kedvenc magyar ételeik, milyen magyar szokásokat vettek át, milyen otthoni hagyományokat őriznek és hol helyezkednek el a Mikulás-Jézuska koordináta-rendszerben. 

Rose lassan öt éve él Magyarországon. Londonban született és nőtt fel, nagyszülei ghánaiak. A férje magyar, ezért költözött Budapestre.

Milyen a karácsony Magyarországon?
Szeretem a magyar karácsonyt! Nagyon hagyományos és jó hangulatú. És lehet pálinkát inni! (nevet)

Mi a legnagyobb különbség az angol és a magyar karácsony között?
Angliában december 25-én van karácsony napja, akkor van ajándékosztás. A december 24-e valójában arról szól, hogy mindenki lazít és egyszerűen csak jól érzi magát a szeretteivel.

Mikor díszítitek fel a karácsonyfát?
A mi családunk mindig 24-én állítja fel a karácsonyfát. Ez Angliában szokatlannak számít, mert az angolok sokkal hamarabb fel szokták díszíteni a fát, akár már december elején. Szerintem ez túl korai.

Szereted a magyar karácsonyi ételeket?
Igen, szeretem a magyar konyhát. Egy pár ételt már én is el tudok készíteni, például pörköltet nokedlivel, gulyást, rántott húst, túrógombócot és madártejet. A tipikus magyar karácsonyi ételeket viszont a férjem szülei szokták készíteni. A sütemények közül nagyon szeretem a rétest, a kürtős kalácsot és a bejglit, a mákosat és a diósat is.

Mi hiányzik leginkább az angol karácsonyból?
A töltött pulyka, ami egy különleges, fűszeres-kolbászos töltelékkel készül.

Mi a legfurcsább ünnepi szokás Magyarországon?
Az, hogy a csizmákat ki kell rakni az ablakba, amikor jön a Mikulás. Ezt még mindig nem teljesen értem. Eleve honnan jött az ötlet, hogy pont egy cipőbe kerülnek az ajándékok? Angliában zokni van, az egy fokkal jobb!

A nagyszüleid ghánaiak. Ott milyen a karácsony?
A nagymamám katolikus, de Ghánában nem igazán ünneplik a karácsonyt. Ebben az időszakban ott nagyon meleg van, nem szokás karácsonyfát állítani, nem a dekorációról szól a dolog. Ajándékozni sem ilyenkor szoktak, hanem az év utolsó napján. A lényeg az, hogy karácsonykor a család, a barátok, a szomszédok együtt legyenek. Pulyka azért van. Ghána angol gyarmat volt, úgyhogy az angol szokások valamennyire tovább élnek.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

“Az étkezési zavar sokszor egyáltalán nem az étkezésről szól” étkezési zavar

“Az étkezési zavar sokszor egyáltalán nem az étkezésről szól”