Sikeres nő a feleségem: dr. Ludvig László

2019. július 29.
Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő, tartja a mondás. Vajon ez fordítva is igaz? Új rovatunkban szakmájukban elismert magyar nők párját kérdezzük meg arról, hogyan zajlanak a hétköznapok egy, a munkájában nagyon sikeres nő mellett. Most dr. Ludvig László, a közlekedéstechnikával foglalkozó Siemens Mobility Kft. CEO-ja mesél nekünk feleségéről, Ludvig Orsolya kommunikációs igazgatóról, akivel immár öt éve harmonikus mozaikcsaládban élnek. Kettőjüknek összesen hat gyereke van, ebből ketten már a saját útjukat járják. Budapest egyik zöldövezeti kerületében laknak, ahol szinte minden – óvoda, iskola, üzletek – pár perc alatt elérhető, ez igazán nagy segítség a két felsővezető és nagycsaládja életének menedzselésében.

Aki a családját ügyesen menedzseli, valószínű, hogy a munkahelyén, menedzserként is jól megállja a helyét. Ludvig Orsolyára és dr. Ludvig Lászlóra mindez abszolút igaz. Karrierjükben és családi életükben mind a ketten nagyot alkottak: hatgyerekes mozaikcsaládot működtetnek úgy, hogy felsővezetőként felelősségteljes állásban dolgoznak. Orsi a család motorja, a hétköznapi teendők, a háztartási logisztika feladata rá hárul, amit ő jó szervezőképességének köszönhetően tökéletesen véghez is visz. Mindkettőjük számára fontos a harmónia – egymás között és a családon belül egyaránt –, ez képezi hétköznapjaikban a munka és a magánélet közötti egyensúly szilárd alapját.

Ha visszaemlékszel az első találkozásotokra Orsival, milyen emlékek jutnak az eszedbe róla?

Munka során találkoztunk, így elsőre feltűnt nekem Orsival kapcsolatban: amellett, hogy milyen csinos és elbűvölően kék a szeme, mennyire gyors gondolkodású és céltudatos. Sokat beszélgettünk, hamar megmutatkozott számomra, mennyire hasonlóan gondolkozunk a világról. Kapcsolatunk azóta kiegyensúlyozott, harmonikus. Legkisebb gyerekünk, Dóri érkezése igazi ajándék, ezért kapta ezt a nevet.

Milyen nálatok a családban a szerepek leosztása? Klasszikus női és férfiszerepek, vagy teljes az egyenlőség, mindenki mindent csinál?

Mivel nagyvállalati vezetőként mindketten nagyon aktív életet élünk, nem ragaszkodhatunk konzervatív módon a hagyományos szereposztásokhoz. Külső segítséget is igénybe veszünk, e nélkül nemigen tudnánk menedzselni a hétköznapokat. Orsi napjai egy fokkal jobban tervezhetők, mint az enyémek, így a családi ügyekben – oviba vinni a kicsit, háztartási logisztika, ilyesmi – inkább ő tud szerepet vállalni. Nagyon szeret, és jól is tud főzni, de persze nem mindennap oldható ez meg, nem is várjuk el. Sok gondunk volt a félkészen vásárolt házzal és a műszaki teendőket én végzem. A kerti munkákban is inkább én vagyok aktív, mivel Orsi kevésbé szeret kertészkedni, bár a szép kertet nagyon élvezi. Egyébként Orsi jól feltalálja magát szinte minden területen. Volt, hogy épp egy többnapos külföldi utam alatt romlott el valami a biztosítéktáblán, egy másik alkalommal pedig a szennyvízszivattyú mondta fel a szolgálatot. Nem lévén más opció, Orsi oldotta meg a helyzetet.

Hogyan tudjátok megszervezni az életeteket ennyi gyerekkel?

Ez valóban nem egyszerű, sok odafigyelést igényel, és ebben Orsi nagyon ügyes. A nagyok már a saját életüket szervezik, nem is nagyon hagynak beleszólást. A kihívás a közös idő megtalálása a tartalmas együttlétekre. Persze a social media korában akkor is tudunk róluk, ha épp a világ másik felén vannak, és ez se ritka. A kisebbekkel már több feladat van. Például a hosszú nyári szünetet Orsi előrelátóan már áprilisban elkezdi megtervezni, egy Excel-táblázatban szerkesztette össze, hogy mikor ki hol van, ki milyen táborba megy, ki viszi, ki hozza el.

Vannak apró rituálék a hétköznapjaitokban, amelyekkel meg tudjátok őrizni a szeretetet, szerelmet a kapcsolatotokban? 

