Sikeres nő a feleségem: Szakonyi Gábor informatikus mérnök

2019. július 15.
Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő, tartja a mondás. Vajon ez fordítva is igaz? Új rovatunkban szakmájukban elismert magyar nők párját kérdeztük meg arról, hogyan zajlanak a hétköznapok egy sikeres nő mellett. Most Szakonyi Gábor informatikus mérnök, logisztikai közgazdász, Magyarország egyik legnagyobb fogászati vállalkozásának társtulajdonosa mesél nekünk Szakonyi Eszter gazdasági mérnök, kozmetikus mesterről, a Vintage Beauty kozmetikai márka megálmodójáról.

Két sikeres vállalkozó, akik függetlenül egymástól viszik a saját üzletüket, s mellette százszázalékosan teljesítenek a közös vállalkozásukban is, ami nem más, mint a hat főből álló családjuk. Tizenöt éve az interneten ismerkedtek meg, azonnal egymásba szerettek, összeházasodtak, és egymás után jött a négy gyerek. Eszter hihetetlen megszállottsággal építi a Vintage Beauty kozmetikai márkáját: termékeket fejleszt, szépségszalont vezet, kozmetikusként kényezteti a vendégeit, és mellette – kapcsolatait felhasználva – jó ügyeket is támogat. Ügyes szervezés, egymás megbecsülése, támogatás, és nem utolsó sorban a szeretet az, ami működteti ezt a szövetséget. A házaspár három fiúkkal és a várva várt kislányukkal Óbudán, a Római parti házukban él, melynek szomszédságában Eszter szépségszalonja is működik. A magánélet és Eszter szakmai tevékenysége sokszor összefolyik, ez a záloga annak, hogy négy gyerek mellett is lehet álmokat megvalósítani. Nem baj, ha a gyerekek ebben nőnek fel.

Ha visszaemlékszel az első találkozásotokra Eszterrel, milyen emlékek jutnak az eszedbe róla?

Egy társkereső oldalon ismerkedtünk meg, ahol Eszter kép nélkül volt fenn. 2005. február 16-án írtunk egymásnak először, majd hetekig csak leveleztünk. Az első találkozó – mozi és kávézás – nem sikerült a legjobban. Feszengtünk, élőben az első alkalommal nem működött minden úgy, mint a levelezésben. Eszter gyönyörű, okos, gyors észjárású nő benyomását keltette bennem. Bár 2,5 évvel idősebb vagyok nála, mégis sokkal komolyabbnak, érettebbnek tűnt, mint én; megjegyzem ez a mai napig nem változott. Ezután egy darabig nem találkoztunk, csak leveleztünk, majd a következő találkozón, ami történetesen egy közös véradás volt, dőlt el minden mind a két oldalon.

Mennyire gyorsultak fel az események ezután?

Nálunk mindig minden gyorsan történik. Az első napok után egyértelmű volt, hogy gyerekeink lesznek, és közösen fogjuk élni az életünket onnantól. 4 hónapja ismertük egymást mikor összeházasodtunk, és Eszter akkor már 3 hónapos terhes volt.

Milyen nálatok a családban a szerepek leosztása?

Alapvetően klasszikus a szerepek leosztása, de nagy az átjárhatóság. Ha vízkőmentesítést kell a kávéfőzőn végezni vagy bedöglik a kazán, nem Eszter rohan lélekszakadva megoldani a problémát, viszont az ételek elkészítése vagy a ház csinosítása nem énrám vár. Máskülönben besegítünk egymásnak mindenben. Négy gyerekkel az élet a hétköznapokban sokszor a túlélésről szól, nincs idő arra, hogy a másikra várjunk, egymással vált vállnak vetve csináljuk a feladatainkat. Az egyik legfontosabb területe az életünknek a gyereknevelés, ami tökéletesen működik közöttünk. Mivel az értékrendünk nagyon hasonló, a gyerekekkel kapcsolatos döntések is hasonlóak. Mint mindenkinél, természetesen nálunk is vannak eltérő vélemények, de ki nem mondott szabály közöttünk az, hogy ha valamelyikünk mond valamit, a másik akkor is teljes mellszélességgel mellé áll a gyerekek előtt, még ha akkor nem is pont úgy gondolja. Így a gyerekek mindig egyféle információt kapnak tőlünk. Nem szoktunk veszekedni, sőt emelt hangon vitatkozni sem, vagy ha néha ez mégis megtörténik, négyszemközt intézzük el, mert ez csak ránk tartozik. Nemrég előfordult, hogy kicsit nagyobb vehemenciával adtuk elő egymásnak az eltérő véleményünket egy adott dologról, ám ekkor sem veszekedtünk, csak kicsit hangosabban vitatkoztunk. Egy idő után azt vettük észre, hogy a gyerekeink megkövülten állnak és néznek minket, nem értették, mi történik.

