Sziámi ikreket szétválasztó orvosok a Highlights of Hungary idei közönségkedvencei

2020. február 23.
Dr. Csókay András idegsebész és az általa vezetett orvoscsoport kapta a legtöbb szavazatot az idei Highlights of Hungary 55-ös válogatásából. Magyarország leginspirálóbb történetei közé ismét változatos projektek kerültek be. A 10 millió fa kezdeményezést, a Másállapot(ot) a szülészetben mozgalmat, az OTDK programot és Virth Balázs úszóedzőt is az első tízbe juttatták a voksok.

Művészeti és dizájnprojektre, sportteljesítményre, egészségügyi kutatásra, mezőgazdasági, turisztikai és szociális koncepcióra egyaránt reflektorfényt irányított idén a Highlights of Hungary. A kezdeményezés Magyarország legizgalmasabb értékteremtő projektjeit gyűjti, kategóriák nélkül, kurátori rendszerben. Az ötvenöt, saját területén kivétel nélkül kiemelkedő jelölt közül ebben az évben is a közönség döntötte el, melyik legyen hazánk leginspirálóbb története.

„Olyan modellt találtunk ki, amely nem kategóriákban gondolkodik, vagyis lebontja a falakat, jó ügyeket, izgalmas sztorikat hoz össze – mondja Remete Tibor, a HoH-t alapító Super Channel stratégiai vezetője. – Szeretnénk, ha ezek a kapcsolódások és gondolatok áramolnának, hatnának egymásra, ezek a mikrotalálkozások pedig kivetülnének társadalmi szintre is. A Highlights of Hungary pedig ehhez lehet katalizátor.”

A február 21-i, Katona József Színházban rendezett díjátadón dr. Csókay András idegsebész és csapata vihette haza a közönségdíjat, ők kapták a legtöbb voksot az online szavazáson. Az idegsebész műtéti csapat dr. Csókay András és dr. Valálik István vezetése alatt az orvostudomány és a hit erejével hajtotta végre tavaly nyáron azt az orvosi csodát, amely kivívta az elismerést: 33 órás műtét során választottak szét egy hároméves, fejüknél összenőtt, bangladesi sziámi ikerpárt. A beavatkozást egyetlen idegsebész csoport sem vállalta rajtuk kívül. A műtétsorozat egyéb orvosi területeken folytatódik, hogy a gyerekek minél teljesebb életet élhessenek.

A második legtöbb szavazatot a felsőoktatási tehetséggondozásban és az értelmiségi elitképzésben hét évtizede élen járó OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) kapta. A hungarikumnak számító mozgalom jelentősége kétséget kizáróan vetekszik hasonló, nemzetközi programokéval. A harmadik helyet a klímaszorongásra válaszul életre hívott projekt, a 10 millió fa kezdeményezés szerezte meg.

Negyedik helyen a közösségi finanszírozás alapú MyFarm Harta található, ahol a vevők előre bérlik a termőterületet, ötödik helyen pedig a szlovákiai magyar fiatalság egyedi hangulatú találkozóhelye, a Gombaszögi Nyári Tábor végzett. Hatodik helyezett Virth Balázs lett, az úszóedző, aki világbajnoki aranyhoz segítette Kapás Boglárkát. A Másállapot(ot) a szülészetben mozgalom, amely az egészségügy egyik legfontosabb területén kíván fordulatot elérni a hetedik, a harminc éve karakteres filozófia mentén működő Tilos Rádió a nyolcadik helyet szerezte meg. Kilencedik lett a Soharóza kísérleti kórus, akik hétköznapi ügyeket és témákat énekelnek meg színházi divatbemutató formájában, tizedik pedig a Suhanj! Alapítvány, amely sérültek és egészségesek közös sportolási lehetőségét biztosítja.

Kurátori és támogatói díjak

Idén is vállalkoztak a lehetetlenre a Highlights of Hungary kurátorai: saját, 55 projektből álló listájukat leszűkítették arra az egy jelöltre, aki ebben az évben méltó a Kurátori díjra. A tíz főből plusz a Highlights-ot alapító Super Channelből álló csapat választása a PET Kupára esett, amely mozgalom célja, hogy megtisztítsa a Tiszát és árterét az árvizek idején érkező műanyag hulladéktól.

A Forbes különdíját a Veresi Paradicsom, a Marie Claire-ét a Másállapot(ot) a szülészetben, a Kreatívét pedig a Tilos Rádió vehette át. A Market Építő Zrt. különdíját Párdy Bence kapta.

