Gazdik, figyelem! A kutyáknak is van dackorszakuk

2019. május 15. |

A kutyák az első hat hónapban egy szuperintenzív fejlődést élnek meg, elsajátítva a létezéshez szükséges biológiai és szociális tudáskészletet, miközben átesnek még egy – a gyerekekéhez hasonló – dackorszakon is. Tudósok analizálták az első fél év tudásvágyát, amelyet A kiskutyák titkai című dokumentumsorozatban mutatnak be.

A kölyökkutyák édesek, esetlenségükben is imádnivalóak, ám érdemes nem csupán “mini változatként” tekinteni rájuk. Ezt tették az utóbbi években elismert tudósok, azaz komolyabban szemügyre vették azt a hihetetlen fejlődési sebességet, amely az első pár hónapban zajlik.

Kiderült, hogy ebben az időszakban gyakorlatilag egy biológiai csoda történik: egy vak, süket, önmaga testhőmérsékletét szabályozni képtelen és tehetetlen teremtményből szinte egyik pillanatról a másikra egy kifejlett egyed lesz, hibátlan érzékszervi képeségekkel és magasszintű intelligenciával. De ekkor fejlődik ki az állatvilágban egyedülálló kötelékük is az emberekkel.

A fejlődési tempó lépései:

  • születési súlyukat 12 nap alatt duplázzák meg (az újszülött gyermekeknek ugyanez 3 hónapig tart)
  • 2. hetükben már kinyitják szemüket, kúsznak és megismerik a körülöttük tevékenykedő embereket
  • 1 hónapos korukban tejfogaik növekedésnek indulnak (a 2. hónapra ki is bújik mind), rendesen hallanak, stabilan járnak, játszanak
  • mire elérik a 2 hónapos kort, szaglási képességük megtízszerezi az emberét, harapdálva játszanak testvéreikkel, ezzel pedig elsajátítanak egy kulcsfontosságú készséget: a harapásgátlást (így tudják majd behatárolni, milyen erősséggel haraphatnak fájdalom nélkül)
  • 4 hónaposan, rengeteg tanulás és fejlődés közepette elérkeznek a dackorszakhoz is: megpróbálják uralni territóriumukat, modortalanok, dominálni szeretnének és úgy tűnik, hogy minden eddig tanult trükköt elfelejtenek – ez az időszak azonban sokkal hamarabb véget ér, mint a gyerekeknél
  • 6 hónapos korukra már akár ivaréretté is válnak

A hihetetlen gyorsaságú fejlődési folyamatot a Viasat Nature csatornán, A kiskutyák titkai című sorozatban követhetjük nyomon csivavákkal, collie-kal, segítő- és mentőkutyákkal 2019. május 13-án és 20-án 18:20-tól, ahol tudósok mellett tenyésztők és gazdák fedik fel, mennyire fontos az ember szerepe egy érzelmileg stabil kutya nevelésében.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Tényleg visszafordítható az abortusz? abortusz

Tényleg visszafordítható az abortusz?