Vannak apró rituálék a hétköznapjaitokban, amelyekkel meg tudjátok őrizni a szerelmet a kapcsolatotokban?

Sokszor csinálunk közös programot, ilyenkor vacsora, koncert, színház van a terítéken. Amikor tehetjük, 2-3 napra elutazunk kettesben, ezek az utazások fantasztikusak, minden pillanata álom. Mivel nekünk kimaradt az ismerkedés alatti közös kalandozás, így pótoljuk be. Nálunk az a szokás, hogy minden gyereknek este 8-kor el kell menni aludni, vagy legalábbis a szobájába olvasni. Ez az a pici idő, ami a miénk a hétköznapokon, és ebből nem engedünk. Kezdetek óta, reggelente Eszter szokott nekem kávét hozni az ágyba, ez nagyon jólesik.

Ki kel fel éjszaka a gyerekekhez, ha sírnak?

Alapvetően hajnal 3-ig én szoktam bemenni az aktuális 3 év alatti gyermekünkhöz, 3 után pedig Eszter. Mindegyik gyermekünk 3 éves koráig az összes trükk és varázslat kipróbálása után is éjjelente több alkalommal felébredt, majd 3 éves koruktól mintha elvágták volna, mindenki édesen alszik reggelig. Kiszámolható a gyerekek korából, hogy közös életünkben eddig összesen 2 év volt, amikor nem kellett éjszakánként felkelnünk. Az én felkelésemben annyi kis csalás van, hogy heti 1-2 alkalmat kivéve általában 3 körül szoktam lefeküdni, így tulajdonképpen nem felkelek, hanem csak bemegyek a legkisebbhez, amikor sír.

Mit szeretsz a legjobban Eszterben?

Okos, szép, eszes, vicces, kitartó, kreatív, eltökélt, csinos. De a legjobban azt szeretem, ahogyan a 6 emberből, akik itt lakunk egy fedél alatt, családot csinál.

Mit szeretsz a legkevésbé benne?

Amit csinál, azt azért csinálja, mert 100%-ig biztos abban, hogy az az egy és igaz út. Amikor kritikával illetem egyes dolgait, éppen ezért ezt nehezen viseli.

Mire vagy a legbüszkébb Eszter szakmai életében?

A márka, a szépségszalon, amit létrehozott páratlan és példaértékű, nagyon büszke vagyok rá.

Mi volt a legnagyobb dicséret eddig, amit neki mondtál?

Amíg mi sokan csak aktát tologattunk jobbról balra, addig ő a kezébe vette álmai megvalósítását. Büszke vagyok arra, ahogy szembement minden hagyományos módszerrel és a semmiből egy irányzatot teremtett itthon, nem ismerve a megalkuvást, ha minőségről és értékteremtésről van szó.

Mi volt a legnagyobb dicséret, amit ő mondott eddig neked?

A Vintage Beauty márka teljes egészében az ő gyermeke, az én feladatom az ötletek meghallgatására korlátozódik, vagy ha kikéri a véleményemet, akkor elmondom neki. Idén viszont egy nagy horderejű tárgyalássorozatra elmentem vele én is. Eszter nem szokott ebben a szerepkörben látni, amikor nem apuka vagy férj vagyok, hanem üzletember. Azt mondta a tárgyalások után, hogy nem is gondolta, hogy én ilyen okos vagyok. J

Hogyan tudod támogatni őt a munkájában?

Meghallgatom, figyelem, elmondom a véleményemet, hátország próbálok lenni.

Ő hogyan tud téged támogatni a munkádban?

Pontosan ugyanezt teszi ő is. Egyikünk sem szól bele a másik „munkaéletébe”, de ott vagyunk, ha szükség van kibeszélni a problémákat.

Szerinted húsz év múlva milyen pár lesztek? Hol szeretnéd elképzelni magatokat, és Eszter akkor mit csinálna?

Mi 15 éve ugyanolyan pár vagyunk, a szeretet, az egymás iránti tisztelet járja át a kapcsolatunkat, és ez nem lesz másképp később sem. Az persze nem ördögtől való álmunk, hogy húsz év múlva, amikor a gyerekek már kirepültek a családi fészekből, a reggelek egy csizma alakú mediterrán ország tengerpartján érnek majd bennünket. Hiszem, hogy addigra a Vintage Beauty márka már nemcsak Magyarországon lesz elismert, hanem a világ más országaiban is elnyeri méltó, kiemelt helyét.

Olvassátok el az előző cikket is!

Fotó: Bodnár Zsófia


Kapcsolódó