Tudományosan igazolt: a szülők nem alszanak jól

2019. március 16.
Ráadásul nem csak addig tart a rémes éjszakák időszaka, míg a gyerekek át nem alusszák az éjjelt. Körülbelül hat éves koráig zavarja a szülők alvási ciklusát a kisgyerek.

Nem titok, hogy ha kisbaba születik, az alvást egyszerűen elfelejthetik a szülők egy időre. Hónapokig zombiüzemmódban teszik a dolgukat, szerencsésnek érzik magukat, ha három órát egybefüggően aludhatnak. Majd javul a helyzet, ám a legtöbb szülőnek még mindig többször fel kell kelnie éjszakánként pelenkát cserélni, éjfélkor vizet adni vagy csak megnyugtatni a gyereket a rémálmok után. Az angliai Warwick Egyetem, a Német Közgazdasági Kutatóintézet és az amerikai Nyugat-Virginiai Egyetem közös tanulmányban pedig most tudományosan is igazolták, amit a szülők még maguknak sem mertek bevallani, de a csontjaikban, legbelül azért mindig is érezték: az apukák és anyukák a gyermekek hatéves koráig nem tudnak visszatérni azokhoz az alvási szokásokhoz, mint ami a gyermek születése előtt jellemezte őket.



A közel ötezer fő bevonásával végzett kutatásból kiderült, hogy az alvás minőségében és mennyiségében való drasztikus visszaesés a gyermek születésekor következik be, és három hónapos kor körül a javulás elér egy pontot, ahonnan számottevő növekedés hat éves korig nem történik már. Az anyáknak több mint egy órával rövidebb alvás jut ezekben az években, mint a gyermektelen időszakban, az apák viszont csupán 15 percet veszítenek. A gyermek hat éves kora után várható javulás az alvás mennyiségében és minőségében is.

És mit javasolnak a tudósok arra a hat évre, mikor kevesebb alvással kell beérniük a szülőknek? “A tanulmány rávilágít arra, hogy a szülőség az alvás terén is kompromisszumokkal jár. Fontos lehet, hogy a szükségtelen éjszakai ébredéseket minél hatékonyabban iktassuk ki” – magyarázza Connor Herman csecsemő- és kisgyermek alvásszakértő. Ám azon kívül, hogy a szülők fektessék le minél korábban a gyermekeket, és aludjanak ők maguk is, amikor a gyermek alszik, nem nagyon van mit tenni szerinte. És ahogy minden szülő tudja, ezt mondani könnyű.

Fotó: Profimédia/Red Dot