A Brain Bar különdíját az Országos Tudományos Diákköri Konferencia kapta. „Hiszünk benne, hogy az OTDK és a Brain Bar rokon kezdeményezések. Közös célunk a tehetséggondozás, a magyar fiatalok tudásának fejlesztése és érvényesülésük támogatása. A díj keretében felajánljuk, hogy segítjük az OTDK márka megújítását, formátumaik és kommunikációs csatornáik megerősítését a 21. századra” – osztotta meg döntésének okait a jövőfesztivál.

A KPMG Különdíját Rakó Ágnes, a KPMG sokszínűségért felelős partnere adta át a Van Helyed Alapítványnak. Az oktatást és az esélyegyenlőséget célzó Van Helyed Rendszer innovatív, komplex és szisztematikus metódusa az eredményre fókuszál és minőségi oktatással teremt értéket. Ez a módszertan jól illeszkedik a KPMG gondolkodásához, a KPMG értékeihez és elhivatottságához. A díjjal pro bono szakértői tanácsadási munka is jár, amelyet tetszőleges szakterületen használhatnak fel majd a nyertesek. Tavaly a Gloveye, 2018-ban a Logiscool nyerte el a KPMG-különdíját.

A Highlights of Hungary támogatója kiemelt támogatója a Magyar Telekom. A vállalat filozófiája, hogy ha a kreativitás tettrekészséggel párosul, abból csodálatos dolgok születhetnek. A tettrekészség lehet sokféle: társadalmi szintű kezdeményezések, innovatív üzleti megoldások, kulturális mérföldkövek, egyéni történetek. Ezek mind-mind megtalálhatóak a Highlights of Hungary idei listáján is. 2020-ban, videós contentsorozat keretében a Telekom és a Highlights közösen mutatnak majd be számos inspiráló történetet, még inkább közelebb hozva az emberekhez ezeket a különleges projekteket.

A Highlights of Hungary támogatója a Coca-Cola:

„Mi is gratulálunk az idei Highlights-oknak – elsősorban természetesen a díjazottaknak, de a kezdeményezésben szereplő összes projekt elismerést érdemel, hiszen mind hiánypótlóak, egyediek, és a világ jobbá tételét szolgálják. Ezekben az értékekben hisz a Coca-Cola is: tavaly többek között csatlakoztunk a Nyitottak Vagyunk kezdeményezéshez is – akiknek Open Conference eseményük is highlight –, mert mi is egyetértünk abban, hogy nyitottnak lenni helyes és megéri. Továbbá bejelentettük együttműködésünket a PET kupával, hogy összefogva, a Hulladékmentes Tisza projektünk részeként megtisztítsuk a folyót. A programot idén is folytatjuk, és akár más jelölttel való partnerségi együttműködésre is keresni fogjuk a lehetőséget.”

A Highlights of Hungary médiapartnerei: Marie Claire, Player Media, Forbes, Kreatív

A jelöltekről és díjazottakról a Highlights of Hungary honlapján lehet többet megtudni.

A Highlights of Hungary közönségszavazásának első tíz helyezettje:

  1. helyezett – DR. CSÓKAY ANDRÁS IDEGSEBÉSZ ÉS CSAPATA
  2. helyezett – OTDK
  3. helyezett – 10 MILLIÓ FA
  4. helyezett  – MYFARM HARTA
  5. helyezett – GOMBASZÖGI NYÁRI TÁBOR
  6. helyezett – VIRTH BALÁZS
  7. helyezett – MÁSÁLLAPOT(OT) A SZÜLÉSZETBEN
  8. helyezett – TILOS RÁDIÓ
  9. helyezett – SOHARÓZA
  10. helyezett – SUHANJ! ALAPÍTVÁNY

KURÁTORI DÍJ: PET KUPA

KÜLÖNDÍJAK:

FORBES KÜLÖNDÍJ: VERESI PARADICSOM

MARIE CLAIRE KÜLÖNDÍJ: MÁSÁLLAPOTOT A SZÜLÉSZETBEN

KREATÍV KÜLÖNDÍJ: TILOS RÁDIÓ

BRAIN BAR KÜLÖNDÍJ:  OTDK

KPMG KÜLÖNDÍJ: VAN HELYED ALAPÍTVÁNY

MARKET ÉPÍTŐ ZRT.: PÁRDY BENCE

Fotó: Szokody Bea

Még több képet az eseményről ITT találsz!