Menhelyi állatokból segítőkutyák

2019. április 04.
Két amerikai kutyakiképző 12 mentett kutyából varázsolt szuper segítőtársat, így a menhelyi állatok és a segítőkutyára váró sérült személyek is jól járhatnak. A történetek április 2-tól keddenként este láthatók a Viasat Nature csatornán.

Napjainkban egyre több olyan innovációs ötlet valósul meg, amely a sérült embereket segíti: okos megoldások, applikációk, felolvasó funkciók, és számos olyan lehetőség is, amellyel bárki önzetlenül támogathatja segítségre szoruló embertársait. És mellettük ott lehetnek a leghűségesebb társak, akiket először meg kell menteni, hogy aztán ők menthessenek.

Ezek a házikedvencek felelős és fontos munkát végeznek szerte a világban. Hazánkban jelenleg hat segítőkutya típus van: hallássérült-, mozgássérült-, személyi-segítő, rohamjelző, vakvezető, illetve terápiás kutya. Fajtájuk szerint általában németjuhászok, labrador retrieverek, óriás schnauzerek, újfundlandik, angol szetterek vagy airedale terrierek. A kiképzők már az alomból kiválasztják a megfelelő alanyokat, majd indulhat az a nevelés és szocializáció, amely a kutya egy-kétéves koráig tart a „hivatásos” (erre a munkára kiképzett) családoknál. Amint a képzés befejeződik, a nebuló végső gazdájához kerül, akivel közösen teszik le a vizsgát.

A fajtatiszta almok mellett azonban rengeteg kutyus él menhelyeken, közülük többen végül sosem találnak gazdára. Két profi, amerikai kutyakiképző, Laura London és Nate Schoemer úgy vélte, akár mentett négylábúak is alkalmasak lehetnek a feladatra, sőt mindössze három hónap alatt mozgássérült-segítőkké fejleszthetők: „Évente nagyjából 3,3 millió kutya kerül az amerikai menhelyekre. Ezek az állatok is okosak és készek arra, hogy munkába álljanak, és kötődjenek új gazdájukhoz. Bármelyik fajta alkalmas lehet segítővé válni, hiszen egyediek a szükségletek, így csak a hozzáillő „párt” kell megtalálni” – állítja Laura és Nate, akik tapasztalataikat a Mentőkutyából szuperkutya című dokumentumsorozatban rögzítették.

Hogy elméletüket igazolják, 12 kutyát képeztek ki 12 sérült ember mindennapjainak megkönnyítésére. A négylábúakat személyre szabottan tanították be az egyes feladatok elvégzésére, illetve az új gazdiknak is segítettek elsajátítani, hogyan tanítható frissen szerzett kedvencük további segítő tevékenységekre. Az örömkönnyekkel telített történetek, ahol tulajdonképpen mindenki mindenkit megment, április 2-án 19:25-től láthatók a Viasat Nature csatornán.

Fotó: Unsplash.com