Adjunk, ha tudunk, ha nem tudjuk, hogyan, tanuljuk meg

2019. június 05.
Közel száz ember gyűlt össze a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány Élő Adás nevű adományozói estjén, hogy forrásokat gyűjtsön három civil szervezet projektjei számára. Az est során a Közösségfejlesztők Egyesülete Parola című folyóiratuk megújítására, a Főnix mozgalom tanszervásárlásra, a monori Elfogadás Sütöde szociális cukrászdájuk kapacitásának bővítésére gyűjtött.

Méltóság, szabadság, szolidaritás, közös felelősség, jövőkép, közös cselekvés, autonómia, közösség – ezek a szívet-lelket melengető, friss levegőt hozó ideák mindenki számára kézzelfoghatóvá váltak, akik részt vettek a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány által rendezett Élő Adás elnevezésű adománygyűjtő esten.

Adjunk, ha tudunk, ha nem tudjuk, hogyan, tanuljuk meg!

Az adománygyűjtés kihívásokkal teli feladata ma Magyarországon még mindig tanulást követel a civil szervezetektől és az adományozóktól egyaránt. Ebben van segítségü(n)kre például a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány. Élő Adás elnevezésű rendezvénye a bemutatkozás és forrásgyűjtés mellett annyiban más a többi adománygyűjtő esttől, hogy e rendezvényen meg lehet tapasztalni, milyen másokhoz kapcsolódva támogatni. A kiválasztott civil szervezeteknek az alapítvány olyan felkészülési lehetőséget is teremt, melynek során a legjobb szakemberektől sajátíthatják el, hogyan kell például prezentálni, projektet bemutatni, vagyis magukat eladni, menedzselni. Sőt, megtanulni az adományozói kör létrehozásának csínját-bínját, fejleszteni a saját támogatói hálózatukat. „A szervezetek nem „csupán” pénzt kapnak ezen az estén, hanem hitet, támogatást a munkájukhoz, amely sokszor embert próbáló, rögös út – ilyenkor tudunk erőt is adni nekik ahhoz, hogy folytassák, megerősítjük őket abban, hogy munkájuknak van értelme és mi ott vagyunk mellettük – ez az üzenet a legfontosabb talán”- mondta az esemény főszervezője, Komáromi Mátyás, a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány kurátora, a program felelőse. Fő céljuk annak az ideális képnek a megteremtése, hogy az emberek feleljenek a környezetük támogatásáért. Május 16-án a résztvevőknek volt lehetősége megtapasztalni, milyen érzés adni és egy közösség részévé válni, összefogni és együtt tenni egy jobb világért.

Komáromi Mátyás, a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány kurátora

A Közösségfejlesztők Egyesületének lapja, a Parola

„Tégy jót és beszélj róla!” – ez a Közösségfejlesztők Egyesületének (KÖFE) jelmondata. Harminc éve nem csupán fejlesztik az ország kisebb-nagyobb közösségeit, hanem fáradhatatlanul osztják meg a jó gyakorlatokat, hogy tanulhassunk belőle. Folyóiratuk, a Parola ennek a munkának a krónikája, melynek megújulására vállalkoztak. Az adományokat arra szeretnék felhasználni, hogy minél szebb formátumban és minél könnyebben legyenek elérhetőek a közösségek fejlesztéséről szóló történeteik. Céljuk, hogy összehozzák az embereket és támogassák őket abban, hogy közösen cselekedjenek egymásért. Hitvallásuk, hogy minden közösség képes magáért kiállni, megteremteni a saját lehetőségeit, változtatni az életkörülményeiken, megfelelő támogatással. A KÖFE részéről Boda Kitti egy baranyai 120 fős zsákfalu, Ág sikertörténetét mutatta be, ahol a mélyszegénységben élő, elsősorban roma családoknak sikerült kitörni a nincstelenség- cselekvésképtelenség- elszigeteltség ördögi köréből. A KÖFE támogatásával, de önerőből hozták létre és működtetik szociális szövetkezetüket. A szövetkezet a környék egyetlen jól hasznosítható növénye, a kender termesztésére, illetve emuk tenyésztésére épül, amely ma reményt, megélhetést és jövőképet is nyújt az ott élőknek.  A jelenleg évi négy lapszámmal működő Parola a megújulást követően modern, online formában lenne hiteles forrása a jövőben az ehhez hasonló történeteknek és tanulságaiknak.

Főnix mozgalom Legyen OTT! program

A nemrég alakult Főnix mozgalom egyik célkitűzését, az iskolakezdés támogatását jelentő Legyen OTT! (Legyen Országos Tanszer Támogatás!) programot Horgas Péter képviselte. A tanköteles korú gyerekek negyede, mintegy 300 ezer diák rendes tornacipő, tolltartó, füzet vagy táska nélkül jár iskolába. Számos nélkülöző családnak jelent hatalmas segítséget és teszi lehetővé az iskolába járást, ha legalább ezek az alapok biztosítva vannak a gyerekeiknek. A Főnix egyesület és mozgalom most elsősorban arra gyűjtött adományokat, hogy a megfelelő tanszerek időben legyenek ott, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Hosszú távon azonban jogszabályi szinten, összefogással, civil kezdeményezésekkel is céljuk rendezni a helyzetet, hogy a legégetőbb társadalmi problémákra új megoldásokat keressenek és vigyenek végig a mozgalom keretében.

A monori Elfogadás Sütöde

A monori szegregátumban Elfogadás Sütöde néven ismertté vált egykori cukrászda bővítési célú adományokért érkezett a rendezvényre. A megélhetést és jövőképet nyújtó szociális szövetkezet mélyszegénységben élő roma asszonyok és családjaik támogatására jött létre. Ennek történetét Juhász Katalin, a máltai szeretetszolgálat munkatársa mesélte el. Kata szintén a település lakója, testközelből ismeri a körülményeket. A szociális sütöde ma még alig nagyobb egy átlagos háztartás konyhájánál és egyelőre négy asszony tud dolgozni benne. A monori nők felejthetetlen sütijeit, egyre többen keresik a környék piacain és emellett sok rendezvényre is kapnak megrendelést. A megnövekedett igényeket ideálisan hat fősre bővített személyzet tudná kielégíteni. A sütöde nem egyszerűen munkahely, hanem erőt, hitet adó példa arra, hogy önerőből is lehet vállalkozni, összefogni, példát mutatni a telepen élő, elsősorban fiatalabb nőknek, sőt gyerekeknek, hogy van lehetőség a méltóságteljes, örömet és pénzt, megbecsülést is adó munkára.

Juhász Katalin (Elfogadás Sütöde), Horgas Péter (Főnix mozgalom) és Boda Kitti (Közösségfejlesztők Egyesülete)

Az adománygyűjtő est sikerét bizonyítja, hogy közel két millió forint gyűlt össze a három szervezet számára a jó ügyeket támogatni akaró és tudó szervezetektől, magánszemélyektől. Az alapítvány figyelemmel kíséri a projektek megvalósításának útját és vállalja, hogy tájékoztatja az adományozókat a projektek sikeréről.

Szerző: Gyarmati Zsuzsi Fotó: Gyökerek és Szárnyak Alapítvány