Highlights of Hungary: Varga Judit Csuti kurátor

2018. december 28.
Varga Judit Csuti nevét legtöbben az HBO nagy sikerű sorozata, a Borgiák kapcsán ismerhetik, az Emmy-díjra kétszer is jelölt díszlettervezővel azonban ezúttal egy hazai kezdeményezés, a Highlights of Hungary kurátoraként beszélgetünk.

Idén lesz hatodik éve annak, hogy a Highlights of Hungary bemutatja Magyarország legkreatívabb munkáit, lefedve ezzel a közélet, a kultúra, a tech-és innovációs szektor kreatív megoldásait. Téged mi motivált abban, hogy a Highlights of Hungary kurátora légy?

Különleges kezdeményezésnek tartom: nagyon fontos, hogy láttassuk azokat, akikre büszkék lehetünk, akikre felnézhetünk. Amikor felkértek a kurátori pozícióra egyértelmű volt, hogy elvállalom, de kicsit meg is ijedtem, hiszen ez nagy felelősség. Olyan embernek tartom magam, aki szeret másokat inspirálni, támogatni, és ez az esemény nagyon jó lehetőség arra, hogy tömegeknek mutassuk be, milyen széles a lehetőségek tárháza az országban.

A munka izgalmas volt. Már magában az a helyzet nagyon tetszett, hogy találkozhattam ötven-hatvan olyan jelölttel, akik saját területükön valamilyen formában kiemelkedők. Meglepett, hogy milyen sokszínű a jelöltek listája, sok olyan volt közöttük, akikről korábban nem is hallottam. Jó volt látni és hallani az indoklásokat, érveléseket is, ahogy inspiráló volt megismerni a többi kurátor különböző nézetét, elképzelését, majd közösen megvitatni azokat.

Ami igazán szimpatikus, hogy nincsenek kategóriák, és a jelölési szempont is egyéni, mindenki szabad kezet kap abban, hogy eldöntse, melyik alkotásnál, célnál, gondolatnál érzi úgy, hogy: Na, ez egy igazi magyar csúcs, erre igazán büszkék lehetünk! Talán emiatt is érzem úgy, hogy ez nem egy verseny, hanem egy közös elismerés.

Ami az én jelöltjeimet illeti, nem egyszerűen a látható teljesítmény alapján választottam. Számomra a Highlights azt jelenti, hogy valaki úgy hoz létre jelentős dolgokat, hogy azt szívvel-lélekkel csinálja – miközben magas emberi értékeket képvisel, szenvedélyesen szereti a munkáját, azt olyan professzionális formában űzi, hogy az egyedivé teszi őt. Fontos volt számomra, hogy olyan jelölteket válasszak, akikre magánemberként is fel tudok nézni. Szerintem a szív, a szenvedély és a profizmus együtt képes valóban nagy dolgot létrehozni.

Varga Judit Csuti berendező, art director, designer, látvány-és díszlettervező megannyi sikeres film, reklám és fotó kreatív mozgatója. Az elmúlt időszakban rengeteg projekten dolgozott, amik nemrég vagy a közeljövőben kerülnek mozikba. Például a Papillon (art direktor), a Rose in Winter (production designer), a 18% grey (production designer), a The detour (production designer), a Song of names (set decorator), és Kocsis Ági Éden című filmje (supervising production designer). Ezen túl számos nemzetközi reklámban is dolgozik.

Varga Judit egyik leghíresebb munkája a Dior számára készült

Hogy látod, ha nemzetközi platformon helyezzük el a magyar ötleteket, hogyan „szerepelünk”?

Nagyszerű és különleges képességű emberek élnek itthon, akiket bárhol a világon elismerhetnének. Erre gyerekkorom óta érzékeny és büszke vagyok. Régebben mindezt a környezettel magyaráztam: nyugatabbra nagyobb a biztonság – a társadalmi vagy pénzügyi támogatottság -, amire egy vállalkozás felépülhet, itthon azonban sokkal több munkára van szükség az érvényesüléshez. Olykor a pénztelenség – és az ebből fakadó energia – szüli az igazán kreatív megoldásokat: egy olyan országban élünk, ami harminc éve folyamatosan változik, márpedig egy formálódó közeg mindig erősebben hat a tenni akarásra, mint egy nyugodt, kiegyensúlyozott világ. Nálunk, aki tényleg csinálni akar valamit, annak sokkal komolyabban, és elhivatottabban kell hozzáállnia a céljához. Ezt az energiát érzem erősebbnek az itthoni ötletekben, kezdeményezésekben, emberekben. Nem hiszek abban, hogy egy nép különbözik egy másiktól, de a körülmények azok különbözőek.

A nyerteseknek mit „hozhat” a díj?

Szakmai és emberi elismerést, országos és nemzetközi figyelmet – és bízom benne, hogy nyitottabb látásmódot. Ez a kezdeményezés lehetővé teszi a kreatív energiák találkozását, kialakulhatnak személyes kapcsolatok, képbe kerülhetnek más kreatív és inspiratív projektek és alkotók, akik a későbbiekben akár építhetnek is egymásra. Hiszem, hogy az életben nem mehet minden tervek mentén, soha nem lehet tudni, hogy a különböző hatások és ismeretségek milyen irányba lendítik tovább a projekteket. Bizton tudom, nagyon sok lehetőség rejlik egyetlen ilyen eseményben, hiszen ez is egy olyan eszköz, ami hozzásegít minket ahhoz, hogy megismerjük a körülöttünk lévő világot, hogy megtanuljuk észrevenni és tisztelni ennek a világnak az értékeit. Hiszem, hogy ezektől leszünk többek – legyen az ember fiatal vagy idős.

Fotó: Pápai Márton, Olasz Renátó