Idei kedvenceink a Highlights of Hungary jelöltjei közül

2020. január 23.
Már hagyománynak számít, ha a Marie Claire is kiválaszt egy kedvencet a Highlights of Hungary jelöltjei közül, akit minden évben különdíjjal jutalmazunk. Hamarosan a díjazott is kiderül, de egyelőre csak azt áruljuk el, melyek a hozzánk legközelebb álló projektek!

MyFarm Harta

Manapság újra hatalmas érték a háztáji: a városokba szorult tudatosabb réteg a szupermarketek helyett egyre inkább kistermelőkhöz, piacokhoz fordul, hogy színes, egészséges, ropogós és vegyszermentes zöldségek-gyümölcsök kerülhessenek az asztalaikra. A My Farm Harta is erre az igényre reagál, mégpedig úgy, hogy online platformon keresztül kötik össze a termelőket a fogyasztókkal. Havonta vagy akár hetente rendelhetünk zöldésgkosaraikból, amiket tapasztalt gazdálkodók állítanak össze nekünk, hogy aztán a küszöbünkön landoljanak a friss, kezeletlen termékek. A modell tulajdonképpen arra épül, hogy mi előre bérlünk tőlük egy földterületet, és azon termő árut kapjuk meg, de azt is fontos megjegyezni, hogy az értékesítés 10 százalékát friss zöldségek formájában jótékonyságra fordítják! Idén ráadásul füstölt termékekkel és házi tojással is bővül a kínálat!

Másállapot(ot) a szülészetben

Régóta küzdenek a szülészeti erőszak ellen, a háborítatlan szülésért, a felesleges beavatkozások elkerüléséért és azért, hogy a szülés és születés minden édesanya és baba számára olyan élmény lehessen, amilyet ők megálmodtak maguknak. A teljesen független, alulról szerveződő mozgalom idén azt is elérte, hogy – hosszas egyeztetések után – a kormány új szülészeti irányelvvel álljon elő, ami ugyan még nem tekinthető végső sikernek, de mindenképpen biztató fejleményeket mutat. De a Másállapotot leginkább talán közösség, minden nő számára, aki valamilyen módon érintett az anyaság témájában, legyen szó babatervezésről, szülésről, vetélésről vagy a gyermekágyas időszakról. Fórumaikon nap mint nap felhangosítják magyar nők, történeteit (pozitív és negatív élményeket egyaránt) ezen a fontos egészségügyi területen keresztül egy nőközpontúbb társadalomért is rengeteget téve.

Humusz Szövetség

Go Green kampányunk után talán nem meglepő, hogy szimpatizálunk a környezettudatosabb életmódra biztató kezdeményezésekkel. Ilyen a Humusz Szövetség is, akik azért dolgoznak, hogy az egyének, a közösségek, a szakmai döntéshozók és az oktatási szektor szereplői is hozzáférjenek a fenntarthatóbb élethez szükséges ismeretekhez. Segítenek zöld szülinapi zsúr szervezésében, előadásokat tartanak vagy épp a közösségi komposztálás rejtelmeibe vezetnek be minket, egyszóval igyekeznek mindenkit közelebb vinni a pazarlásmentes, zero waste életmódhoz.

SUHANJ! Alapítvány

Egy hely, ahol a fogyatékossággal élők és az épek együtt edzenek – a létező legnagyobb természetességgel. Ez a SUHANJ! Fitnesz, vagyis az ország első akadálymentes, integrált edzőterme, ahol az egészséges életmód tényleg mindenkinek jár. Az újlipótvárosi stúdiót működtető SUHANJ! Alapítvány 2010 óta létező nonprofit, közhasznú szervezet, melynek tagjai integratív futó- és úszóedzéseket is tartanak, önkénteseik pedig az edzőtereim falain kívül is segítik a fogyatékkal élő sportolókat, akár a sportversenyeken is. A sportolás népszerűsítésén túl céljuk az érzékenyítés is, – ehhez szintén szerveznek szuper programokat – és az, hogy a sport szeretetén keresztül valódi közösséget kovácsoljanak, ahol sérültek és épek közösen dolgozhatnak céljaikért.

Kedvenc jelöltjeitekre a Highlights of Hungary oldalán tudtok szavazni!