Így védhetjük meg gyermekeinket a digitális veszélyektől

2019. május 26.
Digitális világunkban ma már sokkal többféle veszélynek van kitéve egy fiatal, mint az ezt megelőző korszakokban szüleink, nagyszüleink. Friss statisztikák szerint a mai fiatalok akár napi 10-11 órát is a "neten lógnak", ahol akár egy chatüzenetben, e-mailben vagy játékon keresztül is érkezhet vírus, amelynek segítségével távoli támadók hozzáférhetnek személyes adatainkhoz, vagy a webkamerákon keresztül leshetik meg gyermekeinket. Tudatos szülőként mindent meg kell tenni azért, hogy megóvjuk őket a neten keringő közel 900 millió vírustól, megtévesztésektől, csalóktól, pedofiloktól.

A világháló temérdek lehetőséget nyújt tanulásra, szórakozásra, információgyűjtésre, és azonnali kapcsolattartásra, amelyek az élet számos területén előnyt, gyorsaságot és kényelmet jelentenek, de fontos, hogy tisztában legyünk az online tér lehetséges veszélyeivel is. A nem megfelelő internethasználatnak ugyanis számos árnyoldala van, melyek főleg a gyanútlan kiskorúak biztonságát fenyegetik. A mai fiatalok gyakorta jártasabbak az eszközök technikai kezelésében, és számtalan modern programot, szolgáltatást, új lehetőséget ismernek és használnak napi szinten, ám online viselkedésük sok esetben nem felelősségteljes és érzelmileg is sebezhetőek. Emiatt biztonságos digitális szocializációjukért a felnőttek, a szülők felelnek. A még kiegyensúlyozatlan értékrenddel rendelkező fiatal generáció tagjai ugyanis csak fokozatosan ébrednek rá az interneten rájuk leselkedő kockázatokra, vagy éppen saját tetteik felelősségére.

Egy 2018-as kutatás azt mutatja, hogy a millenniumi nemzedék tagjai egy nap akár 11 órát is képesek a különféle digitális eszközeiken tölteni, ez a növekvő használati tendencia pedig világszerte érzékelhető. Az internet számukra nem eszköz, hanem élettér, érdekli őket a rengeteg lehetőség, nekünk felnőtteknek pedig az a hatalmas kihívás, hogy bár közben mi is tanuljuk az online jártasságot, itt kell őket hatékonyan megvédeni. Egy európai felmérés szerint például a két éves gyermekek 30%-a használt már táblagépet, 10 %-uknak pedig a tablet volt az első szava. 

Tízből 4 gyermeket érint a „cyberbullying”

A folyamatos internethasználat mellett az online tér egyik legjelentősebb veszélye az úgynevezett „cyberbullying”, azaz az online megfélemlítés, bántalmazás, zaklatás, kiközösítés, csúfolás. Ennek sokféle megjelenési formáját ismerjük, mivel pedig online csatornákon zajló folyamatról van szó, nem zárul le, ha a tanuló kilép az iskola kapuján, hanem 0-24-ben kaphatja a becsmérlő, fenyegető üzeneteket, kommenteket. Egy korábbi budapesti iskolákban készült statisztikából is az derült ki, hogy maguk a gyerekek pontosan ettől a veszélytől félnek a leginkább. Az online világ térhódításával emellett a gyermekek már egyre fiatalabb korukban ki vannak téve a digitális tér szexuális bűnözőinek – velük szemben is meg kell védenünk őket. Egy magyar kutatás szerint gyermekeink átlagosan 9 éves korukra már önállóan használjáka világhálót. Ez az egyre korábbi életkorra tolódó tendencia pedig azt vetíti előre, hogy pár éven belül akár már az 5-6 éves korosztály tagjai is állandó felhasználóivá válhatnak az internetnek.

Értékteremtő internethasználat

A szülők, illetve a család felelős hozzáállása kulcsfontosságúszerepet tölt be a gyermekek online jelenlétét illetően. Sajnos azonban csak kevés szülő rendelkezik megfelelő tudással és tapasztalattal a tudatos internethasználatot illetően, továbbá annak veszélyeivel és kockázataival sincs teljes mértékben tisztában.

Fontos, hogy hatékonyan megvédhessük családunkat, szeretteinket az internet veszélyes fenyegetéseitől, nagy részben azáltal, hogy felkészítjük gyermekeinket a biztonságtudatos, értékteremtő internethasználatra.

Erre természetesen egyre inkább odafigyelnek a vírusvédelmi programokkal foglalkozó cégek is. Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT biztonsági szakértője például arra is felhívja a figyelmet, hogy nem elegendő a hagyományos asztali számítógépek védelme, hanem kiemelten fontos a mobileszközök vírusmentességére is figyelni, valamint érdemes külön mobileszközös szülői felügyelet megoldást is választani.„Az a célunk, hogy a világhálón jelentkező veszélyektől megóvhassuk internetező gyermekeinket, ehhez pedig korszerű megoldások és eszközök kellenek, hiszen szinte naponta bukkannak fel új típusú veszélyforrások, fenyegetések.”­– mondta a szakértő.