„Nem igaz, hogy nem lehet jól teljesíteni, ha valakinek gyerekei vannak”

2019. február 13.
A háromgyermekes anya, író, újságíró Hidas Judit lett Az Év Szabadúszó Kismamája, aki első könyvével Magyarországot képviselte az Európai Első Könyvesek Fesztiválján 2014-ben. Idén jelenik meg legújabb kötete, Boldogság tízezer kilométerre címmel, amelyben a munka és a magánélet összeegyeztetésének nehézségeiről ír.

Anyaként és dolgozó nőként egyszerre helyt állni nem könnyű feladat, különösen akkor, ha a szülők kötött munkaidőben dolgoznak. A gyereknek intézménybe kell mennie (bölcsőde, óvoda, iskola), a felnőttek élete pedig folyamatosan időkorlátok közé préselődik. Már a dadus néni is villogó szemekkel néz a 7.30 előtt vagy 9 óra után érkezőre, hogy a zárás előtt 5 perccel beeső, rohanásban elcsigázott anyukára/apukára már igazi villámokat lövelljen. A gyerek betegsége miatt a munkáltató morcos, a náthás gyerekért az óvónő, az óvodai/iskolai rendezvényekre pedig többen csak titokban vagy egyáltalán nem jutnak el.

„Nehézség, hogy a szülőknek, főként az anyáknak, titkolniuk kell az otthoni teendőiket egy színvonalasabb munkakörben, különben lemaradnak másokhoz képest – mondja Hidas Judit. – Holott az lenne a természetes, hogy mindenkinek helyt kell állni ezen a két fronton. Úgy gondolom, ha a munkáltatók jobban tolerálnák azt, hogy az embernek van családja, akkor több gyerek születne ebben az országban. Nem igaz, hogy nem lehet jól teljesíteni, ha valakinek gyerekei vannak. Ez szervezés, támogatás és hozzáállás kérdése.”

Mivel az alternatív munkahelyi megoldások terjedésének erős gátja a nálunk még meglevő munkáltatói bizalomhiány, a rugalmas időbeosztás lehetőségét a szabadúszás teremti meg.

Hidas Judit bölcsészként és dramaturgként már pályakezdőként olyan világba csöppent, ahol elfogadott és gyakran alkalmazott megoldás a szabadúszás. Bár rövidebb ideig állásban is dolgozott, évtizedes szabadúszó múltja van. Gyermekei megszületése egyértelművé tette, hogy ő ebben az életformában tud egyszerre anyaként és kreatív, önmegvalósító, dolgozó nőként is helytállni. Amellett, hogy a szabadság ára a kissé kiszámíthatatlanul érkező jövedelem, nagy előnye, hogy a kreativitása nincs beszorítva egy szervezetbe, szervezeti kultúrába, beosztotti viszonyba.

A második gyermeke születése után döntött úgy, hogy megvalósítja az álmát, és író lesz. Az első könyvével, a Hotel Havannával ő képviselte Magyarországot az Európai Elsőkönyvesen Fesztiválján 2014-ben. Azóta több műve jelent meg, 2019 tavaszán adják ki új kötetét Boldogság tízezer kilométerre címmel, amelyben egy nő sorsát írja meg, aki küzd a magánélet és az érvényesülés összeegyeztetésével. Az írás mellett rendszeresen jelennek meg cikkei többek között a HVG-ben, a Marie Claire-ben, és főszerkesztője a Kibic Magazinnak. Jellemzően a nők társadalmi, családon belüli helyzete foglalkoztatja. Tanít a Milton Friedman Egyetemen is. Rugalmasan vált a feladatok, projektek között. A változatosság segíti abban, hogy folyamatosan inspirálódni tudjon, ne égjen ki idő előtt.

Azért indult a work.buzz által szervezett Az Év Szabadúszó Kismamája versenyen, mert saját példájával szerette volna megmutatni, hogy az anyaság és a sikeres munka összeegyeztethető, a mai nő több szerepben is jelen lehet, bűntudat nélkül, a saját és a családja örömére. Csak a környezet támogatása és tudatosság kell hozzá.

Hidas Judit a marieclaire.hu-n megjelent írásait ITT olvashatjátok!