Igyekszünk kihasítani magunknak évente egy-két hosszú hétvégét, valamint fenntartani a „randizást”. Most már a kislányunk is elég nagy, akár a testvéreire is rá tudjuk bízni őt, így rendszeresen eljárunk koncertekre, kettesben vagy barátokkal egy kellemes vacsorára, esetleg sportolni. 

Ki kelt fel éjszaka a gyerekhez, ha sírt? 

Mivel akkor Orsi otthon volt, én pedig dolgoztam, alapvetően Orsi kelt fel Dórihoz. De hozzá kell tenni, hogy Dóri nagyon rendes baba volt – már 6 hetesen gyakorlatilag átaludta az éjszakát, így annyira nem volt vészes ez az időszak sem.

Mit szeretsz a legjobban Orsiban? 

Ezt nehéz pár szóban összefoglalni. Szeretem a vidámságát, az életkedvét és a pozitív hozzáállását a problémákhoz. Rengeteg energiája van, amelyet másokra is átsugároz. Kedves, megnyerő természetű, amit széles baráti köre is igazol. 

Mit szeretsz a legkevésbé benne? Van, ami idegesít benne?

Nehezen marad nyugton, folyton csinál valamit. 

Mire vagy a legbüszkébb Orsi szakmai életében?

Orsi nagyon ügyesen építette fel karrierjét, kezdve az önálló vállalkozói tevékenységtől egészen a legnagyobb ipari vagy pénzügyi konszernek felsővezetői pozíciójáig. Büszke vagyok rá, hogy ennyire eltérő elvárásoknak ilyen kiválóan meg tud felelni. Azt gondolom, hogy ehhez a szakmai ismereteken túl sokoldalú személyiség és elhivatottság szükséges. Nyilván nem elhanyagolható a kiváló nyelvérzéke, melynek köszönhetően anyanyelvi szinten beszél németül és angolul, de jó pár más nyelven is meg tud szólalni. Fontos számára a sokoldalú, intellektuális kihívás és inger – bevallom, erre is büszke vagyok.

Eredményeit tekintve, a kecskeméti Mercedes-Benz gyár kommunikációs és kormányzati kapcsolati vezetői megbízatása után nehéz volt elképzelni, hogyan léphet még magasabbra. Az látszott, hogy nem onnan fog nyugdíjba menni, hiszen az ingázás a család mellett nagyon megterhelő volt. Nehéz volt otthagynia a kecskeméti gyárat, de kapott egy olyan ajánlatot, amely nemcsak közelebb van, de mivel nemzetközi felelősséggel jár, előrelépést is jelent. Így szeptembertől már Budapesten folytatja karrierjét az NNG informatikai vállalat globális marketing- és kommunikációs igazgatójaként.

Orsi biztos azt is büszkén említette volna, hogy a támogató munkájáért a júniusi ovis évzárón oklevelet kapott a Sárga Pillangó csoporttól. Még erre is jutott figyelme!

Mi volt a legnagyobb dicséret eddig, amit neki mondtál?

Sokat dicsérem. Alapvetően hiszek a pozitív visszajelzésekben, ezért minden apróságot igyekszem elismerni. 

Mi volt a legnagyobb dicséret, amit ő mondott eddig neked?

Azt látom, hogy Orsi azt értékeli legjobban, ha kettőnk és a család életében harmónia uralkodik.

Különböző területeken dolgoztok. Tudjátok azért támogatni egymást a munkátokban? 

Kölcsönösen támogatjuk egymást. Sok rendezvényen veszünk részt úgy, hogy mindkettőnk a saját munkáját végzi, mivel nagyvállalati vezetőként sokszor van hasonló, reprezentatív feladatunk. Persze az is előfordul, hogy Orsi elkísér, vagy akár fordítva is. Gyakran kapcsolódik össze a munka és a szabadidős hobbi, például céges rendezvényen találkoztunk először a golffal. Azóta mindketten szereztünk pályaengedélyt, és amatőr szinten játszani is megtanultunk. Sőt, az egyik fiunk is kedvet kapott a sportághoz.

Szerinted húsz év múlva milyen pár lesztek? Hol szeretnéd elképzelni magatokat, és Orsit akkor mit csinálna?

Húsz év múlva a családunk még nagyobb lesz, addigra már az unokáink is körül vesznek minket. Orsi lelkes nagymama lesz, a nagycsalád harmóniájának megteremtője, aki gondoskodik, szervez és őrzi a családi fészek melegét. Személy szerint bízom benne, hogy szakmai feladatok is várnak még rám, bár akkor már talán kevésbé operatív jelleggel, inkább csak szakértőként. Remélem, több időt töltünk majd a városon kívül, a balatoni telkünkön családi és baráti körben.

Fotó: Bodnár Zsófi


Kapcsolódó